Naší pejsci.
Cukrové brambory
punh: Tak sem hoď to cukroví, cos dělala na Vánoce. Dobrého cukroví není nikdy dost!
Ivi: před rokem jsem nastoupila do nové práce a jelikož to je SŠ, kde se učí i cukráři, tak jsem se nechala od svých holek poučit, jak se vyrábí marcipán. Vyzkoušela jsem to na Vánoce a byla pochválená.
punh: Vůbec se neomlouvej, aspoň jsme si zopákly základní informace. Mě by jen zajímalo, jestli Markýza má ráda jen svůj doma vyrobený nebo jestli někde kupuje. On každý musí najít svoji chuť, a protože chuť má každý jinou, tak to, co jednomu chutná, jinému nechutná. Ale proto není horší. Navíc by byla příšerná nuda, kdyby všem chutnaly jen stejné věci.
Ivi: omlouvám se, jestli to vyznělo jako poučování, to jsem nechtěla. Akorát mně chutná i ten "falešný" (bílek + moučkový cukr + sušené mléko + mandlové aroma) a byla jsem překvapená, že se mi z něj podařilo vykouzlit hezké a chutné vánoční cukroví.
Jinak jsem marcipán párkrát viděla v obyč. obchodě (COOP), prodávali ho jako váleček (bílá hmota) asi 200 g kolem 35 Kč. Určitě se dá koupit i v cukrárně. Ale netuším, jak moc jsou tyto marcipány "pravé".
punh: Já vím co je marcipán. Jen bych ráda věděla, v jaké podobě a kde ho Markýza kupuje. Ale děkuji za poučení.
YXH: JJ, mám hodně podobný recept (z 250 g a navíc mám v receptu ještě lžičku citronové šťávy), ale nerada tohle patlám a na potahování čehokoliv mi to nevyhovovalo. S touhle hmotou od aldošky se moc dobře pracuje, protože to má vychytané.
Ivi: Nevim jestli je pravy nebo ne, ale delam tenhle a je dobry taky, delala jsem hribecky, a ruzne ozdoby na dort - 225 g loupanych mandli, 225 g mouckoveho cukru, 2 bilky, 3 ml mandlove treste. Mandle se bud jemne nastrouhaji nebo daji do mixeru a nechaji se uplne rozdrtit az z nich je lepkava koule, pak pridam bilky a cukr. Promicham, uhnetu a na pocurkovanem vale zpracovavam. Stejne tak pripravuju v mixeru i orechy na rohlicky, je z nich hmota podobna lineckemu testu pak pridam ostatni prisady a rohlicky se mi nelamou (teda pokud jim kluku sikovne rucky nepomuzou, aby mohli "zmetky" konzumovat) , je to jemnejsi nez na strojku. Delam to leta a funguje to, teda pokud muj a zetak nepomahaji.
Ivi: Marcipán je cukrářská hmota, jejímž základem jsou oloupané a rozdrcené sladké mandle a cukr, které se prohnětou do požadované konzistence, případně se zahřívají a odpařují do požadované vlhkosti. Jejich vzájemný poměr není přesně stanoven, ale obecně platí, že čím větší podíl mandlí, tím vyšší jakost marcipánu. Jedna z receptur požaduje například pro základní surovou marcipánovou hmotu nejméně 50 % mandlí a nejvýše 50 % cukru. - našla jsem to v encyklopedii, to má asi Markýza na mysli.
Mně moc chutná i "falešný" marcipán, naučila jsem se ho dělat loni a na Vánoce udělala marcipánové hvězdičky
Markýza: Čemu říkáš pravý marcipán?
Ivi: s horkou ano, nikoli však s vařící, jak je uvedeno v receptu
talenka: já věřím, a jestli je to ta, co si myslím, že by to měla být, pak je mi jasné, že je to skvělé, ale pravý je pravý - "když můžu mít klobásu, proč se spokojit s párečkem" - řečeno s Margaret
TULI: Tak kanadskou cukrarnu mam taky kousek, ale tam me to ani nelaka... ja myslela tu pravou ceskou v Montreale, tam to mam daleko
TULI: tulino,ty mrško,já měla dnes italský zákusek,hádej jakej?
Ivi: musím polykat naprázdnoaž přivezeš vzorek, pak je taky vyzkouším
Minda: no jo , ceske zakusky - rakvicky , venecky ... to je sranda !!!
taky mame cukrarnu kousek , ale delaji uplne neco jineho jak v Cesku .. skoda !
taky dobre , ale jine ....
Prosím vás, nechcete mi to některá udělat a poslat? Já jsem děsně líná, ale sladké mám strašně ráda a marcipán obzvlášť
evropka: Rakvickyyyy ja bych si taaak dala
Minda: HNED POD vchodem,ale páč se jejich sortiment od roku1989 nezměnil,hrdě odolávámale rakvičky mají velké,s pravou šlehačkou,to bych křivdila
evropka: Smarjaaa, to ti tedy nezavidim... ja bych tam byla urcite pecena-varena... takhle se precpu sladkyho jednou do roka
Elí:
Markýza: Žloutky ušlehat s horkou vodou fakt jdou. Taky jsem na to hleděla s nedůvěrou, prvně jsem se s nima i rozloučila, protože jsem čekala, že to "ušlehané" za stálého míchání pošlu do Hamburku. Mělo by ti to udělat takovou nadýchanou pěnu.
YXH: Nemusíš se děsit, není to nijak složité, ten popis je složitější, než samotná práce. Je fakt, že jsou v pracovním postupu prostoje kvůli chlazení, ale to jde zorganizovat. Marcipán můžeš udělat den předem a ostatní jde rozložit podle potřeby.
Minda: já 5 m
evropka: Ja mam do cukrarny pres 100 km, takze ty 300km preklep byt nemusi... Tady holt nejsou na kazdym rohu
YXH: 30km 300km byl určo překlep
Slozite nebo ne, asi to zkusim. Brambory miluju od mala a bohuzel nemam tu vyhodu, abych si skakla do cukrarny (tady ani takova jako jsou u nas neni, mozna asi 300 km odsud). Tudiz se na ne budu muset vrhnout sama.
Ívi:na srazík já ti upeču koláčky a ty mě brambory,,Jóóóó
Markýza: tohle je hmota od aldosky a můžu potvrdit, že je to chu´tově vynikající
tohle nesmím udělat, protože jeden kousek by to nebyl a jak by byl plný talíř, tak bych začala a......brambůrky jsem mívala vždycky moc ráda, od dětství, jenomže od té doby už mi přibylo na váze, jéje!
vypadá to velmi chutně - ale: marcipán mám raději pravý, tyhle sušenomlékové náhrady nějak nemusím
a žloutky s vařící vodou nejdou ušlehat fakt, já to zkoušela, vždycky se tak nějak, hmm, zdrcly, jako by se lehce uvařily
manka - 31.8.2010 8:57 - napiš recept, raději hned, založím si ho k vánočním, jinak si na to nevzpomenu. Mám v hlavě průvan a čím dál větší. Dík
mňam, určitě bych si dala tak tři kousku a k tomu hořkou kávičku......výroba na mě moc složitá, když je ale mají v cukrárně čerstvé , neodolám už jen proto že v kakau je hořčík....
klobouk dolů před výrobcem.......
- taky jsem to nikdy nejedla, ani z cukrarny si to nepamatuju ...ale slintam - dala bych si rict !
To musí být pekelně dobrý. Kdybyste to některá dělala, prosím o zaslání vzorku! Děkuji předem.
talenka:
manka: tak ho před Vánocema nezapomeň poslat do redakce
To jsem v zivote nejedla, to muze být . Ale na me je to desná patlacka.
talenka:
PEGG: já na ty naše brambůrky mám jiný recept, s děckou krupičkou, dělá se to hezky.
manka: to je bomba nápad
a tenhle recept vypadá mňamózně
Mě se nějak nedaří ten marcipán, nemám cukrářské střevo. Už jsem ho zkoušela několikrát,chuťově výborný, ale nebyl takový hlaďoučký a to jsem všechno poctivě přesála přes jemné sítko.
Eva2: já prostě to sladké ráda jím,ale nemám tu trpělivost a "cukrářské střevo"..raději uvařím
PEGG: my to tak děláme léta. ale do krabiček svatebních jsem je nakonec nedala, i když jsem je měla hotový. Byly moc velký, přece jen dva piškoty, krém, marcipán, byl toho pěkný kousek. tak jsme je snědli jen tak
To mají rády moje děti,ale raději je koupím, přijde mi to děsně složité
manka - 31.8.2010 6:48 - to mě zaujalo, jako cukroví by to mohlo být dobré
evropka: souhlasím,na mě též moc složité,ale jako host bych byla dobrá na kalorie bych nekoukala
Krásné a určitě výborné
anitech: přesně tak,mám plnou pusu slin,je to kalorická bomba ,ale na mě moc složité,raději se na ně nechám pozvatkdyž si je náhodou někde koupím v cukrárně,tak už nebývají tak dobré jako kdysi
Je to strašidelně dobré, ale musí se to jíst se zavřenýma očima ,aby člověk před nimi neměl kaloridké tabulky
dělávám to z piškotů slepených krémem a obalený v marcipánu. Mňam, u nás nesmí chybět v cukroví na Vánoce