Cukrové brambory
Potřebujete:
Těsto:
4 vejce, 4 lžíce horké vody, 20 dkg cukru, 20 dkg polohrubé mouky
Žloutky ušleháme s vařicí vodou, přidáme po částech cukr a dobře prošleháme a po částech zašleháme mouku. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který vařečkou zapracujeme do ušlehané hmoty. Těsto naplníme do formy na muffiny (nejlépe do papírových košíčků) a pečeme při cca 185 °C asi 10 minut (zkusíme špejlí).
Krém:
1/8 l mléka, 1 dkg solamylu, 3 dkg cukru, 1 žloutek
Mícháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Necháme vychladnout (za občasného míchání).
15 dkg másla, 6 dkg cukru, 2 lžíce kakaa
Ušleháme a do ušlehaného postupně přidáváme vychladlou kaši. Krém necháme vychladit, potom naplníme do překrojených muffin a opět dáme vychladit.
Marcipánová hmota na potahování podle aldosky
150 g sušeného mléka, 270 g kvalitního moučkového cukru, 30 g ztuženého tuku, 50 g tekutého medu, 1 lžička rumu, několik kapek mandlového aroma, 2-3 lžíce vody
Postup:
Sypké přísady prosejeme, smícháme, přidáme rozehřátý tuk, med, rum a během zpracovávání přidáváme podle potřeby vodu (s tekutinami opatrně, hmota musí být dostatečně tuhá, i když tvárná).
Je-li hmota tuhá příliš, při rozvalování či zpracovávání praská, přikápneme malé množství vody, nebo hmotu přepracujeme navlhčenýma rukama.
Když je hmota naopak řidší, lepí se a nedrží tvar, zapracujeme prosátou směs moučkového cukru a sušeného mléka (v poměru 2:1).
Hmotu na potahování si rozdělíme na tolik dílů, kolik máme muffin. Každý díl vyválíme na placičku (nejlépe mezi mikrotenovými sáčky) a zabalime do něj naplněný muffin. Zabalený muffin vyválíme v misce s kakaem a odložíme na podnos. Hotové brambory pocukrujeme.
Za recept děkujeme čtenářce Ivi. Recept na marcipán poskytla aldoska.
31.8.2010 Rubrika: | Komentářů 44 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,7/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Cukrové brambory
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Minda: HNED POD vchodem,ale páč se jejich sortiment od roku1989 nezměnil,hrdě odolávámale rakvičky mají velké,s pravou šlehačkou,to bych křivdila
evropka: Smarjaaa, to ti tedy nezavidim... ja bych tam byla urcite pecena-varena... takhle se precpu sladkyho jednou do roka
Elí:
Markýza: Žloutky ušlehat s horkou vodou fakt jdou. Taky jsem na to hleděla s nedůvěrou, prvně jsem se s nima i rozloučila, protože jsem čekala, že to "ušlehané" za stálého míchání pošlu do Hamburku. Mělo by ti to udělat takovou nadýchanou pěnu.
YXH: Nemusíš se děsit, není to nijak složité, ten popis je složitější, než samotná práce. Je fakt, že jsou v pracovním postupu prostoje kvůli chlazení, ale to jde zorganizovat. Marcipán můžeš udělat den předem a ostatní jde rozložit podle potřeby.
Minda: já 5 m
evropka: Ja mam do cukrarny pres 100 km, takze ty 300km preklep byt nemusi... Tady holt nejsou na kazdym rohu
YXH: 30km 300km byl určo překlep
Slozite nebo ne, asi to zkusim. Brambory miluju od mala a bohuzel nemam tu vyhodu, abych si skakla do cukrarny (tady ani takova jako jsou u nas neni, mozna asi 300 km odsud). Tudiz se na ne budu muset vrhnout sama.
Ívi:na srazík já ti upeču koláčky a ty mě brambory,,Jóóóó
Markýza: tohle je hmota od aldosky a můžu potvrdit, že je to chu´tově vynikající
tohle nesmím udělat, protože jeden kousek by to nebyl a jak by byl plný talíř, tak bych začala a......brambůrky jsem mívala vždycky moc ráda, od dětství, jenomže od té doby už mi přibylo na váze, jéje!
vypadá to velmi chutně - ale: marcipán mám raději pravý, tyhle sušenomlékové náhrady nějak nemusím
a žloutky s vařící vodou nejdou ušlehat fakt, já to zkoušela, vždycky se tak nějak, hmm, zdrcly, jako by se lehce uvařily
manka - 31.8.2010 8:57 - napiš recept, raději hned, založím si ho k vánočním, jinak si na to nevzpomenu. Mám v hlavě průvan a čím dál větší. Dík
mňam, určitě bych si dala tak tři kousku a k tomu hořkou kávičku......výroba na mě moc složitá, když je ale mají v cukrárně čerstvé , neodolám už jen proto že v kakau je hořčík....
klobouk dolů před výrobcem.......
- taky jsem to nikdy nejedla, ani z cukrarny si to nepamatuju ...ale slintam - dala bych si rict !
To musí být pekelně dobrý. Kdybyste to některá dělala, prosím o zaslání vzorku! Děkuji předem.