Cukrové brambory
Potřebujete:
Těsto:
4 vejce, 4 lžíce horké vody, 20 dkg cukru, 20 dkg polohrubé mouky
Žloutky ušleháme s vařicí vodou, přidáme po částech cukr a dobře prošleháme a po částech zašleháme mouku. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který vařečkou zapracujeme do ušlehané hmoty. Těsto naplníme do formy na muffiny (nejlépe do papírových košíčků) a pečeme při cca 185 °C asi 10 minut (zkusíme špejlí).
Krém:
1/8 l mléka, 1 dkg solamylu, 3 dkg cukru, 1 žloutek
Mícháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Necháme vychladnout (za občasného míchání).
15 dkg másla, 6 dkg cukru, 2 lžíce kakaa
Ušleháme a do ušlehaného postupně přidáváme vychladlou kaši. Krém necháme vychladit, potom naplníme do překrojených muffin a opět dáme vychladit.
Marcipánová hmota na potahování podle aldosky
150 g sušeného mléka, 270 g kvalitního moučkového cukru, 30 g ztuženého tuku, 50 g tekutého medu, 1 lžička rumu, několik kapek mandlového aroma, 2-3 lžíce vody
Postup:
Sypké přísady prosejeme, smícháme, přidáme rozehřátý tuk, med, rum a během zpracovávání přidáváme podle potřeby vodu (s tekutinami opatrně, hmota musí být dostatečně tuhá, i když tvárná).
Je-li hmota tuhá příliš, při rozvalování či zpracovávání praská, přikápneme malé množství vody, nebo hmotu přepracujeme navlhčenýma rukama.
Když je hmota naopak řidší, lepí se a nedrží tvar, zapracujeme prosátou směs moučkového cukru a sušeného mléka (v poměru 2:1).
Hmotu na potahování si rozdělíme na tolik dílů, kolik máme muffin. Každý díl vyválíme na placičku (nejlépe mezi mikrotenovými sáčky) a zabalime do něj naplněný muffin. Zabalený muffin vyválíme v misce s kakaem a odložíme na podnos. Hotové brambory pocukrujeme.
Za recept děkujeme čtenářce Ivi. Recept na marcipán poskytla aldoska.
31.8.2010 Rubrika: | Komentářů 44 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,7/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Cukrové brambory
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.YXH: 30km 300km byl určo překlep
Slozite nebo ne, asi to zkusim. Brambory miluju od mala a bohuzel nemam tu vyhodu, abych si skakla do cukrarny (tady ani takova jako jsou u nas neni, mozna asi 300 km odsud). Tudiz se na ne budu muset vrhnout sama.
Ívi:na srazík já ti upeču koláčky a ty mě brambory,,Jóóóó
Markýza: tohle je hmota od aldosky a můžu potvrdit, že je to chu´tově vynikající
tohle nesmím udělat, protože jeden kousek by to nebyl a jak by byl plný talíř, tak bych začala a......brambůrky jsem mívala vždycky moc ráda, od dětství, jenomže od té doby už mi přibylo na váze, jéje!
vypadá to velmi chutně - ale: marcipán mám raději pravý, tyhle sušenomlékové náhrady nějak nemusím
a žloutky s vařící vodou nejdou ušlehat fakt, já to zkoušela, vždycky se tak nějak, hmm, zdrcly, jako by se lehce uvařily
manka - 31.8.2010 8:57 - napiš recept, raději hned, založím si ho k vánočním, jinak si na to nevzpomenu. Mám v hlavě průvan a čím dál větší. Dík
mňam, určitě bych si dala tak tři kousku a k tomu hořkou kávičku......výroba na mě moc složitá, když je ale mají v cukrárně čerstvé , neodolám už jen proto že v kakau je hořčík....
klobouk dolů před výrobcem.......
- taky jsem to nikdy nejedla, ani z cukrarny si to nepamatuju ...ale slintam - dala bych si rict !
To musí být pekelně dobrý. Kdybyste to některá dělala, prosím o zaslání vzorku! Děkuji předem.
talenka:
manka: tak ho před Vánocema nezapomeň poslat do redakce
To jsem v zivote nejedla, to muze být . Ale na me je to desná patlacka.
talenka:
PEGG: já na ty naše brambůrky mám jiný recept, s děckou krupičkou, dělá se to hezky.
manka: to je bomba nápad
a tenhle recept vypadá mňamózně
Mě se nějak nedaří ten marcipán, nemám cukrářské střevo. Už jsem ho zkoušela několikrát,chuťově výborný, ale nebyl takový hlaďoučký a to jsem všechno poctivě přesála přes jemné sítko.
Eva2: já prostě to sladké ráda jím,ale nemám tu trpělivost a "cukrářské střevo"..raději uvařím
PEGG: my to tak děláme léta. ale do krabiček svatebních jsem je nakonec nedala, i když jsem je měla hotový. Byly moc velký, přece jen dva piškoty, krém, marcipán, byl toho pěkný kousek. tak jsme je snědli jen tak
To mají rády moje děti,ale raději je koupím, přijde mi to děsně složité
manka - 31.8.2010 6:48 - to mě zaujalo, jako cukroví by to mohlo být dobré