Cukrové brambory
Potřebujete:
Těsto:
4 vejce, 4 lžíce horké vody, 20 dkg cukru, 20 dkg polohrubé mouky
Žloutky ušleháme s vařicí vodou, přidáme po částech cukr a dobře prošleháme a po částech zašleháme mouku. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který vařečkou zapracujeme do ušlehané hmoty. Těsto naplníme do formy na muffiny (nejlépe do papírových košíčků) a pečeme při cca 185 °C asi 10 minut (zkusíme špejlí).
Krém:
1/8 l mléka, 1 dkg solamylu, 3 dkg cukru, 1 žloutek
Mícháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Necháme vychladnout (za občasného míchání).
15 dkg másla, 6 dkg cukru, 2 lžíce kakaa
Ušleháme a do ušlehaného postupně přidáváme vychladlou kaši. Krém necháme vychladit, potom naplníme do překrojených muffin a opět dáme vychladit.
Marcipánová hmota na potahování podle aldosky
150 g sušeného mléka, 270 g kvalitního moučkového cukru, 30 g ztuženého tuku, 50 g tekutého medu, 1 lžička rumu, několik kapek mandlového aroma, 2-3 lžíce vody
Postup:
Sypké přísady prosejeme, smícháme, přidáme rozehřátý tuk, med, rum a během zpracovávání přidáváme podle potřeby vodu (s tekutinami opatrně, hmota musí být dostatečně tuhá, i když tvárná).
Je-li hmota tuhá příliš, při rozvalování či zpracovávání praská, přikápneme malé množství vody, nebo hmotu přepracujeme navlhčenýma rukama.
Když je hmota naopak řidší, lepí se a nedrží tvar, zapracujeme prosátou směs moučkového cukru a sušeného mléka (v poměru 2:1).
Hmotu na potahování si rozdělíme na tolik dílů, kolik máme muffin. Každý díl vyválíme na placičku (nejlépe mezi mikrotenovými sáčky) a zabalime do něj naplněný muffin. Zabalený muffin vyválíme v misce s kakaem a odložíme na podnos. Hotové brambory pocukrujeme.
Za recept děkujeme čtenářce Ivi. Recept na marcipán poskytla aldoska.
31.8.2010 Rubrika: | Komentářů 44 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,7/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Cukrové brambory
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.talenka:
manka: tak ho před Vánocema nezapomeň poslat do redakce
To jsem v zivote nejedla, to muze být . Ale na me je to desná patlacka.
talenka:
PEGG: já na ty naše brambůrky mám jiný recept, s děckou krupičkou, dělá se to hezky.
manka: to je bomba nápad
a tenhle recept vypadá mňamózně
Mě se nějak nedaří ten marcipán, nemám cukrářské střevo. Už jsem ho zkoušela několikrát,chuťově výborný, ale nebyl takový hlaďoučký a to jsem všechno poctivě přesála přes jemné sítko.
Eva2: já prostě to sladké ráda jím,ale nemám tu trpělivost a "cukrářské střevo"..raději uvařím
PEGG: my to tak děláme léta. ale do krabiček svatebních jsem je nakonec nedala, i když jsem je měla hotový. Byly moc velký, přece jen dva piškoty, krém, marcipán, byl toho pěkný kousek. tak jsme je snědli jen tak
To mají rády moje děti,ale raději je koupím, přijde mi to děsně složité
manka - 31.8.2010 6:48 - to mě zaujalo, jako cukroví by to mohlo být dobré
evropka: souhlasím,na mě též moc složité,ale jako host bych byla dobrá na kalorie bych nekoukala
Krásné a určitě výborné
anitech: přesně tak,mám plnou pusu slin,je to kalorická bomba ,ale na mě moc složité,raději se na ně nechám pozvatkdyž si je náhodou někde koupím v cukrárně,tak už nebývají tak dobré jako kdysi
Je to strašidelně dobré, ale musí se to jíst se zavřenýma očima ,aby člověk před nimi neměl kaloridké tabulky
dělávám to z piškotů slepených krémem a obalený v marcipánu. Mňam, u nás nesmí chybět v cukroví na Vánoce