Čokoláda. Umíte si ji správně vychutnat?
Umění degustace není vrozená dispozice. Nepřichází samo od sebe, je potřeba se mu učit. Pokud se této činnosti věnuje náležitá péče, stane se požitkem a uměním zárověň. A o degustaci čokolády to platí dvojnásob.
Při seznamování se s pravidly degustace čokolády obecně platí dvě důležité zásady: zaprvé, čím víc toho víme o druhu čokolády, která leží před námi, tím víc si ji užijeme. A zadruhé, nevychutnáváme pouze ústy, ale všemi pěti smysly, tedy zrakem, hmatem, čichem a dokonce i sluchem.
Co se týče druhů čokolády, je dobré se seznámit alespoň s těmi nejdůležitějšími: „Jen základních kategorií, do kterých se dají tabulkové čokolády dělit, je celá řada,“ vysvětluje Martin Richter, projektový manažer společnosti Čokoláda.cz. „Kromě známých rozdělení, jako hořká a mléčná čokoláda, existují například čokolády s přísadami, ochucené čokolády nebo bio čokolády. A každá z nich má svá specifika, která při degustaci oceníme,“ dodává Richter.
Hořká čokoláda musí mít minimálně 35 % kakaových součástí, mléčná obsahuje navíc sušené či kondenzované mléko a procent musí mít alespoň 25. Nejuznávanější hořké tabulky mívají mezi 60 a 70 % kakaa. Čistá hořká čokoláda je vůbec královská kategorie mezi čokoládami, nejlépe u ní vynikne to nejdůležitější, totiž kvalita a původ kakaových bobů.
Čokolády s přísadami jsou rovněž velmi rozšířené. Obsahují přímo kousky přísad, nikoliv pouze příchuť, a nejčastěji v nich najdeme ovoce, ořechy nebo koření.
Ochucené čokolády jsou rovněž zajímavé alternativy. Jako ochucovadlo je velmi populární zejména ovoce a exotické koření, ale napoříklad i květiny.
Bio čokolády patří v současnosti k velmi žádaným. Jsou vyrobeny výhradně podle pravidel ekologického zemědělství a neobsahují dochucovadla ani umělá barviva, což neznamená, že mají slabou chuť. Právě naopak: stále více a více exkluzívnějších čokolád splňuje požadavky bio ocenění
Po seznámení se s druhy čokolád můžeme přistoupit k degustaci samotné.
Klíčovým smyslem je jistě chuť. Chuťové buňky jsou v ústech rozloženy po stranách jazyka. Sladkost, slanost, kyselost či hořkost tak nejlépe oceníme, když kousek čokolády co nejdéle podržíme na jazyku, jemně jím pohybujeme a soustředíme se na to, jestli a jak se chuť proměňuje.
Vložení do úst však následuje až na konec celého smyslového procesu. Ze všeho nejdřív totiž čokoládu prozkoumáme zrakem a pokocháme se celkovým tvarem, barvou a tzv. texturou hmoty, tedy jeho zrnitostí, porézností, robustností atd. Ne nadarmo se říká, že pochutnat si musí i naše oči, proto zrak nemůžeme vynechat!
Následně je vhodné čokoládu prozkoumat hmatem. Tak nejlépe oceníme její hladkost, teplotu či tvrdost a porovnáme s dojmem, který jsme předtím získali zrakovým vjemem.
Čokoládu si následně poslechneme. Nejedná se o pouhou metaforu: lupnutí, které tabulka při lámání vydá, může být slabé jako vánek či naopak silné jako výstřel. Zvlášť silné je u hořkých čokolád, které obsahují vysoké procento kakaových částí.
A konečně čich: jedná se o velmi silný vjem, který obsahuje nejbohatší škálu smyslových variací a kombinací. U čokolád bez přísad a bez ochucení oceníme zemitosti a syrovosti bobů, u ochucených čokolád zase vychutnáme vůni koření, ovoce či karamelu.
Umění degustace je možné se naučit i pod odborným vedením. „Pro začínající i pokročilé milovníky čokolády jsme připravili sérii speciálních sezení, kde si každý na nejkvalitnějších čokoládách může vylepšit své degustační schopnosti a vychutnat si úžasné chuti těch nejlepších čokolád,“ vysvětluje Richter.
Více o čokoládě a degustaci na www.cokolada.cz.
8.9.2011 Rubrika: Polevy | Komentářů 46 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Čokoláda. Umíte si ji správně vychutnat?
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.loupák: tssssssss u vás dětská porce....u nás je to medailonek...
čokoládu miluju, mléčnou, bez příchutě. "Fialovou" a "dětskou", jak začnu, tak dokud něco je, tak nepřestanu
Tu s chilli jsem nikdy neměla a neumím si to teda vůbec představit
sharon:jééé není to focený zrovna u nás v snitzelhospůdce???takhle tam vypadá dětská porce
Čokoládku já ráda, ale spíš mléčnou nebo plněnou. Hořkou ne e.
Ale já jen trošku, kdybych sežrala celou tabulku, jak některé moje kámošky, tak ležím s ukrutným bolením bříška. Nevím, čím to je???
Mám ráda mléčnou s lískovými oříšky. A sním celou tabulku na posezení a klidně bych snědla i další a to každej den. Musím se ale krotit, už tak mám skoro 10 kg nadváhu.
Maso mám taky ráda, ale řízek nee, smažený nemusím. Miluju pečené nebo grilované kuře, to bych klidně snědla taky celé, ach jo!
sharon: DĚkuji sharon,máš úctu ke starejm a chudejm ,to je dobře
evropka:
evropka: já fčera pozvala manžela....
Kočkomilka: ne v Brně , v OL
Nejsem rasista, mam rada tmavou i bilou a vsechno co je mezi tim. Plnenou nebo ne, je to jedno. Jedine co mi v cokolade nechutna jsou buraky, ty nemam rada ani samotne. Lind chili cokoladu mam rada, ale jenom tak kousicek, radsi mam tu plnenou malinovou naplni. Dobra cokolada tu je sice draha, ale obcas si clovek musi udelat radost ne?
loupák: anadir: sharon: já chci taky snitzel přes celej talíř,ale aby mě někdo pozval a né si ho smažit sama
sharon: v Brně? Tak zajdi do Vaňkovky, do obchodu Arko. Kupuji tam kávu. Jejich pralinky jsou přímo nebeské, vyzkoušeli jsme všechny,ale já upřednostňuji klasiku-nugát, nejraději bez náplně, maximálně tak višni v čokoládě.
sharon:taky tady máme príííma hospůdku se suprovejma obr řízkama,,,chodíme často
Ač mám též ráda maso,tak přednost má vždy sladké...
...lískovými, samozřejmě. Zas to po sobě nečtu, pardon.
Tak nejdřív řízek a pak čokošku, třeba? Mám ráda oboje.
Čokoládku prosím mléčnou, může být s líkovými oříšky.
fčera jsem šla v obch. centru Olympia okolo stánku s Belgickýma pralinkama....100gr za 89 kč.......až budu poslancem , koupím si jich kilo a fšechny sežeru a nikomu nedám....
loupák: pro řííízek též hlasuju, fčera jsme byli v hospůdce na výborném řízku...mňááám.....
monja:napadl mě ještě řízek
šťastná to žena, co nepřišla čokoládě na chuť.