Vánoční cukroví. Váš nejoblíbenější recept.
Vanilkové rohlíčky, linecké s marmeládou, pracny, vosí hnízda, perníčky, kokosové kuličky… V mnoha domácnostech je právě v těchto dnech cítit vůně vanilky a my pečeme oblíbené vánoční cukroví. V každé rodině dávají přednost jinému, které je jasným favoritem a nesmí o Vánočních svátcích chybět.
U nás doma pečeme každoročně klasické linecké s marmeládou, linecké slepované vanilkovým krémem s čokoládou a mandlí, kokosové cukroví a všelijaké nepečené druhy, mezi nimiž rozhodně nesmí chybět vosí hnízda.
A jak je to u vás? Které vánoční cukroví je ve vaší rodině to nej nej, a i kdyby se vám stokrát nechtělo, upéct ho je pro vás téměř vlasteneckou povinností? Podělte se o svůj oblíbený recept s ostatními čtenářkami a vyhrajte knížku Cheesecakes od naší přední cukrářky Mirky van Gils Slavíkové.
Posílejte nám své oblíbené recepty
Vyberte ze svého tradičního rodinného vánočního pečení jeden recept, ten, který u vás nesmí chybět, a pošlete nám jej – nejlépe i s fotografií – na redakce@stastnezeny.cz. Do předmětu zprávy uveďte heslo „Vánoční cukroví“. Nezapomeňte uvést váš nick, pod kterým jste na magazínu registrovaná.
Recept musí obsahovat:
1. Přesný soupis potřebných ingrediencí
2. Jasný postup přípravy
3. Fotografii – není podmínkou, ale pokud bude přiložena, tím lépe
4. Pozor! Každá čtenářka může zaslat pouze jeden recept
Své oblíbené vánoční recepty posílejte do středeční půlnoci, v následujících dnech je postupně vydáme na magazínu. Ze zveřejněných receptů pak bude jedna čtenářka vylosována a vyhraje výše zmíněnou knížku.
Tak do toho, milé čtenářky, pojďme si vzájemně dělat chutě a inspirovat se. Inspirace totiž není při pečení vánočního cukroví nikdy dost.
Příjemné adventní období a co nejméně spálených plechů s cukrovím vám přeje
7.12.2010 Rubrika: Tradice a lidové obyčeje | Komentářů 45 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,8/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Související odkazy:
- Čtyři recepty na vánoční cukroví
- Cukroví narychlo aneb To ještě stihnete
- Tipy a triky na usnadnění vánočního pečení
Diskuse ke článku - Vánoční cukroví. Váš nejoblíbenější recept.
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Linda: 8:05.......aniž bych tě četla , už jsem totéž napsala do " soutěže"......
ja miluju cokoladovy lanyze . a loni se me fantasticky povedly svestky v cokolade. ale recept dat nemuzu, jelikoz neni muj. tradicni cukrovi me obvykle pripada dost suche, ale mozna je to tim, ze mamka ho tvrdohlave nechava v troube pokazde o chvilku dyl nez by bylol nutne.
janas: aspoň to není nudný
perníky a pak slaný sýrový. z toho sldkýho se mi bohužel teda spíš bohudík zvedá kufr aspoň to nežeru
Perníčky jsou moje prokletí...
Januše -
ten recept jsem si okopčila, ale asi ho máš poslat jinám.
Peču jen co mě ( nám ) chutná, ale vanilkové rohlíčky od mamky jsou pro mně ty nejlepší.
Já nejraději plněné košíčky od mámy
recept nevím
janas: nebuď srab a vyfoť
Meryl: nemuzes do ankety pridat moznost: sezeru vsechno, hlavne kdyz to nemusím delat
Soutěže se nemohu zúčastnit, protože nejsem schopna splnit bod 1 a 2 hlavně co se týče množství. Ale je to moje nejoblíbenější cukroví a dědí se u nás už nejmíň ve čtvrté generaci:
Rozdrtí se piškoty, kandované ovoce a vlašské ořechy se nakrájejí na malé kousky, celé se to zhňácá s kouskem másla, kakaem, cukrem a rumem, dělají se kuličky a obalují se v kokosu.
Je to moc dobré a hlavně ty kousky ořechů a kandovaného ovoce jsou neobvyklé a mňam.
Tak piste piste kucharka, ráda neco mnamky vyzkousím
Jelikož naše rodinka "ujíždí" na čokoládě, každý rok u nás o Vánocích nesmí chybět ČOKOLÁDOVÉ DOUTNÍČKY.
Ingredience: 80 g čokolády na vaření, 50 g mletých mandlí, 60 g pískového cukru, 50 ml smetany, na špičku nože dřeň z vanilk. lusku, 1 sáček čokoládové polevy, čokoládový máček, staniol nebo alobal.
Postup: Na mírném ohni za stálého míchání svaříme nastrouhanou čokoládu, smetanu, cukr, vanilku a mandle. Hmotu necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Rozdělíme na stejně velké kousky a tvoříme z nich tvar doutníčků. Ty pak dáme do ledničky. Po ztuhnutí polovinu každého doutníčku zabalíme do kousku staniolu a druhý konec namočíme do rozpuštěné čokoládové polevy a posypáme sypáním. Přeji dobré "pokouřeníčko".
nemožu se rozhodnout co mám nejradši...peču cca 15 druhů aby si každý vybral (hodně sladké, méně sladké, suché, krémové, ...) a já sama ani nevím co mi chutná nejvíc...možná valašské měsíčky, svěží šišky a linecké...
U nás jedou perníčky... nejklasičtější klasika.
V sobotu jsme je s maminkou pekly a s mým synovcem je začali zdobit... lidi zlatý, to byste viděli, co se dá udělat... Tak např. z naprosto mírumilovného kapra byla najednou ryba podobná žralokovi (huba plná zubů, ploutvičky upravený a na těle zkřížený hnáty.
Sněhulák to taky odnesl - jeden je na vozíčku, druhý je intelektuál....
Jo a z anděla udělali drákulu... prej taky lítá.
Takže asi každý pochopí, že fotit nic nebudu
Ikdyž po důtce s výstrahou začali pracovat lépe a popravdě nápaditě.