Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Čokoláda. Umíte si ji správně vychutnat?

Čokoláda. Umíte si ji správně vychutnat?

Umění degustace není vrozená dispozice. Nepřichází samo od sebe, je potřeba se mu učit. Pokud se této činnosti věnuje náležitá péče, stane se požitkem a uměním zárověň. A o degustaci čokolády to platí dvojnásob.

Při seznamování se s pravidly degustace čokolády obecně platí dvě důležité zásady: zaprvé, čím víc toho víme o druhu čokolády, která leží před námi, tím víc si ji užijeme. A zadruhé, nevychutnáváme pouze ústy, ale všemi pěti smysly, tedy zrakem, hmatem, čichem a dokonce i sluchem.

Co se týče druhů čokolády, je dobré se seznámit alespoň s těmi nejdůležitějšími: „Jen základních kategorií, do kterých se dají tabulkové čokolády dělit, je celá řada,“ vysvětluje Martin Richter, projektový manažer společnosti Čokoláda.cz. „Kromě známých rozdělení, jako hořká a mléčná čokoláda, existují například čokolády s přísadami, ochucené čokolády nebo bio čokolády. A každá z nich má svá specifika, která při degustaci oceníme,“ dodává Richter.

Hořká čokoláda musí mít minimálně 35 % kakaových součástí, mléčná obsahuje navíc sušené či kondenzované mléko a procent musí mít alespoň 25. Nejuznávanější hořké tabulky mívají mezi 60 a 70 % kakaa. Čistá hořká čokoláda je vůbec královská kategorie mezi čokoládami, nejlépe u ní vynikne to nejdůležitější, totiž kvalita a původ kakaových bobů.

Čokolády s přísadami jsou rovněž velmi rozšířené. Obsahují přímo kousky přísad, nikoliv pouze příchuť, a nejčastěji v nich najdeme ovoce, ořechy nebo koření.

Ochucené čokolády jsou rovněž zajímavé alternativy. Jako ochucovadlo je velmi populární zejména ovoce a exotické koření, ale napoříklad i květiny.

Bio čokolády patří v současnosti k velmi žádaným. Jsou vyrobeny výhradně podle pravidel ekologického zemědělství a neobsahují dochucovadla ani umělá barviva, což neznamená, že mají slabou chuť. Právě naopak: stále více a více exkluzívnějších čokolád splňuje požadavky bio ocenění

Po seznámení se s druhy čokolád můžeme přistoupit k degustaci samotné.

Klíčovým smyslem je jistě chuť. Chuťové buňky jsou v ústech rozloženy po stranách jazyka. Sladkost, slanost, kyselost či hořkost tak nejlépe oceníme, když kousek čokolády co nejdéle podržíme na jazyku, jemně jím pohybujeme a soustředíme se na to, jestli a jak se chuť proměňuje.

Vložení do úst však následuje až na konec celého smyslového procesu. Ze všeho nejdřív totiž čokoládu prozkoumáme zrakem a pokocháme se celkovým tvarem, barvou a tzv. texturou hmoty, tedy jeho zrnitostí, porézností, robustností atd. Ne nadarmo se říká, že pochutnat si musí i naše oči, proto zrak nemůžeme vynechat!

čokoládaNásledně je vhodné čokoládu prozkoumat hmatem. Tak nejlépe oceníme její hladkost, teplotu či tvrdost a porovnáme s dojmem, který jsme předtím získali zrakovým vjemem.

Čokoládu si následně poslechneme. Nejedná se o pouhou metaforu: lupnutí, které tabulka při lámání vydá, může být slabé jako vánek či naopak silné jako výstřel. Zvlášť silné je u hořkých čokolád, které obsahují vysoké procento kakaových částí.

A konečně čich: jedná se o velmi silný vjem, který obsahuje nejbohatší škálu smyslových variací a kombinací. U čokolád bez přísad a bez ochucení oceníme zemitosti a syrovosti bobů, u ochucených čokolád zase vychutnáme vůni koření, ovoce či karamelu.

Umění degustace je možné se naučit i pod odborným vedením. „Pro začínající i pokročilé milovníky čokolády jsme připravili sérii speciálních sezení, kde si každý na nejkvalitnějších čokoládách může vylepšit své degustační schopnosti a vychutnat si úžasné chuti těch nejlepších čokolád,“ vysvětluje Richter.

Více o čokoládě a degustaci na www.cokolada.cz.

Redakce


8.9.2011   Rubrika: Polevy   |   Komentářů 46   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Čokoláda. Umíte si ji správně vychutnat?

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-46
Kozoroh18
Kozoroh18 - 8.9.2011 10:35

ta já ji vychutnávám do poslední kostičky a pak mám výčit, že jsem to nemusela. Jak ji načnu tak je sní konec.

 
Almega
Almega - 8.9.2011 10:29

Mně nikdo nemusí říkat,jak si mám vychutnávat čokošku!! Mám nejraději hořkou s mandlemi,lískovými ořechy,ale i samotnou-takovou tu 80% ,to je požitek!Rozplývá se chladivě na jazyku...Snědla bych toho kilo,kdyby to šlo.Nepohrdnu i obyč bonboniérou,i když to je jen náhražka-tuhle jsem snědla na posezení 400 g,jen to fiklo...Ovšem pak se musím extra mořit zvýšeným pohybem...Potřebuji tak 10 kg dolů,ale moc to nejde...Příchutě jako pepř nebo čili mi nepřipadají dobré.

 
sharon
sharon - 8.9.2011 10:24

hořkou s mandlemi, vychutnat si ji nedovedu, hned ji celou sežeru....smajlik - 26

 
dadka
dadka - 8.9.2011 10:14

Čokoládu nemusím, to raději maso.

 
monja
monja - 8.9.2011 10:10

čokoládu neeesmajlik - 66 nebyl by vajíčkovej chlebíček ? smajlik - 57smajlik - 35

 
Kočkomilka
Kočkomilka - 8.9.2011 10:10

Věda jako při degustaci vína. Bohužel v našem městě není ni jedna prodejna, kda bych si to mohla natrénovat.smajlik - 16 Mám ráda hořkou čokoládu a celými lískovými ořechy nebo mandlemi. Bílou za čokoládu nepovažuji a ochuceným-třeba s chili-jsem nepříšla na chuť.

 

Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-46
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77200.
    Archiv anket.