Brambory nakyselo s koprem
Potřebujete: 800 g brambor, 3 lžíce másla, 250 ml kysané smetany, 1 lžíci nasekaného kopru, ocet, cukr, sůl, kmín, světlou jíšku
Postup: Na rozpuštěném másle podusíme ve vlastní šťávě brambory nakrájené na kolečka s kmínem a solí. Pak zalijeme vodou a při občasném míchání uvaříme doměkka. Přilijeme zakysanou smetanu a zahustíme jíškou. Dochutíme octem a přidáme lžíci čestvého nasekaného kopru.
29.6.2011 Rubrika: Brambory | Komentářů 49 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Brambory nakyselo s koprem
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.aninka01: ne, ne, já se jen divím, že si šlehajdu do koprovky nemůže dovolit učitelská rodina ( dnes)....
sharon: nerozumím - proč se chytáš za hlavu, napsala jsem něco tak hloupého nebo nepochopitelného?
aninka01: ale toš......
Tady se docela míchají pojmy, kulajda je něco jiného než kyselo a oboje je něco jiného než koprovka.
U nás se taky do koprovky dával bujón nebo vývar, podle toho, co zrovna bylo, masa jsme moc nemívali, tak bujón byl častější. Asi je to kraj od kraje, jak je kde zvyk a (bývala) dostupnost potravin. Taková učitelská rodina se třemi, čtyřmi dětmi si rozhodně nemohla dovolit uvařit hrnec omáčky ze šlehačky. Možná ani dneska
Jarča*: říkám sto lidí sto chutí a sto způsobů......
já teda do koprové omáčky vodu taky nedávám, takže ani vývar.
Kadla: když už jednou za rok dělám koprovku, tak z masa. Ale dělat jí jen s vajíčkem, klidně tam ten bujón dám. A zrovna tak do houbovky
Kadla: každý jsem zvyklý jinak...já osobně si to neumím předtavit....já jen mléko a šlehačku...
K tomu bujónu a koprovce... u nás bylo zvykem podávat koprovku s vařeným bramborem a vařeným hovězím. Když už se to hovězí vyvařovalo, tak se ten vývar do té koprovky dával místo vody. Proto zvyk dát kostku bujónu (když není po ruce zrovna vývar).
manka: já občas používám ale ty bez glutamátů......
sharon: já se děsím bujonu do všeho
dadka: taky se děsím do koprovky bujón .....
Kadla: u nás na severní Moravě se dělá koprovka i brambory uvnitř ...takové ty malinké nové brambory do ní dávala už i maminka.....samozřejmně kdo má rád omajdu s knedlíkem tak je tam nedá.....
máša h.: jako ho dělala moje babička a můj táta ,jsem tak vynikající kyselo nikdy nejedla ,ale vařívala jsem ho často ,pokud byly děti doma a taky proto ,že jsem rozvážela chleba z pekárny a tím pádem kvásek přímo z chlebové kádě...mňam
Je dobré přihodit místo uzenin houby a vešlšhat vajíčko
dadka: Tomuhle bych koprovka neříkala.. koprovku dělám trochu jinak a hlavně bez brambor. Tomuhle se u nás na severní Moravě vždycky říkalo "bílá omáčka" a je to takové hodně levné jídlo, někdo do toho přidává párek nakrájený na kolečka... Bez toho bujónu je to takové nemastné neslané a ten kopr to nezachrání..
To je vlastně koprovka. Kdyžji naleju na talíř, pokladu to ještě čtvrtkami natvrdo uvařených vajec.
Kadla: Do koprovky bujón?
Když se brambory osolí, skutečně pustí trochu šťávy. Já tohle doma dělávám v podstatě podle výše uvedeného receptu, jen přidávám kostku bujónu.. Je to výborné.
A když se přidá nakonec s koprem trocha jemně nastrouhané syrové cibule, dostane to zajímavý šmrnc.
evropka: jen ta zakysanka bude luxus....