Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Brambory nakyselo s koprem

Brambory nakyselo s koprem

Potřebujete: 800 g brambor, 3 lžíce másla, 250 ml kysané smetany, 1 lžíci nasekaného kopru, ocet, cukr, sůl, kmín, světlou jíšku

Postup: Na rozpuštěném másle podusíme ve vlastní šťávě brambory nakrájené na kolečka s kmínem a solí. Pak zalijeme vodou a při občasném míchání uvaříme doměkka. Přilijeme zakysanou smetanu a zahustíme jíškou. Dochutíme octem a přidáme lžíci čestvého nasekaného kopru. 

Lenka Moučková


29.6.2011   Rubrika: Brambory   |   Komentářů 49   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Brambory nakyselo s koprem

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-49
sharon
sharon - 29.6.2011 13:07

aninka01: ne, ne, já se jen divím, že si šlehajdu do koprovky nemůže dovolit učitelská rodina ( dnes)....smajlik - 68

 
aninka01
aninka01 - 29.6.2011 13:05

sharon: nerozumím - proč se chytáš za hlavu, napsala jsem něco tak hloupého nebo nepochopitelného?smajlik - 26

 
sharon
sharon - 29.6.2011 13:01

aninka01: ale toš......smajlik - 76

 
aninka01
aninka01 - 29.6.2011 12:54

Tady se docela míchají pojmy, kulajda je něco jiného než kyselo a oboje je něco jiného než koprovka.
U nás se taky do koprovky dával bujón nebo vývar, podle toho, co zrovna bylo, masa jsme moc nemívali, tak bujón byl častější. Asi je to kraj od kraje, jak je kde zvyk a (bývala) dostupnost potravin. Taková učitelská rodina se třemi, čtyřmi dětmi si rozhodně nemohla dovolit uvařit hrnec omáčky ze šlehačky. Možná ani dneska smajlik - 16

 
sharon
sharon - 29.6.2011 12:47

Jarča*: říkám sto lidí sto chutí a sto způsobů......smajlik - 68

 
manka
manka - 29.6.2011 12:44

já teda do koprové omáčky vodu taky nedávám, takže ani vývar.

 
Jarča*
Jarča* - 29.6.2011 12:34

Kadla: když už jednou za rok dělám koprovku, tak z masa. Ale dělat jí jen s vajíčkem, klidně tam ten bujón dám. A zrovna tak do houbovkysmajlik - 68

 
sharon
sharon - 29.6.2011 12:30

Kadla: každý jsem zvyklý jinak...já osobně si to neumím předtavit....já jen mléko a šlehačku...smajlik - 68

 
Kadla
Kadla - 29.6.2011 12:28

K tomu bujónu a koprovce... u nás bylo zvykem podávat koprovku s vařeným bramborem a vařeným hovězím. Když už se to hovězí vyvařovalo, tak se ten vývar do té koprovky dával místo vody. Proto zvyk dát kostku bujónu (když není po ruce zrovna vývar).

 
sharon
sharon - 29.6.2011 12:27

manka: já občas používám ale ty bez glutamátů......

 
manka
manka - 29.6.2011 12:16

sharon: já se děsím bujonu do všeho

 
sharon
sharon - 29.6.2011 12:14

dadka: taky se děsím do koprovky bujón .....smajlik - 76

 
sharon
sharon - 29.6.2011 12:13

Kadla: u nás na severní Moravě se dělá koprovka i brambory uvnitř ...takové ty malinké nové brambory do ní dávala už i maminka.....samozřejmně kdo má rád omajdu s knedlíkem tak je tam nedá.....smajlik - 64

 
Pegyša
Pegyša - 29.6.2011 12:04

máša h.: jako ho dělala moje babička a můj táta ,jsem tak vynikající kyselo nikdy nejedla ,ale vařívala jsem ho často ,pokud byly děti doma a taky proto ,že jsem rozvážela chleba z pekárny a tím pádem kvásek přímo z chlebové kádě...mňam

 
Aja
Aja - 29.6.2011 11:52

Je dobré přihodit místo uzenin houby a vešlšhat vajíčkosmajlik - 58

 
Kadla
Kadla - 29.6.2011 11:48

dadka: Tomuhle bych koprovka neříkala.. koprovku dělám trochu jinak a hlavně bez brambor. Tomuhle se u nás na severní Moravě vždycky říkalo "bílá omáčka" a je to takové hodně levné jídlo, někdo do toho přidává párek nakrájený na kolečka... Bez toho bujónu je to takové nemastné neslané a ten kopr to nezachrání..

 
dadka
dadka - 29.6.2011 11:25

To je vlastně koprovka. Kdyžji naleju na talíř, pokladu to ještě čtvrtkami natvrdo uvařených vajec.
Kadla: Do koprovky bujón?smajlik - 76

 
Kadla
Kadla - 29.6.2011 9:38

Když se brambory osolí, skutečně pustí trochu šťávy. Já tohle doma dělávám v podstatě podle výše uvedeného receptu, jen přidávám kostku bujónu.. Je to výborné.

 
Lisa
Lisa - 29.6.2011 9:33

A když se přidá nakonec s koprem trocha jemně nastrouhané syrové cibule, dostane to zajímavý šmrnc.

 
sharon
sharon - 29.6.2011 9:28

evropka: jen ta zakysanka bude luxus....smajlik - 9

 

Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-49
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77195.
    Archiv anket.