Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Mléko, sýry, tvarohy v naší kuchyni

Mléko, sýry, tvarohy v naší kuchyni

V době ledniček a dlouhých lhůt trvanlivosti se vám možná bude tento článek zdát trochu zbytečný. Ale pár rad a fíglů, jak správně uchovávat mléčné výrobky či jak s nimi naložit, se může hodit každému.

 

Aby bylo mléko lahodné

  • Mléko vždycky uchovávejte v chladnu a temnu. Na světle ztrácí vitamin B.
  • Mléko se nepřipálí, když kastrůlek na svaření předem vytřete tenkou vrstvou másla.
  • Chcete-li si připravit kyselé mléko, přidejte do něj citronovou šťávu: na čtvrt litru mléka jednu lžičku.
  •  

      Sýry stále čerstvé

      • Tvrdé sýry neosychají, když je zabalíte do ubrousku namočeného v pivu nebo ve slané vodě. Na řezu je také můžete potřít olejem.
      • Vyschlé sýry ponořte na několik hodin do mléka, aby změkly.
      •  

          Aby šlehačka dlouho vydržela

          • Chcete-li, aby vám šlehačka na moučníku dlouho vydržela, a nemáte po ruce ztužovač, můžete si poradit i jinak. Vmíchejte do ní želatinu: želatinu nechte nabobtnat v troše smetany, pak ji sceďte a po lžících opatrně vmíchejte do ušlehané smetany. Na 1/2 l smetany použijte 20 g želatiny.
          • Šlehačku šlehejte vždy dobře vychlazenou. Zpočátku hodně prudce, a jakmile začne houstnout, intenzitu šlehání trochu zmírněte, aby se šlehačka nesrazila.
          •  

              Tvaroh by ve vaší kuchyni neměl chybět

              • Tvrdý tvaroh nevyschne, když jej namočíte do navlhčeného ubrousku nebo ponoříte do studené vody.
              • Oslizlý tvaroh můžete použít na výrobu domácího sýra: pokrájejte ho na kousky, prosolte, přidejte trochu kmínu a světlého piva. Směs natlačte do porcelánového hrnku a pevně a neprodyšně jej převažte. Nechte uležet a pak si můžete pochutnat.
              • Tvarohovou nádivku na koláče dávejte na těsto, které jste předem poprášili moukou. Těsto tak nezvlhne a dobře se propéká.
              •  

                Zdroj: J. Břízová, 1 000 rad pro domácnost

                Meryl


                21.6.2007   Rubrika:   |   Komentářů 51   |   Vytisknout

                Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

                 

                Diskuse ke článku - Mléko, sýry, tvarohy v naší kuchyni

                Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
                Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-51
                manka
                manka - 21.6.2007 15:20

                tyrkys: to ne, ale doma bys je musela nalít do ...................................................smajlik - 68

                 
                Ota
                Ota - 21.6.2007 15:20

                tyrkys: Tak vám se tedy konkrétně se za Lidl omlouvám ...
                a vy vážně věříte nápisům živá jogurtová kultůra ?

                 
                tyrkys
                tyrkys - 21.6.2007 15:19

                manka: přesně, nikdy nevíš, jestli to po cestě nepochpípe a včera živý jogurt je dnes kaputsmajlik - 26smajlik - 34

                 
                Ota
                Ota - 21.6.2007 15:18

                shrnu to ... rozhodně doma někotroluju jogurty ... dělali jsme to jen jednou viz níže popsáno proč .......

                a na základě výsledku jsme si vybrali nejemom chutný nebo cenově přiměřený ale též co možná nejzdravější

                Překvapuje mě, že ženy jenž normálně okupují Coutry lify a bio koutky prostě věří tomu co jím v Lidlu napíší na JOGURTsmajlik - 68smajlik - 68

                 
                manka
                manka - 21.6.2007 15:18

                samí blbci nebo samý blbky

                 
                tyrkys
                tyrkys - 21.6.2007 15:17

                Lhasa: když tam není napsané "živá kultura" a navíc stojí 2,99 tak ani nemá smysl dělat nějaké testysmajlik - 68
                Já věřím Hollandii a třeba Revitalu od Olmy, levné šmejdy v Lidlu nekupujusmajlik - 42

                 
                manka
                manka - 21.6.2007 15:17

                Ota: když jsme tady samí blbky, že sem vůbec lezešsmajlik - 76

                 
                manka
                manka - 21.6.2007 15:14

                takže příště až budete kupovat jogurt, vemte jen jeden od každé značky co se vám líbí a doma udělejte zkoušku, pak můžete nakupovat spokojeně dál, dokud teda u výrobce nedojde ke změně technologie výrobysmajlik - 76

                 
                Ota
                Ota - 21.6.2007 15:13

                Lhasa: konečně někdo rozumný jezusmarja smajlik - 47smajlik - 42

                 
                Lhasa
                Lhasa - 21.6.2007 14:58

                Holky, holky, já vám rozumím, ale tady bych se Oty zastala smajlik - 58 Skutečně živá jogurtová kultura je totiž mnohem zdravější než všechny ty, co se živě jenom tváří... Třeba batolata by jiné než živé jogurty jíst neměla. A jelikož skoro na všech jogurtech najdete ve složení "jogurtová kultura, bakterie atd.", může to mást, že zrovinka tenhle jogurt funguje a zajistí ve střevech to správné prostředí. Jenže nezajistí a kromě pár prověřených značek jsou to všechno neživáky. A o tom, že "živáky" dost podporují právě prostřednictvím střevní mikroflóry celkovou imunitu, což pomáhá mj. alergikům, ekzematikům, lidem se sníženou imunutou, jste už určitě slyšely smajlik - 64

                 
                Ota
                Ota - 21.6.2007 14:55

                manka: tyrkys:

                nu taky metoda .... takže když na jogut někdo napíše živá jogurtová kultura tak to znamená že je živá i v okamžik kdy ho kupujete ?

                My jsme k tomu původně dospěli když jsem svým synům ukazoval jak vzniká jogurt ... taky jsem dělali sýr a syrečky
                Aby hoši viděli že jídlo se nedělá v supermárketu v regálech ..
                A on nám jogurt prostě vyrobit nešel ... protože onen chutný jogurtík prostě měl v sobě zabitou kulturu aby déle vydržel ....

                Jo jsem prostě takovej debil kterej nechce aby z dětí vyrostli konzumenti letákových akcí atak ....

                 
                tyrkys
                tyrkys - 21.6.2007 14:53

                manka: tak to ani mě nenapadlosmajlik - 34smajlik - 34smajlik - 34

                 
                manka
                manka - 21.6.2007 14:49

                tyrkys: musí to přece prověřit, jestli nelžousmajlik - 34

                 
                tyrkys
                tyrkys - 21.6.2007 14:48

                Ota: když je sám kupuješ, proč si tedy ještě v krámě nepřečteš složení a radši děláš pokusy?smajlik - 42

                 
                manka
                manka - 21.6.2007 14:46

                Ota: domácí typ mám doma, ale ten s tebou teda nemá společnýho naštěstí vůbec nic

                 
                Ch.Z. Kochanská
                Ch.Z. Kochanská - 21.6.2007 14:46

                Ota: ne, ty seš Rimmer! smajlik - 42

                 
                Ota
                Ota - 21.6.2007 14:44

                manka: tyrkys: jen do měsmajlik - 68 .... je vidět ,že domácí typ by u vás asi neuspěl

                to bych asi musel sprdnout především sebe .... nákupy většinou dělám sám


                btw asi si představujete, že jsem takový ten domácí buzerant co přijde nic neudělá a do všeho kecá a všechno organizuje ..... hmmm no bylo by to pohodlný ...

                 
                Ch.Z. Kochanská
                Ch.Z. Kochanská - 21.6.2007 14:33

                tyrkys: smajlik - 47smajlik - 34 Jo!

                 
                Ota
                Ota - 21.6.2007 14:33

                Meryl: ještě jedna věc ... jsou i lidé kteří si prostě jogurty doma vyrábějí a né všichni používají jogurtovač ... cena je pak cca 25-35 procent kupovaného ...

                 
                manka
                manka - 21.6.2007 14:32

                Ota: to se teda divím, že zrovna ty to nepoznáš hned, že musíš dělat pokus na lednicismajlik - 11

                 

                Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-51
                Sponzori

                Prohledej


                Výherci v soutěžích

                Soutěže na Soutez.cz

                  Anketa

                  Covid

                  Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

                  Celkem hlasovalo 77206.
                  Archiv anket.