Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Mléko, sýry, tvarohy v naší kuchyni

Mléko, sýry, tvarohy v naší kuchyni

V době ledniček a dlouhých lhůt trvanlivosti se vám možná bude tento článek zdát trochu zbytečný. Ale pár rad a fíglů, jak správně uchovávat mléčné výrobky či jak s nimi naložit, se může hodit každému.

 

Aby bylo mléko lahodné

  • Mléko vždycky uchovávejte v chladnu a temnu. Na světle ztrácí vitamin B.
  • Mléko se nepřipálí, když kastrůlek na svaření předem vytřete tenkou vrstvou másla.
  • Chcete-li si připravit kyselé mléko, přidejte do něj citronovou šťávu: na čtvrt litru mléka jednu lžičku.
  •  

      Sýry stále čerstvé

      • Tvrdé sýry neosychají, když je zabalíte do ubrousku namočeného v pivu nebo ve slané vodě. Na řezu je také můžete potřít olejem.
      • Vyschlé sýry ponořte na několik hodin do mléka, aby změkly.
      •  

          Aby šlehačka dlouho vydržela

          • Chcete-li, aby vám šlehačka na moučníku dlouho vydržela, a nemáte po ruce ztužovač, můžete si poradit i jinak. Vmíchejte do ní želatinu: želatinu nechte nabobtnat v troše smetany, pak ji sceďte a po lžících opatrně vmíchejte do ušlehané smetany. Na 1/2 l smetany použijte 20 g želatiny.
          • Šlehačku šlehejte vždy dobře vychlazenou. Zpočátku hodně prudce, a jakmile začne houstnout, intenzitu šlehání trochu zmírněte, aby se šlehačka nesrazila.
          •  

              Tvaroh by ve vaší kuchyni neměl chybět

              • Tvrdý tvaroh nevyschne, když jej namočíte do navlhčeného ubrousku nebo ponoříte do studené vody.
              • Oslizlý tvaroh můžete použít na výrobu domácího sýra: pokrájejte ho na kousky, prosolte, přidejte trochu kmínu a světlého piva. Směs natlačte do porcelánového hrnku a pevně a neprodyšně jej převažte. Nechte uležet a pak si můžete pochutnat.
              • Tvarohovou nádivku na koláče dávejte na těsto, které jste předem poprášili moukou. Těsto tak nezvlhne a dobře se propéká.
              •  

                Zdroj: J. Břízová, 1 000 rad pro domácnost

                Meryl


                21.6.2007   Rubrika:   |   Komentářů 51   |   Vytisknout

                Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

                 

                Diskuse ke článku - Mléko, sýry, tvarohy v naší kuchyni

                Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
                Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-51
                tyrkys
                tyrkys - 21.6.2007 14:27

                Meryl: to je přeci vhodná podvečerní aktivita poté, co zkontroluješ kvalitu činnosti rodiny (správně vyskládaná myčka a pod.), zkontroluješ i kvalitu jogurtů, abys mohla rodinu sprdnout, že koupili šmejdsmajlik - 68

                 
                Ota
                Ota - 21.6.2007 14:25

                Meryl: no k čemu ... mě taky chutná ledacos ale pokud mě chutná živá kultura tak ji prostě preferuju ...

                A bohužel i některé jogurty tvářící se jako živé jsou ve skutečnosti v podstatě sterilní směsi umrtveného jogurtu a škrobu .....

                 
                Meryl
                Meryl - 21.6.2007 14:18

                Ota: smajlik - 55to je zajímavý. Ale k čemu ti to je? Mně jogurt bu´d chutná, a tak si ho kupuju, nebo nechutná a nechám ho být. smajlik - 16smajlik - 16smajlik - 16

                 
                Ota
                Ota - 21.6.2007 13:38

                babkatapka: stejně tak maso ... pokud je potřeba přežít bet lednice ...

                a máslo v míse s vodou

                 
                babkatapka
                babkatapka - 21.6.2007 13:32

                tvrdý sýr se dobře uchová v ubrousku namočeném do octa. Mám vyzkoušenésmajlik - 31

                 
                Ota
                Ota - 21.6.2007 12:44

                Pokud si někdo chce ověřit, že jogurt co kupuje má v sobě skutečně živé kultury
                stačí jednoduchý test ...

                Nejlépe večer před spaním ....

                Povařit mléko na 55-60 stupňů ( plnotučné)
                Do vyvařené sklenice nalít mléko a nechat vychladnout na cca 30-35 stupnu přidat lžičku vašeho oblíbeného bíleho jogurtu. Sklenici zavřít a nechat na teplém místě např u topení , mě se docela osvědčilo položitji na vrchol lednice nad tu větrací mřížku.

                Ráno by mělo být jasno ...

                 
                Ota
                Ota - 21.6.2007 12:34

                tyrkys: neboj bude z toho "tvaróžek"

                 
                tyrkys
                tyrkys - 21.6.2007 12:18

                To s tím sýrem je fakt? Zkusila bych to, ale bojím se, že se ten tvaroh v pivu spíš rozplizne ještě vícsmajlik - 55

                 
                Ota
                Ota - 21.6.2007 10:41

                stará dobrá paní Joza Břízová smajlik - 62 ta už bude po smrti tak čtvrt století ale pořád aktuální


                podle umolousané Malé rodiné školy vaření jsem začínal ....

                 
                hanulka
                hanulka - 21.6.2007 8:48

                Mléko a mléčné výrobky nemohu. smajlik - 66 Bohužel.

                 
                jasmine
                jasmine - 21.6.2007 4:40

                smajlik - 30děkuji za radysmajlik - 47

                 

                Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-51
                Sponzori

                Prohledej


                Výherci v soutěžích

                Soutěže na Soutez.cz

                  Anketa

                  Covid

                  Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

                  Celkem hlasovalo 77206.
                  Archiv anket.