Česká žena si i bez vajec poradí
Do redakčního e-mailu nám přišlo několik receptů na moučníky. Na tom by nebylo nic tak zvláštního, kdyby neměly všechny tyto recepty jedno společné: Chybí v nich totiž vejce. Jak je vidět, naše ženy se dokážou srovnat i s nekřesťanskými cenami vajíček a při pečení se bez nich jednoduše obejdou.
Pravda Magdalena Dobromila by se svým obligátním „vraž do toho osm vajec“ asi radostí nehýkala, ale my ostatní se možná směle do pečení pustíme.
Buchta bez vajec
Potřebujete: 30 dkg polohrubé mouky, 20 dkg moučkového cukru, 10 dkg rostlinného tuku či másla, 1 kypřící prášek, 1/2 hrnku mléka
Postup: Vše smícháme. Můžeme přidat kokos, kakao nebo oříšky či mleté ovesné vločky. Pak přidáme více mlěka. Pečeme na vymazaném a vysypaném pekáčku. Komu bude připadat piškot "suchý", může ho potřít marmeládou nebo ovocným pyré či oblíbenou polevou nebo vyzkoušeným krémem.
Kakaová buchta bez vajec a mléka
Potřebujete: 1,5 hrnku polohrubé mouky, 0,75 hrnku krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 lžička prášku do pečiva, špetka soli, 1 lžička instantní kávy, 3 lžíce kakaa, 1 lžička octa, 6 lžic oleje, 1 hrnek vlažné vody
Postup: V míse smícháme všechny sypké suroviny. Přidáme ostatní, vymícháme hladké těsto a nalijeme na plech vyložený papírem na pečení (nebo vymazaný a vysypaný). Pečeme při 200°C 10-12 minut.
Kefírová buchta
Potřebujete: 2 hrnky kefíru, 1 hrnek cukru, 1,5 lžičky sody, 2 lžíce kakaa, 3 hrnky polohrubé, ½ hrnku oleje.
Postup: Smícháme suroviny a vzniklé těsto vlijeme do vymazaného a vysypaného plechu. Pečeme asi 30 minut ve středně vyhřáté troubě. Těsto můžeme nalít do dortové formy a naplnit šlehačkou, vychladlý moučník můžete polít kakaovou nebo čokoládovou polevou, nebo posypat kokosem.
Bábovka bez vajec a bez mléka
Potřebujete: 300 g polohrubé mouky, 150 g moučkového cukru, 100 g Hery, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 150 ml vlažné vody, hrst rozinek a posekaných ořechů.
Postup: Smícháme všechny sypké ingredience včetně rozinek a ořechů. Přilijeme vodu a vlažný rozehřátý tuk. Promícháme a nalijeme do dobře vymazané a vysypané formy na bábovku. Troubu vyhřejeme na 190°C, vložíme bábovku, po 15 minutách snížíme na 150°C a dopékáme asi 25 minut.
Za zaslání receptů děkuji sharon a vám všem přeji dobrou chuť.
15.3.2012 Rubrika: Náš domov | Komentářů 52 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,2/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Česká žena si i bez vajec poradí
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Milda3: Mimochodem, ta hodnotná strava, ke které je třeba 40 tisíc měsíčně by mě docela zajímala. Hodnotné jídlo jíme každý den a nějak to zdaleka tolik nestojí, naopak je to levnější, než hnusy z polotovarů.
Ťapina: No tak budou žrát jenom moučníky, když je tak milujou . Já hlavně tohle jedení buchet a moučníků po obědě moc nechápu. Když se člověk nají dosyta, tak přece nemůže mít v bříšku už ani místo natož chuť na koláč
Milda3: Já nevydělávám ani půlku a cpu se hodnotnou stravou. To není o penězích. Nicméně souhlasím, že výše uvedené tvrzení není moc logické. Zdravá a hodnotná strava je dražší než ta "normální".
Milda3: Moučníky snad jsou jídlo "nadstandardní", které se jí až po obědě, ne? Když tedy někdo nemá na vajíčka do buchty, měl by oželet buchtu a spokojit se s obědem. Nebo dnešní chudina už uposlechla radu Marie Antoinetty a vyživuje se výhradně koláči (bez vajec), protože nemá na normální jídlo?
Vejce kupuju dál normálně, nedělá mi naprosto problém si je koupit. Řízky budu obalovat ve vejcích, buchty budu péci s vejci a na velikonoce jich obarvím plato a bez výčitek je rozdám. Hysterie typu nejezte vejce každé liché úterý, ať se vláda chytne za nos jde naprosto mimo mě.
PS: buchty bez vajec jsou hnusné a je to na nich poznat.
asi před dvěma nebo třemi čtyřmi dny,už nevím přesně jsem si dělal filé se zeleninou a zkusil jsem jen pro zajímavost udělat trojobal bez vajíčka,místo něj jsem to namočil jen v mléce,mouka,mléko,strouhanka a vůbec to nebylo poznat,tak že nekupovat vajíčka a na velikonoce budou za korunu aby se jich zbavili
Ťapina - 15.3.2012 10:14
Proboha smajlik - 20 Když je na tom někdo tak špatně, že nemá na pár vajec, tak se nemá cpát moučníkama, ale výživnou hodnotnou stravou
Tak tohle co jsi napsala naprosto nechápu,když nemá na těch pár vajec,tak jak se může cpát hodnotnou výživnou stravou která je pro lidi vydělávající alespoň 40 000 měsíčně a i ta nehodnotná je předražená až hanba
sharon: A to já si zrovna včera dávala čajíček s rumíčkem,začalo mi škrábat v krku a jak je mi dnes hej...je fakt,že jsem taky spadla dozadu,ale do postele a spala jako dřevo
Juana: jenomže to nebyla L, ale vajíčka A, B, C atd, navíc bývaly i křapky.
loupák: nic pro mě , po rumu padám dozadu.....
orinka:10:46: pravda,rumem nešetřím!
PEGG: přece se nemůže psát a mluvit pořád jen o Bartošové....
annie - 15.3.2012 10:18 - máš pravdu, necháme strašně ovlivňovat. Vždycky mi přijde, že tyhle krávoviny jsou účelové. Na mě to působí opačným dojmem a to, vajec je přebytek, tak pustíme fámu, že jich je málo, lidi zpanikaří, my vyženeme cenu a ještě nám za ta předražená vejce utrhají ruce a my vaděláme 3x tolik
opište si recepty a neremcejte....
Což o to, do pečení vajec moc nespotřebuju - maximálně dávám jedno, i když jich je v receptu víc. Ale volská voka a míchaná vajíčka jdou bez vajec blbě uvařit.
Nicméně - za komoušů byla vajíčka relativně dražší, než jsou dneska, a taky je lidi kupovali. V zimě stála L až 1,60, možná i víc.