Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Začarovaný kruh stravovacích nešvarů

Začarovaný kruh stravovacích nešvarů

Moderní doba klade hlavní důraz na výsledky, a tak nás nutí šetřit čas, kde to jen jde. Celkem snadno to jde v oblasti stravování. Abychom ušetřili čas, nejíme pravidelně, upřednostňujeme rychle připravené pokrmy, stravujeme se ve fast foodech. A nepřipouštíme si, jaké škody může špatná výživa napáchat na našem zdraví. Závažným důsledkem nepravidelného stravování a nevhodného složení jídel jsou především podvýživa nebo nadváha a obezita. Právě obezita je považována za jeden z největších zdravotních problémů současnosti.


Její výskyt už dosáhl v rozvinutých zemích takových rozměrů, že ji Světová zdravotnická organizace WHO označuje za epidemii. V České republice žije v současné době více lidí s nadváhou a obezitou než s normální váhou a obézních každoročně přibývá. Alarmující je také vysoký nárůst obezity v populaci dětí.

 

Víte, co to je metabolický syndrom?

Proč se stále tolik hovoří o obezitě? Obezita i nadváha stravovací nešvaryjsou velmi často příčinou cukrovky 2. typu, vysokého krevního tlaku, zvýšené hladiny cholesterolu a tuků v krvi. Tato kombinace nemocí se nazývá metabolický syndrom. Dříve se jí říkalo také smrtící kvartet, protože tyto čtyři nemoci společně urychlují průběh aterosklerózy (kornatění cév), jejímiž důsledky jsou infarkt myokardu, cévní mozková příhoda a další onemocnění s vysokou úmrtností. Metabolický syndrom je přitom možné v začátcích zcela odvrátit jednoduchým opatřením,
a to úpravou jídelníčku a životního stylu vůbec.

 

Pravidelný pohyb nepodcěňujte

V případě nadváhy nebo obezity i podvýživy hraje hlavní roli příjem a výdej energie. Pokud tělo dostává potravou více energie, než vydává, tloustne. Převážnou část energetického výdeje přitom tvoří bazální energetický výdej, tedy energie nutná k udržení základních životních funkcí a metabolických procesů. Tuto část energetického výdeje neovlivníme, závisí na věku, pohlaví, hmotnosti a výšce. Mnohem menší část energetického výdeje pak tvoří fyzická aktivita. Její význam je přeceňován i podceňován. Přeceňováno je množství vydané energie při fyzické aktivitě (teprve po 20 minutách kondičního běhu vydáme energii, obsaženou například v jednom rohlíku), podceňován je pozitivní vliv pravidelné fyzické aktivity. U obézních lidí je totiž nejúčinnější prevencí vzniku cukrovky a dalších komplikací právě pravidelný sport. Proto se také stále více prosazuje myšlenka "better fit and fat than unfit and unfat", tedy že pro zdraví je důležitější pravidelná fyzická aktivita než štíhlost.

Pokud nechceme tloustnout, ale ani hubnout, musíme přijmout právě tolik energie, kolik jí vydáme. Pokud chceme zhubnout, musíme přijmout menší množství energie, než naše tělo spotřebuje. Při redukci hmotnosti je u dospělého člověka doporučený příjem energie mezi 1 100 a 1 800 kcal (4 700 až 7 500 kJ) denně, v závislosti na věku, pohlaví a fyzické aktivitě.

 

Obezita z hladovky

Je to tak, někdo velmi často jí a hubne, jiný se trápí hladem a tloustne. Lidé si často myslí, že když chtějí zhubnout, musí málo jíst. Omyl. Nějakou dobu to může fungovat, ale když tělo zjistí, že je nedostatečný přísun energie a živin trvalý, začne si tyto látky ukládat do zásob a přestane hubnout, dokonce může i tloustnout. To je také hlavní důvod, proč se tolik lidí potýká s nadváhou. Vynecháváme obědy, často i snídaně, naším jarmila křížovánejvýznamnějším a často jediným jídlem z hlediska denního příjmu živin a energie bývá večeře. Na nepravidelný příjem stravy reaguje organizmus snížením bazálního energetického výdeje, ukládáním do zásob.

Tato adaptace umožnila našim prapraprapředkům přežít řadu dní bez dostatečného přísunu energie a živin, když bylo jídlo dostupné jen v omezeném množství. Oni sice přežili, ale pro nás není tato spořící genetická výbava nijak výhodná. Naše tělo umí vytěžit ze stravy maximum energie, obzvláště tehdy, když se obává hrozícího nedostatku, tedy i při nepravidelném stravování. Proto se nevyplácí jíst jen jednou denně, proto se doporučuje i obézním lidem jíst pravidelně 5-6x denně. A pěkně pomalu, jinak vystřídá hladovku přejídání. V rámci úspory času máme tendenci jíst rychle, jenže centra v mozku řídící příjem potravy jsou informována o přísunu jídla s určitým zpožděním, a tak se snadno stane, že si sytost uvědomíme až v momentě, kdy už jsme přejedení. Podobné je to s jídlem při práci. Pokud neodložíme práci ani u jídla, nemáme příležitost si uvědomit, kolik čeho jsme snědli, a výsledkem je opět přejídání.

Ruku v ruce jde s těmito problémy i nevhodný výběr jídel. Standardní oběd ve fast foodu obsahuje vyšší množství cukrů a tuků a méně vlákniny a zeleniny, než je doporučováno. Bílé pečivo bývá často doslazováno, celozrnná varianta není v nabídce. Nejoblíbenější jsou sladké nápoje a pivo, představující pořádnou porci energie a cukrů. Naše strava by však měla být kvalitní a pestrá, jinak budou tělu chybět základní živiny (sacharidy, bílkoviny, tuky) a další zdraví prospěšné látky (vitamíny, minerální látky).

 

 

MUDr. Jarmila Křížová, PhD.

metabolická jednotka III. interní kliniky VFN a 1. LF UK, Praha


25.5.2011   Rubrika: Hubnutí   |   Komentářů 52   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

Související odkazy:

 

Diskuse ke článku - Začarovaný kruh stravovacích nešvarů

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-52
punh
punh - 25.5.2011 11:24

Riki: nemysli si, taky mi kapou sliny. smajlik - 57Kdybych nebyla tak líná, tak si bramboráky hned usmažím.smajlik - 58 Jenže už mám v troubě maso, nebudu vyvařovat jak šílenec, když jsem doma sama a manžel přijde až odpolednesmajlik - 77

 
Almega
Almega - 25.5.2011 11:07

Hmm,já myslím,že se nepřejídám,ale přechod s tělem zamával tak blbě,že ty kila navíc pevně drží a nechtějí dolů,ať dělám,co dělám....Jó,šedivá teorie a života zelený strom......

 
Riki
Riki - 25.5.2011 11:03

punh: nech toho, mám hlad! smajlik - 68 Houbové řízky a bramboráky taky miluju, ale vypečený do křupava, a ne moc mastný, to je potom pochutnání. smajlik - 57

 
punh
punh - 25.5.2011 10:39

caira: jj NEŽRATsmajlik - 47 Protože spousta lidí si myslí, že nežerou, ale naládují do sebe obrovskou porci jídla, pak se s funěním odvalí od stolu a bědují, že jim je blivno.
sharon: řízky jsou nepřekonatelný a já už se těším na houbový. Samozřejmě mám ráda klasický masový, ale houbový jsou delikates. Zrovna tak miluju bramborákysmajlik - 57

 
sharon
sharon - 25.5.2011 10:29

caira: a nikomu nic nenechám, ať si každý nakoupí a uvaří....smajlik - 33

 
sharon
sharon - 25.5.2011 10:28

caira: taky to tak mám...raději se podělím o chlapasmajlik - 68 než o jídlo...a zvláště řízek všeho druhu....nesahat !!!!smajlik - 37

 
caira
caira - 25.5.2011 10:03

caira: do POLOPITA! se tatr - to mam mžitky z hladu

 
caira
caira - 25.5.2011 10:02

punh: aby člověku nebylo blivno z přežírání, stačí jedno: NEŽRAT
stačí se normálně najíst

ó ó ó jak to bylo? jez do polosyta, pij do polypata
a k tomu by se hodilo:
snidaní sám, oběd s přítelem a večeři nech nepříteli..

akorát já tomám jinak: snídani sama, oběd sama, večeři sama a celý život se řídim heslem: o chlapa a o svačinu se zásadně nedělim

 
sharon
sharon - 25.5.2011 9:49

caira: smajlik - 68smajlik - 47

 
Kadla
Kadla - 25.5.2011 9:48

sharon: smajlik - 34

 
sharon
sharon - 25.5.2011 9:47

paní doktorko Křížová promiňte, ale řízek je řízek.....smajlik - 64

 
Anakolut
Anakolut - 25.5.2011 9:40

Linda: prostě máš večer přirozeně hlad, protože, jak sama píšeš, jíž oběd, odpoledne nic a až pak večeři. Zkus zařadit nějakou odpolední svačinku. Nejsem expert na hubnutí, ale díky pravidelné, opravdu pravidelné, hlídala jsem si hodiny, stravě a jejímu složení jsem zhubla 15 kilo. I když teď v těhotesntví jsem přibrala 10 kilo, tak doufám, že se mi pomocí podobného režimu pak zase podaří zhubnout.

 
Kadla
Kadla - 25.5.2011 9:07

To s tím, že je potřeba potravu rozdělit do mnoha malých porcí je pitomost.Hubla jsem před lety u lékařky specializované na poruchy metabolismu. Zhubla jsem u ní 17 kilo (a váhu si udržela). Měla jsem rozpis jídla na den, ale výslovně mi řekla, že je jedno, jestli ten denní příděl jídla sním po částech během celého dne nebo to sprásknu najednou, ať si to udělám, jak mi to vyhovuje. Řekla, že to je kaloricky omezené, takže tělo bude hubnout tak jako tak. Celou dobu jsem to dělala tak, že jsem si ráno dala něco maličkého a pak jsem celý zbytek (a bylo toho hodně - asi 400 g masa a 500 g zeleniny) spráskla v devět večer, abych nešla spát hladová. Hubla jsem předpisově, bylo mi skvěle, hlady jsem netrpěla a tělo s tím vůbec žádné problémy nemělo. A žádný jojo-efekt se nedostavil.

 
punh
punh - 25.5.2011 9:00

Linda: smajlik - 56 Je to složitý. Většina lidí ví, co má dělat, aby neměli nadváhu, ale to převedení do praxe je horší.

 
punh
punh - 25.5.2011 8:58

Bellana: smajlik - 47 člověk si může dopřát prakticky všechno, ale v menším množství. Mám ráda ke kávě sladké a zjistila jsem, že na chuť mi stačí kousek čokolády, půl sušenky, nemusím to zdlábnout celý. smajlik - 52smajlik - 51
caira: Riki: není nutný pořád počítat kcal a zjišťovat podíl vlákniny atd. Ze začátku tomu člověk trochu času věnuje, ale po nějaké době už ví, co si asi tak může dát, aby nebyl jak vzducholoď a nebylo mu blivno z přežrání.

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-52
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77200.
    Archiv anket.