Česká žena si i bez vajec poradí
Do redakčního e-mailu nám přišlo několik receptů na moučníky. Na tom by nebylo nic tak zvláštního, kdyby neměly všechny tyto recepty jedno společné: Chybí v nich totiž vejce. Jak je vidět, naše ženy se dokážou srovnat i s nekřesťanskými cenami vajíček a při pečení se bez nich jednoduše obejdou.
Pravda Magdalena Dobromila by se svým obligátním „vraž do toho osm vajec“ asi radostí nehýkala, ale my ostatní se možná směle do pečení pustíme.
Buchta bez vajec
Potřebujete: 30 dkg polohrubé mouky, 20 dkg moučkového cukru, 10 dkg rostlinného tuku či másla, 1 kypřící prášek, 1/2 hrnku mléka
Postup: Vše smícháme. Můžeme přidat kokos, kakao nebo oříšky či mleté ovesné vločky. Pak přidáme více mlěka. Pečeme na vymazaném a vysypaném pekáčku. Komu bude připadat piškot "suchý", může ho potřít marmeládou nebo ovocným pyré či oblíbenou polevou nebo vyzkoušeným krémem.
Kakaová buchta bez vajec a mléka
Potřebujete: 1,5 hrnku polohrubé mouky, 0,75 hrnku krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 lžička prášku do pečiva, špetka soli, 1 lžička instantní kávy, 3 lžíce kakaa, 1 lžička octa, 6 lžic oleje, 1 hrnek vlažné vody
Postup: V míse smícháme všechny sypké suroviny. Přidáme ostatní, vymícháme hladké těsto a nalijeme na plech vyložený papírem na pečení (nebo vymazaný a vysypaný). Pečeme při 200°C 10-12 minut.
Kefírová buchta
Potřebujete: 2 hrnky kefíru, 1 hrnek cukru, 1,5 lžičky sody, 2 lžíce kakaa, 3 hrnky polohrubé, ½ hrnku oleje.
Postup: Smícháme suroviny a vzniklé těsto vlijeme do vymazaného a vysypaného plechu. Pečeme asi 30 minut ve středně vyhřáté troubě. Těsto můžeme nalít do dortové formy a naplnit šlehačkou, vychladlý moučník můžete polít kakaovou nebo čokoládovou polevou, nebo posypat kokosem.
Bábovka bez vajec a bez mléka
Potřebujete: 300 g polohrubé mouky, 150 g moučkového cukru, 100 g Hery, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 150 ml vlažné vody, hrst rozinek a posekaných ořechů.
Postup: Smícháme všechny sypké ingredience včetně rozinek a ořechů. Přilijeme vodu a vlažný rozehřátý tuk. Promícháme a nalijeme do dobře vymazané a vysypané formy na bábovku. Troubu vyhřejeme na 190°C, vložíme bábovku, po 15 minutách snížíme na 150°C a dopékáme asi 25 minut.
Za zaslání receptů děkuji sharon a vám všem přeji dobrou chuť.
15.3.2012 Rubrika: Náš domov | Komentářů 52 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,2/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Česká žena si i bez vajec poradí
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.já teda tu hysterii kolem vajec moc nechápu proboha, dyť kolik vajec se v domácnosti spotřebuje....kdyby 10 za týden....tak to je cenový rozdíl 3 kačky na vejce proti stavu před zdražením...tak je to 15 Kč...a kvůli tomu se dělá takový humbuk ?
a že se nedělá takový humbuk kolem ceny benzínu ? dycky když tankuju, tak mi stojí vlasy hrůzou....tam jsou ty rozdíly podstatně citelnější.....
Křeček:no vidíš,já dělám vlastně ten samej vaječňák,ale i s vejcema,nikdy by mě nenapadlo to dělat bez nich...a víš,že to vyzkouším,proč ne?
Já budu dělat manželovi k svátku vaječný koňak bez vajec:
Asi dvě hodiny se povaří plechovka slazeného kondenzovaného mléka, po vychladnutí se smíchá s rumem a smetanou - přiznám se, že nevím přesný poměr, smetany dávám kolem dvou deci, podle toho, jakou zrovna koupím
rumu by se mělo dát taky asi tolik, ale manžel ho moc nemusí, tak dávám spíš decku
Ve vejcích jsou bílkoviny, vařit se bez nich dá,ale jídlo je o to chudší. Naštěstí dostáváme občas domácí vejce.
Někdy, když nemám čas upéct, kupuju bábovku v prášku, přidává se do ní jen olej a voda. Já přidávám z vlastní iniciativy kakao, rozinky a ořechy, formu vysypu hodně kokosem.
Bábovka je opravdu dobrá.
já už i dřív, když někde byly napsány třeba 4 vejce, tak jsem dala jen 2 a vůbec to nebylo poznat. Jak je vidět, jde to i bez nich, určitě vyzkouším, i když mám zatím doma vajec dost
netrápí mě zdražení vajec ,stejně je nejím