Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Začarovaný kruh stravovacích nešvarů

Začarovaný kruh stravovacích nešvarů

Moderní doba klade hlavní důraz na výsledky, a tak nás nutí šetřit čas, kde to jen jde. Celkem snadno to jde v oblasti stravování. Abychom ušetřili čas, nejíme pravidelně, upřednostňujeme rychle připravené pokrmy, stravujeme se ve fast foodech. A nepřipouštíme si, jaké škody může špatná výživa napáchat na našem zdraví. Závažným důsledkem nepravidelného stravování a nevhodného složení jídel jsou především podvýživa nebo nadváha a obezita. Právě obezita je považována za jeden z největších zdravotních problémů současnosti.


Její výskyt už dosáhl v rozvinutých zemích takových rozměrů, že ji Světová zdravotnická organizace WHO označuje za epidemii. V České republice žije v současné době více lidí s nadváhou a obezitou než s normální váhou a obézních každoročně přibývá. Alarmující je také vysoký nárůst obezity v populaci dětí.

 

Víte, co to je metabolický syndrom?

Proč se stále tolik hovoří o obezitě? Obezita i nadváha stravovací nešvaryjsou velmi často příčinou cukrovky 2. typu, vysokého krevního tlaku, zvýšené hladiny cholesterolu a tuků v krvi. Tato kombinace nemocí se nazývá metabolický syndrom. Dříve se jí říkalo také smrtící kvartet, protože tyto čtyři nemoci společně urychlují průběh aterosklerózy (kornatění cév), jejímiž důsledky jsou infarkt myokardu, cévní mozková příhoda a další onemocnění s vysokou úmrtností. Metabolický syndrom je přitom možné v začátcích zcela odvrátit jednoduchým opatřením,
a to úpravou jídelníčku a životního stylu vůbec.

 

Pravidelný pohyb nepodcěňujte

V případě nadváhy nebo obezity i podvýživy hraje hlavní roli příjem a výdej energie. Pokud tělo dostává potravou více energie, než vydává, tloustne. Převážnou část energetického výdeje přitom tvoří bazální energetický výdej, tedy energie nutná k udržení základních životních funkcí a metabolických procesů. Tuto část energetického výdeje neovlivníme, závisí na věku, pohlaví, hmotnosti a výšce. Mnohem menší část energetického výdeje pak tvoří fyzická aktivita. Její význam je přeceňován i podceňován. Přeceňováno je množství vydané energie při fyzické aktivitě (teprve po 20 minutách kondičního běhu vydáme energii, obsaženou například v jednom rohlíku), podceňován je pozitivní vliv pravidelné fyzické aktivity. U obézních lidí je totiž nejúčinnější prevencí vzniku cukrovky a dalších komplikací právě pravidelný sport. Proto se také stále více prosazuje myšlenka "better fit and fat than unfit and unfat", tedy že pro zdraví je důležitější pravidelná fyzická aktivita než štíhlost.

Pokud nechceme tloustnout, ale ani hubnout, musíme přijmout právě tolik energie, kolik jí vydáme. Pokud chceme zhubnout, musíme přijmout menší množství energie, než naše tělo spotřebuje. Při redukci hmotnosti je u dospělého člověka doporučený příjem energie mezi 1 100 a 1 800 kcal (4 700 až 7 500 kJ) denně, v závislosti na věku, pohlaví a fyzické aktivitě.

 

Obezita z hladovky

Je to tak, někdo velmi často jí a hubne, jiný se trápí hladem a tloustne. Lidé si často myslí, že když chtějí zhubnout, musí málo jíst. Omyl. Nějakou dobu to může fungovat, ale když tělo zjistí, že je nedostatečný přísun energie a živin trvalý, začne si tyto látky ukládat do zásob a přestane hubnout, dokonce může i tloustnout. To je také hlavní důvod, proč se tolik lidí potýká s nadváhou. Vynecháváme obědy, často i snídaně, naším jarmila křížovánejvýznamnějším a často jediným jídlem z hlediska denního příjmu živin a energie bývá večeře. Na nepravidelný příjem stravy reaguje organizmus snížením bazálního energetického výdeje, ukládáním do zásob.

Tato adaptace umožnila našim prapraprapředkům přežít řadu dní bez dostatečného přísunu energie a živin, když bylo jídlo dostupné jen v omezeném množství. Oni sice přežili, ale pro nás není tato spořící genetická výbava nijak výhodná. Naše tělo umí vytěžit ze stravy maximum energie, obzvláště tehdy, když se obává hrozícího nedostatku, tedy i při nepravidelném stravování. Proto se nevyplácí jíst jen jednou denně, proto se doporučuje i obézním lidem jíst pravidelně 5-6x denně. A pěkně pomalu, jinak vystřídá hladovku přejídání. V rámci úspory času máme tendenci jíst rychle, jenže centra v mozku řídící příjem potravy jsou informována o přísunu jídla s určitým zpožděním, a tak se snadno stane, že si sytost uvědomíme až v momentě, kdy už jsme přejedení. Podobné je to s jídlem při práci. Pokud neodložíme práci ani u jídla, nemáme příležitost si uvědomit, kolik čeho jsme snědli, a výsledkem je opět přejídání.

Ruku v ruce jde s těmito problémy i nevhodný výběr jídel. Standardní oběd ve fast foodu obsahuje vyšší množství cukrů a tuků a méně vlákniny a zeleniny, než je doporučováno. Bílé pečivo bývá často doslazováno, celozrnná varianta není v nabídce. Nejoblíbenější jsou sladké nápoje a pivo, představující pořádnou porci energie a cukrů. Naše strava by však měla být kvalitní a pestrá, jinak budou tělu chybět základní živiny (sacharidy, bílkoviny, tuky) a další zdraví prospěšné látky (vitamíny, minerální látky).

 

 

MUDr. Jarmila Křížová, PhD.

metabolická jednotka III. interní kliniky VFN a 1. LF UK, Praha


25.5.2011   Rubrika: Hubnutí   |   Komentářů 52   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

Související odkazy:

 

Diskuse ke článku - Začarovaný kruh stravovacích nešvarů

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-52
Linda
Linda - 25.5.2011 8:52

Nadváhu mám prísernou a jenom proto, ze zeru vecer. Jím pomerne pravidelne pres den, ale rychle. Snídani housku s necím ráno v práci, svacinu bud neco zelenýho nebo kelimek jogurtu, obed neco namazanýho nebo vrazím do mikrovlnky zbytky od vecere, odpoledne nic a pak prijdu domu a zacnu varit a je pohroma. Vsechno ochutnám, bez toho uvarit nedokázu, pak si dám veceri a i kdyz je to pomerne malá porce. A pak vecer u tv nebo u cehokoliv jiného jsem shopna zlikvidovat jeste jednu porci od vecere - proste unava za celý den zapracuje a nejsem shopna oddolat. To co by me ve dne ani nenapadlo tak vecer podlehnu. Sladkosti nebo chipsy nejím, protoze mi nechutnají, obcas si do cokoládu, ale ani ta mi poslední dobou nejede.
Kdybych nezrala vecer u tv obycejný jídlo, ale skoncila malou porcí od vecere nekdy mezi 18-19hodinou tak bych nemela mých 30kg navíc, mela bych neco navíc ,ale mozná jenom 10 smajlik - 26.

 
caira
caira - 25.5.2011 6:46

Nechápu, jak může mít někdo v hlavě metabolickou kalkulačku.
Nevim, kolik kalorií má rohlík se sýrem a šunkou, a klidně si dam dva - protože mam hlad. K oědu bude pudink s jablky a piškota, protože v práci nic jinýho nemám a nestihnu... doma dojedu omáčku s rýží a k večeři si dám tousty, a na noc kafe a čokoládu.
Nepočítám, to by mi muselo šlehnout.
Chutná mi, tlustá nejsem a i kdybych byla.. život je příliš krátkej a času málo, nehodlám si ho krátit kručením v břiše a přepočítáváním kalorií.

 
modroočka
modroočka - 25.5.2011 6:07

evropka: a pravidelných časových intervalech.
A úspěch se 100 % zárokou.

 
evropka
evropka - 25.5.2011 5:44

stačí se nepřejídat,dát si vše,ale s rozumem .....

 
Riki
Riki - 25.5.2011 0:44

No jo. Ale pauza na oběd je jednou za pracovní dobu, ne 5x. smajlik - 42 A za 30 minut se dá stihnout maximálně hospoda za rohem, kde mají guláš se šesti, sekanou a utopence. Ovšem taky se to musí sníst ve velikém fofru, aby byl člověk včas zpátky na pracovišti. To už je jednodušší zbodnout ten rohlík s něčím u klávesnice. smajlik - 42 No a přiznávám otevřeně, že mě to prostě nebaví, zkoumat podíl vlákniny a zeleniny, počítat kcal a přemejšlet, kolik čeho už jsem snědla a čeho ještě můžu nebo už ne. Jo, taky bych chtěla být mladá, krásná, štíhlá a s našlapaným metabolismem. Ale nechce se mi kazit si to málo volnýho času spekulováním nad úpravou jídelníčku, a sháněním těch cukrů a tuků prostých poživatin. Které jsou navíc vesměs nechutné. A výsledek této činnosti bývá nejistý. Spolehlivá metoda je jen jedna - velkej bič a malej dvorek, ale na to zas málokdy má člověk tu motivaci, aby mu stálo za to být na sebe zlej. Takže na to kašlu, a jdu si dát oříšky na dobrou noc. smajlik - 42

 
Bellana
Bellana - 25.5.2011 0:37

Mitrola: To heslo není příliš pravdivé. To by nám stačily nějaké amarouny. Děkuji, nemám zájem. Člověk si může na jídle pochutnat, ale nesmí zdlábnout deset knedlíků, stačí jeden. Kvalitního jídla sní člověk méně a víc si pochutná než na nekvalitním. Není nic špatného na vepřovém se zelím, ale nesmí se to jíst denně a porce musí být spíš jak pro pětileté dítě než pro patnáctiletého habána.

 
surika7
surika7 - 25.5.2011 0:09

Na toto téma toho již bylo napsáno....na nic jsou ony všelijaké diety, když se prostě nenaučíte se správně stravovat, najít si lepší pochoutky ve stravě než-li salámy, coca-colu, hranolky, tatarky, sladkosti a knedlíky atd. Jídlo je pro nás pohonná hmota, nikoliv středobod života, jíme abychom žili, nikoliv žijem abychom jedli !!!!!

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-52
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77200.
    Archiv anket.