Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Magazín pro Šťastné ženy

 

Začíná nový rok. Co si dát nějaké předsevzetí?

Začíná nový rok. Co si dát nějaké předsevzetí?

Letos už opravdu půjdu do sebe. Budu pravidelně cvičit, přestanou kouřit, zhubnu, nebudu křičet na děti, začnu chodit dvakrát týdně plavat, nebudu se hádat kvůli zbytečnostem, častěji zavolám matce, zkusím vycházet s tchyní, budu se pečlivěji starat o domácnost...

Znáte to? Také patříte k těm, kteří mají s počátkem nového roku neodolatelnou touhu začít žít jinak? Lépe, radostněji, zdravěji, aktivněji...

A jak dlouho vám taková předsevzetí vydrží? Den, dva, týden, měsíc? Nebo patříte k vytrvalcům, kteří když si něco usmyslí, tak to opravdu dodržují?

Podařilo se vám někdy nějaké novoroční předsevzetí skutečně dodržet a dojít s ním až ke kýženému cíli? Přestali jste definitivně kouřit? Zhubli jste? Opravdu pravidelně cvičíte?

Anebo jste z těch, pro které je novoroční předsevzetí prachobyčejnou utopií, a něčím takovým se nezabýváte? Natož abyste sami sobě dávali nějaká ultimata, o kterých víte, že je stejně nikdy nedodržíte...

Ať je váš vztah k předsevzetím jakýkoliv, celá redakce vám přeje úspěšný začátek nového roku a hodně štěstí a spokojenosti. Pěkný první pracovní den v roce 2014!

Meryl


2.1.2014   Rubrika: Život a vztahy   |   Komentářů 52   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Začíná nový rok. Co si dát nějaké předsevzetí?

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-53
Linda
Linda - 2.1.2014 9:11

HelenaPa: diky, da se to prelouskat smajlik - 81
a k tem znakum - pokud pises prispevek nepouzivej znaky a cislice z horni rady na klavesnici, ale cislice zprave strany - obcas to pomuze smajlik - 58

 
evropka
evropka - 2.1.2014 9:04

Almega: tak jestli jsi těsně před důchodem tak to ber jako výhru že to přišlo až teď!!!

 
HelenaPa
HelenaPa - 2.1.2014 8:45

monja: Jo, to letos tchýně udělala taky. Vánočka nakynula úžasně, ale po vytažení z trouby krásně naběhlá vánočka klesla na podivnou placku. Ale dobrá byla, to zas jo. Přesto to tchýně oplakala.

 
HelenaPa
HelenaPa - 2.1.2014 8:43

Nevím, kde se mi tam pořád berou ty podivný znaky smajlik - 85. Poctivě jsem je smazala. Kdyžtak mi Lindo pošli na SZ mail, pošlu ti to ve wordu bez těch divnejch znaků.

 
HelenaPa
HelenaPa - 2.1.2014 8:41

Druhý pokus pro Lindu:
Ingredience: 500 g polohrubé mouky (prosáté)
120 g krystalového cukru
100 g rozpuštěného másla
1 lžíci rozpuštěného sádla
1 kostku droždí (42 g)
1 vejce + 1 žloutek navíc
250 ml mléka
1/4 lžičky soli
hrst hrozinek naložených v rumu , hrst vlašských ořechů, hrst sekaných mandlí na posypání us: 2 dřevěné špejle a 1 rozšlehané vejce na potření
(Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu.)
________________________________________
1. Všechno sem!
Droždí rozdrobte do velké mísy a se lžící cukru rozmíchejte do tekutého stavu. Přilijte trochu mléka, potom i vejce a žloutek. Promíchejte. Postupně přidejte máslo, sádlo, sůl, mouku, zbytek cukru a teprve pak i zbylé mléko.
2. Opřete se do toho
Hmotu propracujte nejprve vařečkou. Pak vyklopte na vál a hněťte rukama asi 10 minut. Dejte si načas, chvíli trvá, než mouka absorbuje vše tak, jak má. Teprve pak se ukáže, zda těsto lepí (podsypte moukou), nebo je málo pružné (podlijte lžičkou oleje). Pokud nemusíte, nepřidávejte nic.
3. Kynutí – jděte do kina
Vytvarujte bochánek, vraťte do mísy a přikryjte utěrkou. Nechte kynout na ne příliš teplém nevětraném místě 3–4 hodiny. Vyjměte a znovu prohněťte. Zároveň zapracujte ořechy a hrozinky (ty ale velmi jemně – naložené plody mají tendenci se rozpadat).
4. Cop ze čtyř, nebo ze tří?
Teď těsto rozdělte nožem na 8 nebo 9 stejně velkých bochánků. Počet záleží na tom, zda ovládáte pletení copu ze 4 pramenů. Pokud ano, bochánků je 9 (4 + 3 + 2). Pokud ne, nevadí – upleťte klasický cop ze 3; není sice tak pevný, o to však jednodušší. Pak potřebujete 8 bochánků (3 + 3 + 2). Vyválejte je rukama na stejně dlouhé prameny.
5. Pletení k spletení
Začněte plést, a to vždycky od středu směrem ke koncům – prameny se jinak vytahují a mění délku. Spodní patro pleťte tak, aby výsledek vypadal pravidelně hlavně z boku, který bude vidět. Konce zahněte dospod. Přeneste na plech a hřbetem ruky doslova splácněte svrchu po celé délce. Tak vytvoříte plochu, která ponese další patro. Upleťte, položte a opět lehce zploštěte. Konce posledního pletence nezahýbejte pod sebe, ale pod samý spodek vánočky. Na závěr zapíchněte do vánočky špejle šikmo proti sobě, tím pletence definitivně zpevníte. Unikající vz

 
HelenaPa
HelenaPa - 2.1.2014 8:40

HelenaPa: Jejda, co to udělalo? smajlik - 76

 
HelenaPa
HelenaPa - 2.1.2014 8:39

Linda: Na vánočku jsem našla tenhle. Jsou tam rady i pro naprostý trdla jako já.

Ingredience: ■500 g polohrubé mouky (prosáté) ■120 g krystalového cukru ■100 g rozpuštěného másla ■1 lžíci rozpuštěného sádla ■1 kostku droždí (42 g) ■1 vejce + 1 žloutek navíc ■250 ml mléka ■1/4 lžičky soli ■hrst hrozinek naložených v rumu ■hrst vlašských ořechů ■hrst sekaných mandlí na posypání ■plus: 2 dřevěné špejle a 1 rozšlehané vejce na potření
(Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu.)
________________________________________
1. Všechno sem!
Droždí rozdrobte do velké mísy a se lžící cukru rozmíchejte do tekutého stavu. Přilijte trochu mléka, potom i vejce a žloutek. Promíchejte. Postupně přidejte máslo, sádlo, sůl, mouku, zbytek cukru a teprve pak i zbylé mléko.
2. Opřete se do toho
Hmotu propracujte nejprve vařečkou. Pak vyklopte na vál a hněťte rukama asi 10 minut. Dejte si načas, chvíli trvá, než mouka absorbuje vše tak, jak má. Teprve pak se ukáže, zda těsto lepí (podsypte moukou), nebo je málo pružné (podlijte lžičkou oleje). Pokud nemusíte, nepřidávejte nic.
3. Kynutí – jděte do kina
Vytvarujte bochánek, vraťte do mísy a přikryjte utěrkou. Nechte kynout na ne příliš teplém nevětraném místě 3–4 hodiny. Vyjměte a znovu prohněťte. Zároveň zapracujte ořechy a hrozinky (ty ale velmi jemně – naložené plody mají tendenci se rozpadat).
4. Cop ze čtyř, nebo ze tří?
Teď těsto rozdělte nožem na 8 nebo 9 stejně velkých bochánků. Počet záleží na tom, zda ovládáte pletení copu ze 4 pramenů. Pokud ano, bochánků je 9 (4 + 3 + 2). Pokud ne, nevadí – upleťte klasický cop ze 3; není sice tak pevný, o to však jednodušší. Pak potřebujete 8 bochánků (3 + 3 + 2). Vyválejte je rukama na stejně dlouhé prameny.
5. Pletení k spletení
Začněte plést, a to vždycky od středu směrem ke koncům – prameny se jinak vytahují a mění délku. Spodní patro pleťte tak, aby výsledek vypadal pravidelně hlavně z boku, který bude vidět. Konce zahněte dospod. Přeneste na plech a hřbetem ruky doslova splácněte svrchu po celé délce. Tak vytvoříte plochu, která ponese další patro. Upleťte, položte a opět lehce zploštěte. Konce posledního pletence nezahýbejte pod sebe, ale pod samý spodek vánočky

 
monja
monja - 2.1.2014 8:37

Linda: jo a já už vím, proč mi ta potvora zákeřná nevykynula, houby kvasnice ... chtěla jsem jí mít stokrát dobrou a dala jsem do těsta namleté ořechy a to se prej nemá ... smajlik - 26 ořechy se sypou vždycky do mezipatra ale nesměj se dát do těsta .... tak já vám nevím smajlik - 26

 
Almega
Almega - 2.1.2014 8:29

Linda: Znám to s těmi nehty....Kousala jsem si je od cca 4 let asi do 21 let,ale ještě nyní mám občas záchvat a musím je okousat,i když ne už tak do masa,jako kdysi....

 
Almega
Almega - 2.1.2014 8:26

evropka: Jak vešel v platnost nový obč.zákoník,tak se toho mění dost i na katastru,a já těsně před důchodem si už nebudu pořizovat nové programy a pod.,takže mi nezbyde nic jiného,než to doklepat do 30.6. a pak ....????!!!!

 
Pentlička
Pentlička - 2.1.2014 8:26

Předsevzetí nikdy žádné nedodržím, nejen to novoroční. Nikdy jsem nezhubla, cvičení mi vydrželo maximálně 3 měsíce a zdravá strava asi týden, nemluvě o zlepšení angličtiny. Moje pevná vůle se pohybuje v mínusových hodnotách, takže na jakákoliv předsevzetí kašlu a snažím se jen přežít.

 
Linda
Linda - 2.1.2014 8:11

HelenaPa: podel se o recept smajlik - 60... ja o vanocich experimentovala a o vysledku si pocti na vareni smajlik - 34

 
HelenaPa
HelenaPa - 2.1.2014 8:00

Já si dali loni předsevzetí, že konečně pokořím osmitisícovku zvanou kynuté těsto. Dřív jsem se o kynuté těsto několikrát pokoušela se zoufalým výsledkem. Až jsem z toho měla trauma, zvlášť když mi všichni vykládali, jak je to děsně jednoduchý. Takže jsem se zařekla, že na vánoce musím zvládnout vánočku. A během roku jsem postupně trénovala na vdolcích, koblihách, buchtách s povidlím. No a na vánoce se mi povedla úžasná vánočka. Na příští léto už mi zbývá jen třešinka v podobě ovocných knedlíků.

 
Linda
Linda - 2.1.2014 7:35

V detstvi jsem si kazdorocne davala predsevzeti, ze si prestanu kousat nehty, jak dlouho mi to kazdy rok vydrzelo netusim smajlik - 34
Letos jsem si slibila sama sobe, ze se prestanu rozcilovat k vuli kravinam a blbym lidem a jejich jeste blbejsim napadum a budu se na svet divat vice pozitivne.... no uvidime jak dlouho mi to vydrzi, zatim me nikdo nevytocil smajlik - 64smajlik - 68

 
monja
monja - 2.1.2014 7:34

Předsevzetí k 1/1 jsou na dvě věci na ... a na nic smajlik - 68 bud se sebou chci něco udělat bez ohledu na datum a nebo nechci a to je taky fuk, kolikátýho je, ne ? Nicméně nám všem přeju hodně zdraví, výdrž u zdravého životního stylu, ploché bříško a lásku všech bližních ... smajlik - 69

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-53
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77206.
    Archiv anket.