Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Vypadá jako rajče, tváří se jako rajče a chutná jako umělá hmota

Vypadá jako rajče, tváří se jako rajče a chutná jako umělá hmota

Moje tchyně bývala před nějakými dvaceti pětadvaceti lety velice zdatná rodinná nákupčí. Měla perfektně zmapované všechny možné obchody a krámky po celé Praze a několikrát do týdne se vydávala na své zásobovací mise. Pro maso na Pavlák, pro zeleninu na Tylák, pivo zásadně jen z Gastronomu a pečivo z pekárny na Proseku. Tehdy jsem její počínání sledovala tak trochu s despektem a její nákupní bláznovství mi připadalo až směšné.

Co bych dnes dala za to, kdybych měla tu samou možnost jako ona tehdy. Neboť ať bylo její šílenství humorné, či ne, úlovky, které posléze nosila domů, stály vždycky za to. Maso bylo krásně libové, zelenina jako malovaná a navíc skutečně chutnala tak, jak člověk od daného druhu očekával.

chutná jako umělá hmotaDnes je to úplně jinak. Regály všech možných obchodů se pod širokou nabídkou jen prohýbají a můžeme si koupit v podstatě kdykoli cokoli, avšak alespoň já z toho moc velkou radost nemám. Mnohem radši bych si rajče dopřála jen v létě, kdy je jeho sezóna, protože bych věděla, že bude chutnat jako rajče. Ta současná, která se dají nakoupit, mají totiž do poctivé rajčatové chuti hodně daleko. Když je člověk jí, žvýká v podstatě jen jakousi nevýraznou hmotu, která se barvou, tvarem a konzistencí jako rajče tváří.

A tak je to téměř se vším. Obchody jsou plné, výběr široký, útok na naše peněženky velký. A mnoho potravin – a nejen ovoce a zeleniny – je na tom s chutí poměrně na štíru. Když už člověk objeví něco, co mu chutná, může se téměř stoprocentně spolehnout, že dříve či později se výrobce vytasí s nějakou inovací, která z vaší oblíbené lahůdky udělá jen další ušlý kousek, po kterém už ani neštěknete.

A tak mi začíná být docela líto, že už dneska neplatí „zelenina z Tyláku a maso z Pavláku“.  Všechno, co potřebuji, nakoupím v podstatě v jednom obchodě a je úplně jedno, ve kterém. Všude je to stejné, sterilní, rychlené, bez barvy, bez chuti, bez zápachu.

Jaké jsou vaše zkušenosti se současným nakupováním a hlavně s chutí ovoce a zeleniny či dalších výrobků? Jste spokojeni? Máte nějaké své osvědčené krámky a tržnice, kde seženete zaručeně kvalitní a poctivé potraviny?

Meryl


16.7.2010   Rubrika: Život a vztahy   |   Komentářů 54   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Vypadá jako rajče, tváří se jako rajče a chutná jako umělá hmota

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-54
štoudev
štoudev - 16.7.2010 10:17

mam-ča: omylem jsem kouopial brambory ALbetr quality. Hrábla jsem těsně vedle a místo obyč síťky popadla tuhel, kilo za asi 39 korunsmajlik - 42. Ale ta chuť! Něco tak odpornýho jsem fakt ještě nejedlasmajlik - 34. Je to už několikátý výrobek téhle značky, který byl nepoživatelný. Asi to AQ je označení výrobků, které jsou určeny k likvidacismajlik - 42smajlik - 42

 
Viv :o)
Viv :o) - 16.7.2010 9:39

Jo, Merylko, je to tak. Hrozne me to stve, hledam mista kde muzu nakoupit ty "prave" potraviny.
V nejakem clanku v novinach na toto tema taky psali a dovozce argumentoval stylem - tak si to rajce pokapej olejem, dej na nej bazalku a syr... no fajn, ale to pak muzu jist bazalku a syr treba samotny, to prece tu rajceci chut nenahradi...
Dneska uz jsem zatvrzela, kdyz se mi nejaka potravina nezda, proste ji nekupuju, casto se mi stava, ze odchazim z obchodu s jinyma vecma nez jsem mela puvodne na seznamu...

 
sonije
sonije - 16.7.2010 9:37

Jo a když zajedeme vedle do Německa, to je kvalitka, bohaté hrozny, šťavnatá rajčata, sladké jahody... To tam vozíme my a zpátky máme odpad. Nějaký časopis dělal i průzkum a Čechy jsou na tom s kvalitou čerstvých potravin nejhůř..

 
manka
manka - 16.7.2010 9:36

inini: hraška je výborná, květák v ní obalený nemá chybu.

 
manka
manka - 16.7.2010 9:35

v zimě rajčata ani okurky nekupuju, zeleninu v supermarketu nemám ráda, ale kořenovou jinou na výběr nemám. A u mě teda jednoznačně vítězí nákup na Zelném trhnu v Brně. Tam to mám moc ráda. Letos jsou teda ceny o něco vyšší, ale tváří se to, vypadá to a chutná to.

 
sonije
sonije - 16.7.2010 9:34

My jsme museli pořídit zahrádku, náš syn totiž ovoce a zeleninu z marketů odmítá, přestože ji ochutnal jako první a nemohl tedy znát rozdíl mezi kupovanou a domácí. Jahody jsou snad úplně nejhorší, ale když si je mohl utrhnout na zahradě, baštil je na kila. Teď nám dozrávají rajčata a iokurky salátovky konečně baští. Ovšem přes zimu ho zase budu muset dopovat vitamíny z lékárny, protože ten hnus z marketů nesní.
Měli jsme u nás na sídlišti skvělou zeleninu, poměrně drahou - třeba víno za 90,-, ale koupila jsem to, protože mi to dítě jedlo. Teď se změnil majitel a za setejnou cenu pordává druhou jakost, asi přebytky z marketůsmajlik - 70. A to se fakt nedá. Budu muset proběhnout město, jestli někde narazím. No a pak u Litoměřic prodávají zahrádkáři, tam je to taky dobrý.
S medem je to taky na štíru, dá se koupit krásně tekutý, ale nemá to s ním nic společnýho, ten mi taky syn nebaští. Chodíme na včelí farmu a nakupujeme ve velkém, ten si dáme klidně i na lžičku. Nebojím se ho dát ani půlročnímu prckovi v době nachlazení do čaje, i když by se to nemělo kvůli alergii, ale tohohle se fakt nebojím. Starší má zuby zdravé a není lepší medicína než opravdový med a opravdové ovoce, i za cenu větších výdajů.. To si radši utrhnu od huby já, než bych šetřila na zdraví dětí.

 
Křeček
Křeček - 16.7.2010 9:10

Já jsem ráda, že nemusím nikde lítat, poberu všechno najednou v supermarketu a můžu mazat domů

 
mam-ča
mam-ča - 16.7.2010 9:05

Almega: Když byli naši kluci malí, prodávali si přebytky jablek z naší zahrady u babičky, na velmi turisticky frekventovaném místě.
Bylo jim divné, že hlavně Němci hledali v bednách červivá jablka, a pak si nakoupili třeba 10 kilo (tedy nečervivých).
Když se jich na to kluci svou lámanou němčinou ptali, řekli jim, že to, že mají v bedně i červivá jablka, to znamená, že jsou bez chemie. Žádné práškování a umělé dozrávání.
Ty ze supermarketů jsou sice krásnější, ale chuť a šťávu nemají žádnou.

 
Almega
Almega - 16.7.2010 8:51

Kupovaná rajčata jsou pěstovaná někde ve fóliovníku a hydroponicky,slunce to nevidí-takže chutnají hnusně.Máme na terase několik keříků rajčat balkónových,teď už červenají a to je něco tak jiného....dříve se dovážely rajské z Bulharska,tak byly dobrý...Jablka dnes vypadají sice krásně,ale chuť je taky hnusná,případně nechutnají nijak....Myslím celkově,že je škoda,že se toho dováží tolik a bůhvíodkud,když se toho pak určitě až polovina zkazí a vyhodí.....Takové plýtvání....Když jdu do kaufl. a vidím,jak se to tam válí shnilé,nektaríny sice občas nejsou kamenné,ale uvnitř je rozpůlená plesnivá pecka a to mě úplně znechutí....Zvláště takové ovoce,jako je kivi,se nedá jíst-tvrdé,naopak např. avokádo nechají za drahý peníz zčernat,až je to uvnitř skoro shnilé a pak to zlevní.....Plýtvá se i s pečivem,k večeru je tam otvrdlé,už to nikdo nechce-kdyby včas dali slevu,tak se to prodá....Takhle se to hodí vše do drtiče a šup do odpadů....Nesmím na to ani myslet,jak někde nemají co do "huby" ,a tady u nás se vyhazuje ve velkém...

 
mam-ča
mam-ča - 16.7.2010 8:49

Tee: Většina z nás jezdí někam na venkov. Na chaty, chalupy, k rodičům...
Jde o to, najít si "svého sedláka". smajlik - 58
My máme jednoho cestou, to když se nám neurodí dost brambor na zimu, a druhého v sousední obci, kam jezdíme pro mléko, máslo a sýry. Potraviny od sedláků nemají konkurenci, a oni jsou rádi, že prodají, protože ve výkupu jim dávají zlomek prodejní ceny.
Škoda, že se nerozjel projekt "družstevních prodejen". To by měli v supermarketech prázdno. smajlik - 68

 
Tee
Tee - 16.7.2010 8:34

Tahle nahamtěnost v oblasti všeho - tedy teorie všeho je moc - se jedou zvrtne. Pomalu, ale jistě se to začíná tím, že zelenina není zeleninou, mléko mlékem a podobně. Je to hnus co se snaží lidem prodávat, ale to jen proto, že dnešním určujícím faktorem jsou jen a jen peníze...a pak to dopadá, že jíme geneticky modifikované potraviny.. fuj...smajlik - 23smajlik - 59smajlik - 59

 
mam-ča
mam-ča - 16.7.2010 8:30

Co rajčata, ale poznali jste někdy ten rozdíl mezi kupovanými novými bramborami, a těmi, co před obědem vyhrábnu z našeho minipole ? To vám je lahůdka, že k nim ani řízek mít nemusím, a mohla bych je baštit jen s máslem.
Rajčata pěstuju na zahradě, ale jen žlutá a červená mini. Ta obrovská "průmyslová" chutnají podobně, jako ty z Tesca.

 
kat
kat - 16.7.2010 8:29

Já nejraději nakupuji zeleninu na chalupě..zajedu si do LT na trh..rajčata domácí za 15kč, a ta chuť...těm se žádná nevyrovná. Ovoce i zelenina se nejen tváří jako zelenina aovoce, ale i tak chutnají, hrušky máslovky, jablka melodie...mňamsmajlik - 77. V marketu skutečně vše chutná stejně...bohužel. A je i pravda, že když už seženu něco dobrého a všem to chutná, tak se to stáhne posléze z prodeje a nahradí nějakou "lepší" verzísmajlik - 48

 
dadka
dadka - 16.7.2010 8:24

Nejlepší je kupovat na trhu, my jezdíme do Polska, máme to kousek. Nejlepší rajče je vlastnoručně utržené, ještě prohřáté sluníčkem.

 
Linda
Linda - 16.7.2010 7:25

Jsem ochotna se smírit s maskovaným címsi ala rajce v lednu a nekoupím si ho. A pokud ho MUSIM mít tak si holt priplatím a koupím cherry rajcátka, který jako rajce jakz takz chutnají i v tom lednu. S cím se ale nehodlám smírit, ze ted uprostred cervence ty rajcata porád chutnají vselijak jenom ne jako rajce, uz je v kráme i ocuchávám a rajcetem voní kazdé padesáté a stejne chutná podivuhodne. Nevím cím to, okurka je okurka, paprika je paprika, ale ty rajcata jsou podivné zakamuflované blíze neurcité cosismajlik - 26. Já si snad postavím skleník a zacnu je pestovat

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-54
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77228.
    Archiv anket.