Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Vnitřnosti jsou zdravé lahůdky, ale musíte pro ně k řezníkovi

Vnitřnosti jsou zdravé lahůdky, ale musíte pro ně k řezníkovi

Když se řekne „dršťky“, každý Čech si nejspíš vybaví jediné jídlo, které se z těchto zvířecích žaludků dá uvařit – dršťkovou polévku. A ne každý má na ni ty nejlepší vzpomínky. Ať už vinou školních jídelen, nebo přesolených polotovarů. Přitom jde o delikatesu, která má v kuchyni široké využití. Stačí osvícený majitel restaurace nebo kuchař, který se někdy zajel podívat za hranice k našim západním a jižním sousedům. Nebo jen pochopil, že dobré jídlo vyžaduje čerstvé suroviny a ne prapodivné sušené směsi a dochucovadla, z nichž je hostovi jen nevolno.    

Naši předkové vařili ze surovin, které poskytovala okolní příroda. Slované nejvíce konzumovali obilniny, zeleninu, ovoce, lesní a polní zvěř, různé druhy domácího dobytka. Zejména hovězí dobytek se choval spíše pro mléko, porážel se jen v případě výjimečné události. V každém případě měli zdravý a pestrý jídelníček.

Ve staročeské kuchyni se maso hlavně vařilo, pečené maso vyžadovalo velkou spotřebu dřeva. Naši předci se snažili využít maso co nejúčelněji, takže jedli téměř vše, co zvíře skýtalo. Vnitřnosti byly velmi oblíbené, a to především proto, že se z nich najedla celá mnohdy velmi početná rodina. Nejčastěji se konzumovaly tyto vnitřnosti: játra, jazyk, ledviny, mozek, srdce, žaludek nebo střeva.

Dršťky – oblíbená pochoutka ve středověku

Dršťky – nasekané části hovězího, telecího, ale i vepřového žaludku – byly velmi oblíbenou pochutinou ve středověku, a to především ve Francii, Itálii, Španělsku a Portugalsku. Pro Portugalce tvoří hovězí nebo vepřové dršťky přímo součást národní kultury. Hlavně obyvatelům Porta, kteří si je oblíbili, se dodnes říká „tripeiros“ – pojídači dršťěk. Porťugalští vojáci jim údajně přišli na chuť v 15. století v marocké Ceutě. Díky zámořským objevům nejrůznějších druhů koření jejich přípravu dovedli k dokonalosti.

Pro Francii jsou vnitřnosti charakteristické, podobně jako třeba croissant. Již devět set let zde také existují - „les tripiers“ , což jsou odborníci, sdružení ve svém cechu, kteří se specializují pouze na vnitřnosti. Obvykle je i sami po vzoru rodinné tradice prodávají a svým klientům na tržištích radí, jak s nimi naložit.

V poslední době je i ve Francii znát mírný pokles konzumace těchto lahůdek, a to především mezi mladší generací. Pojídači držtěk, jazyků a ledvinek jsou totiž skutečnými gurmány, kteří musejí ke svým chutím dozrát. Také jsou si vědomi zdravotních benefitů této delikatesy. „Bílé“ vnitřnosti, vyžadující dlouhé vaření, jako žaludek, nožičky, ovar, jsou bohaté na bílkoviny a vitaminy skupiny B. „Červené“ vnitřnosti – srdce, jazyk, játra – mají zase vysoký obsah železa, vitaminů B, A, C a nízký obsah tuku.

vnitřnosti jsou zdravéPro kvalitní maso k řezníkovi

V České republice se naštěstí díky trhům stále zvyšuje zájem o čerstvé domácí potraviny. Alespoň dlouhé fronty na farmářských trzích tomu napovídají. Po vlně obliby supermarketů „přecpaných“ zbožím ze začátku 90. let se vrací přirozený zájem zákazníka nakupovat v klidu u „svého“ řezníka a „svého“ pekaře, o nichž vědí, že nabízejí zboží, jež se k nám netrmácelo stovky kilometrů.  

Pokud občas zavítáme k řezníkovi, dozvíme se například, že řízek je nejlepší z krkovičky a ne ze suché vepřové kýty, což nám balíčkované maso určitě samo o sobě neprozradí. A pokud jednou na trhu najdeme řezníka, který nám s milou tváří poradí, že z drštěk nemusíme dělat jen dršťkovou polévku, ale třeba je můžete podusit s bylinkami, cidrem a jablky, pak máme naději, že tato tradiční potravina zcela nevymizí z našeho jídelníčku.

Co je přeci lepšího než dobrá domácí dršťková polévka s tradičním českým kořením – kmínem, česnekem a majoránkou a zalitá domácím silným vývarem?  

Mgr.Pavel Pillár


13.1.2011   Rubrika: Zdraví a krása   |   Komentářů 57   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

Související odkazy:

 

Diskuse ke článku - Vnitřnosti jsou zdravé lahůdky, ale musíte pro ně k řezníkovi

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-57
štoudev
štoudev - 13.1.2011 14:11

Dršťky mi taky chutnajsmajlik - 68, ale jinak jsem na tom jako Sofffie, na maso nerada sahám, je mi to nepříjemný. A říznout do nečeho, co má pořád konkrétní tvar zvířete nebo jeho části (kuře, stehno...) - to nezvládnu dodneška.
Já vlastně všeobecně nemám ráda sahat na jídlo rukama, na všechno beru vidličky či jiné nástrojesmajlik - 68 (a uňahňat rukama těsto je trest nejvyšší, to se otřásám odporemsmajlik - 59smajlik - 16, ale zas za toho Banderase...smajlik - 64smajlik - 98)

 
sharon
sharon - 13.1.2011 14:10

jasupavla: smajlik - 68 jenže my se nejíme......smajlik - 68

 
jasupavla
jasupavla - 13.1.2011 14:08

Sharon:no jo vejce,ale z jakého otvoru jsme vylezli my všichni?

 
sharon
sharon - 13.1.2011 13:52

Sofffie: tak játra rovnou z tácku.....no fujsmajlik - 70..........to já nebo muž se tím pěkně pižláme, každá blanka musí pryč......

 
sharon
sharon - 13.1.2011 13:51

Kočkomilka: tornado-lou: já jako holka pamatuju koninu (kabanos), u babičky, to byli myslím nucené porážky koní ( zlomená noha) atd......a to byl kabanos..ale musel se jíst teplýsmajlik - 47

 
sharon
sharon - 13.1.2011 13:49

anadir: držky kupujem v Albertu už vyčištěné , na tácku, jsou sice dražší....a fakt nic nesmrdí, kdyby smrdělo, letělo by do hajzlu...to si piš !

 
sharon
sharon - 13.1.2011 13:48

tornado-lou: čistotná ?smajlik - 66...tak párkrát jsem byla ve vepříně a s klidným svědomím říkám, že jsou to prasata.....smajlik - 48

 
anadir
anadir - 13.1.2011 13:06

Dršťkovku jsem nikdy nejedla a po tom, co vím, jak to příšerně, ale fakt příšerně, smrdí, když se vaří, tak to do mne nikdy nikdo nedostane ani násilím. smajlik - 66
A že prý je řízek nejlepší z krkovičky? Ha ha, tak to nesouhlasím, já bych takový nejedla, tlusté maso u mne od malička vyvolává zvedání žaludku, takže já vepřový řízek jedině z kýty, ať si říká kdo chce co chce. smajlik - 26

 
tornado-lou
tornado-lou - 13.1.2011 12:44

Kočkomilka: to je kulturou. indove neji kravy, jihoamericani ji morcta.... prasata jsou udajne mimoradne inteligentni zvirata. a pry cistotna.

 
Kočkomilka
Kočkomilka - 13.1.2011 12:32

sharon: spíš jde o to, že prase je primárně k jídlu,kdežto kůň je ušlechtilé zvíře určené k lidské potěše a radosti. Člověk k němu naváže blízký vztah.Jí se až když není zbytí. Psa jsem jedla za život 2x,ale našeho bych nepozřela.

 
Sofffie
Sofffie - 13.1.2011 12:30

sharon: vajíčka mi taky nevadí. smajlik - 27 Jen to maso se mi protiví i to normální, musím to mít pokud možno co nejvíc připravené už z obchodu (plátky, řízky, vykostěné, namleté), abych se s tím nemusela patlat já. Vrchol mé masové tvorby je odřezávání tukových kousků nebo blán z hovězí plece či kýty a i to je pro mě nadlidský výkon...smajlik - 70 A když náhodou dělám ta kuřecí játra (umím je výborná na víně), vyklopím je do pánve rovnou z tácku. Nesáhla bych na to ani za hudlana od Banderase. smajlik - 68.

 
sharon
sharon - 13.1.2011 12:18

ono je to těžký, vepřový maso lidi baští jako o život a nad koňským ohrnujou nos.....přitom se říká, že kůň se ze špinavýho kýble nenapije, zato prase se porýpe v kdejakým hovně....smajlik - 68

 
sharon
sharon - 13.1.2011 12:16

Bellana: smajlik - 47 ale ten pocit, kde je to vejce umístěný...smajlik - 68že ?......ale já je jím, dokonce je mám ráda....smajlik - 47

 
sharon
sharon - 13.1.2011 12:15

Tetley: no a co , ...blbej ale příměr...smajlik - 68a ty jíš tu tlustou kůži na jazyku, já jí sloupnu.....taky blbej příměr....fakt smajlik - 36smajlik - 36 jo teď to čtu od Bellana....smajlik - 68

 
Tetley
Tetley - 13.1.2011 12:07

Bellana: smajlik - 55tak mi to vždycky vařili i s ní, dlouho ale bylo to měký a dobrý, dobře a co sundáš z jater a dalších vnitřností? smajlik - 64

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-57
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77230.
    Archiv anket.