Grilování hezky česky. Inspirujte se navzájem.
Léto je tady a s ním i čas prázdnin, dovolených a také grilování. Posezení u grilu plného dobrot je příjemné zakončení letníoh dne a tomuto kouzlu propadá čím dál více lidí. Kdo má možnost, rád si tuto kratochvíli dopřeje.
Griluje se prakticky cokoli. Maso, ryby i zelenina či ovoce. Každý si může připravit, co má rád, a grilované pochoutky ochutit přesně podle svého gusta. Do diskuse pod článek můžete vložit ty vaše nejoblíbenější grilovací recepty a tím se vzájemně inspirovat s ostatním čtenářkami. Malinko si můžete podráždit chuťové pohárky i recepty od nás z redakce.
Grilovaný losos s bylinkami
Připravte si 2 filety z lososa, bílé víno, směs bylinek podle chuti (např. petrželku, bazalku, tymián), strouhanku, vajíčko, olivový olej, citrón, mořskou sůl, mletý zelený pepř.
Omyté a osušené filety osolte mořskou solí, opepřete a pokapejte citrónovou šťávou. Čerstvé bylinky utlučte v hmoždíři a přidejte k nim trochu olivového oleje a bílého vína, vajíčko a strouhanku. Vše rozmíchejte, až vznikne kaše, kterou naneste na filety. Pak maso zabalte do alobalu a pečte na grilu asi 20 minut. Podávejte se zeleninovým salátem a pečivem.
Grilované masové špízy
Připravte si hovězí, vepřové a kuřecí maso, trvdý sýr, papriku, rajčata, cibuli, slaninu, olej, grilovacví koření, sůl a pepř podle chuti.
Všechny ingredience nakrájejte na kostičky, maso zlehka naklepejte a střídavě napichujte na jehly. V teplém oleji rozmíchejte grilovací koření a špízy v něm namočte. Zabalte do alobalu a grilujte.
Tak to byla jen malá redakční ochutnávka. Určitě máte své vlastní osvědčené grilovací recepty. Podělte se o ně v diskusi pod článkem.
28.6.2011 Rubrika: Příroda, zahrádka | Komentářů 55 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Grilování hezky česky. Inspirujte se navzájem.
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Ten grilovaný losos zní moc dobře! Určitě vyzkouším. Abych pravdu řekla, tak už se nemůžu dočkat až budeme v létě zase na zahradě grilovat. Manžel si letos chce koupit nový gril a já bych na zahradu moc ráda pořídila nějaký hezčí zahradní nábytek. Už mám jednu takovou sestavu vyhlídlou tady: https://www.zahradni-dreveny-nabytek.cz/ No, ať už je to léto konečně tady. :-)
salamander: Videla jsem je taky v Baumaxu a Globusu. Cena byla docela rozumna.
My nemáme zabudovaný gril, ale přenosný a je super, že si ho můžete dát kamkoliv. Můžete s ním i cestovat. A v létě taky radši grilujeme než vařit na pánvi či v troubě. Venku je venku:) A takový nakládaný hermelín:) Nemá chybu. Jinak jestli můžu doporučit tak letní grily za přijatelnou cenu seženete na <a href="http://www.24darky.eu">24darky.eu</a>, tam jsem ho pořídila i já a nemůžu si stěžovat!:) Když už grilovat, tak pořádně:)
helca.nelly:Ja o kapra nejak nestala ani v CZ, ma hodne kosti a navic cokoliv co je trochu citit rybou nejak nemuzi (asi je to tim ze mne jako dite cpali rybim tukem, nevim). Morske ryby muzu, ale taky ne vsechny. Neni to ze bych ofrnovala nos, ale nemuzu to polknout. Navic je tu kapr drazsi nez losos.
Gabbi + Peta: Ja vim, je to lepsi venku, kdyz je hezky, clovek si uzije slunicka a cerstveho vzduchu aspon na chvili, nez zase bude zima. Vcera jsme delali ohynek a bylo fajn. Gril/udirnu mame taky zabudovanou pod pergolou a ohniste o kousek dal, tak se tam da sedet ve stinu.
Kozoroh18:
Mamka s pritelem maji gril zabudovany pod pergolou a bez se smazit v kuchyni tak jsme na zahrade a delam obed. Takovy grilovany hermelin, zampiony nebo chrest uvita I vegetarian. Vyborne byly makrely I pstruh. Ono to chutna lip venku
YXH - ale nějak to přehnaly, To byl smrad, odcházeli jsme to obloukem.
Nakládáme
YXH - já mám kapra ráda. Na amura nebo tolstolobika chuť nemám. Hihi tak máme stejné znalosti poznám pstruha, úhoře i ty sadinky v plechu. Kapra na grilu jsem také nejedla, ale obaléný s br. salátem. Nakládám ho do kys, smetany nebo jogurtu, obalit ve stouhance a to je také dobré.
Kozoroh18: Treba to byly luftacky co se opalovaly
Ja se v rybach nevyznam, jeste tak rozeznam od lososa zlate rybicky, sardinky v oleji a uhore. Tak jsem si to googlnula, a zjistila, ze to je kaprovita ryba puvodem z Asie. Jelikoz to je kapr, nevim jestli bych to jedla, ten mi zrovna nechutna ale nerikam, ze by nemohl byt dobry na grilu.
YXH - tak nevím nejsem rybář, asi jsem si to spletla s Amurem. Když jsem byla na chmelnici po povodních na Ohři před pár lety tak se tam jejich ohromná těla rozkládala na poli. Asi jak opadávala voda už se jim nepodařilo vrátit do řečiště.
YXH - říční kráva
monja: tolstolobika? Muzes mi rict co to je za rybu? To neznam
Almega: my jsme kdysi grilovávali zeleninu v alobalu a bylo to naprosto úžasný, všechnu možnou zeleninu posbíranou s ezahrádky, okořenit, přidat kousek dobrýho másílka a citronek a česnek to celý do alobalu a buď na pár minut do popela nebo na kraj roštu, kde se normálně dělalo pro ostatní maso a to byla fakt bašta.....
z ryb jsme nejvíc grilovali tolstolobika - on je dost tučnej, a byl úplně boží .
ale hovězina je hovězina .......
evropka: 11:27....hodná, díky, ale když já mám hubu na tvarůžky...