Grilování hezky česky. Inspirujte se navzájem.
Léto je tady a s ním i čas prázdnin, dovolených a také grilování. Posezení u grilu plného dobrot je příjemné zakončení letníoh dne a tomuto kouzlu propadá čím dál více lidí. Kdo má možnost, rád si tuto kratochvíli dopřeje.
Griluje se prakticky cokoli. Maso, ryby i zelenina či ovoce. Každý si může připravit, co má rád, a grilované pochoutky ochutit přesně podle svého gusta. Do diskuse pod článek můžete vložit ty vaše nejoblíbenější grilovací recepty a tím se vzájemně inspirovat s ostatním čtenářkami. Malinko si můžete podráždit chuťové pohárky i recepty od nás z redakce.
Grilovaný losos s bylinkami
Připravte si 2 filety z lososa, bílé víno, směs bylinek podle chuti (např. petrželku, bazalku, tymián), strouhanku, vajíčko, olivový olej, citrón, mořskou sůl, mletý zelený pepř.
Omyté a osušené filety osolte mořskou solí, opepřete a pokapejte citrónovou šťávou. Čerstvé bylinky utlučte v hmoždíři a přidejte k nim trochu olivového oleje a bílého vína, vajíčko a strouhanku. Vše rozmíchejte, až vznikne kaše, kterou naneste na filety. Pak maso zabalte do alobalu a pečte na grilu asi 20 minut. Podávejte se zeleninovým salátem a pečivem.
Grilované masové špízy
Připravte si hovězí, vepřové a kuřecí maso, trvdý sýr, papriku, rajčata, cibuli, slaninu, olej, grilovacví koření, sůl a pepř podle chuti.
Všechny ingredience nakrájejte na kostičky, maso zlehka naklepejte a střídavě napichujte na jehly. V teplém oleji rozmíchejte grilovací koření a špízy v něm namočte. Zabalte do alobalu a grilujte.
Tak to byla jen malá redakční ochutnávka. Určitě máte své vlastní osvědčené grilovací recepty. Podělte se o ně v diskusi pod článkem.
28.6.2011 Rubrika: Příroda, zahrádka | Komentářů 55 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Grilování hezky česky. Inspirujte se navzájem.
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.ještě děláváme alobalové kapsy kdy pomastím alobal a naflákám tam co dům dá....kostky masa, brambor, papriky, slaniny, cibuli nebo česnek nebo obojí, okořením a důkladně se uzavře a peče na grilu na zahradě....
Sonne: 12:16....to máš pravdu a ten můj je umí výtečně, inu rabář....
Grilujeme minimalne 1 - 2x tydne. Neni to moda ale nekdy skoro nutnost. Kdyz je v lete horko, nemusi se clovek placat u kamen. A steak je o hodne lepsi z grilu nez z panvicky. (blue rare, nebo medium rare), Krvavy nebo stredne krvavy. Lososa delame pomerne casto, ale s vajickem jsme ho jeste nedelali, a asi nebudeme, nejak mi to nesede, to se pak muze hned udelat v testicku. Nedelame ho v alobalu, ale primo na grilu. Nekdy na nej delam bilou omacku. Rozpustim maslo, pridam trochu mouky, rozmicham, pridam citronovou stavu, (nebo bile vino, kdyz zbyde) tymian, zaliju mlekem nebo kapkou slehacky aby byla trochu hustejsi nez koprovka, Nekdy pridam trochu kopru nebo petrzele. K tomu brambory v alobalu a salat a mame obed.
Par malych brambor, nekolik strouzku cesneku trochu masla nebo olivoveho oleje, sul. Nadelaji se male balicky, aby se rychle uvarily.
Take opecena paprika na grilu je bezva. Kdyz je kuzicka prekne pripalena, tak ji trochu oloupu, papriky (ruznobarevne) nakrajim na prouzky, dam do misky, pridam kapku oleje, sul, pepr, spetku cukru a kapku octa. Promicham a je salat. Kamaradum chutnaji nase karbanatky na grilu (ceske hamburgery jsou pryl lepsi nez mistni, )
Sonne: Myslím,že ano-všude se to cpe a propaguje...No je to byznys a dobrý,tak proč to nevyužít!Z pár buřtů,co si někdo uškvířil dříve u ohýnku,žádný velký zisk neplyne....
Sonne: Tak buřty samozřejmě kvalitní z řeznictví, ne z Tesca za 3,90. Ale máš pravdu, nesmí se to přehánět - i když já se vždycky na jaře na ty první ták těším
sharon: lososa na grilu jsme taky ještě nikdy nedělali, ale taková makrela, to je žrádlo!!
Almega: Tak já nevím, jestli je to TEĎ móda... My jsme si první gril koupili před více než 15 lety.
Uznávám, že buřt na klacku má taky něco do sebe (atmosféra - hlavně pro děti) a není s přípravou taková práce jako při grilování, jenže když se zamyslím, co v těch buřtech je, nějak mě vždycky přejde chuť.
Jo a příště chci udělat burgry z mletého masa (tento víkend jsem nestíhala umlet maso).
Sýr nedávám, roztéká se, ale úžasné jsou grilované žampiony. Zrovna v sobotu jsme grilovali a napichovala jsem na špízy střídavě: kuř. maso, červenou papriku, slaninu, žampión... Vše potírat marinádou z oleje, čeneku a gril. koření. K tomu byly tzatziki a pečené brambůrky. K tomu dobří přátelé a vínko.
V létě grilujeme každý víkend a někdy už i v pátek.
Almega: jj, není nad buřta na klacku My máme pořád nějaké větve na pálení, takže to si užijeme celkem často.
TasemniceKvěta:
sharon: zvu tě na lososa,dnes ho máme s kaviárovým dipem
Pentlička: taky celý léto nemusím...mezi tím i upeču buchty
se přiznám ..lososa jsem ještě neměla v hubě....
poslední grilovačka na které jsem byla, bylo
Miluju grilování. Potkám tam vždycky hodně starých kamarádů . S radostí vzpomínám na sraz, kde bylo maso z Tesca, to byl mejdan