Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Grilování hezky česky. Inspirujte se navzájem.

Grilování hezky česky. Inspirujte se navzájem.

Léto je tady a s ním i čas prázdnin, dovolených a také grilování. Posezení u grilu plného dobrot je příjemné zakončení letníoh dne a tomuto kouzlu propadá čím dál více lidí. Kdo má možnost, rád si tuto kratochvíli dopřeje.

Griluje se prakticky cokoli. Maso, ryby i zelenina či ovoce. Každý si může připravit, co má rád, a grilované pochoutky ochutit přesně podle svého gusta. Do diskuse pod článek můžete vložit ty vaše nejoblíbenější grilovací recepty a tím se vzájemně inspirovat s ostatním čtenářkami. Malinko si můžete podráždit chuťové pohárky i recepty od nás z redakce.

Grilovaný losos s bylinkamigrilování

Připravte si 2 filety z lososa, bílé víno, směs bylinek podle chuti (např. petrželku, bazalku, tymián), strouhanku, vajíčko, olivový olej, citrón, mořskou sůl, mletý zelený pepř.

Omyté a osušené filety osolte mořskou solí, opepřete a pokapejte citrónovou šťávou. Čerstvé bylinky utlučte v hmoždíři a přidejte k nim trochu olivového oleje a bílého vína, vajíčko a strouhanku. Vše rozmíchejte, až vznikne kaše, kterou naneste na filety. Pak maso zabalte do alobalu a pečte na grilu asi 20 minut. Podávejte se zeleninovým salátem a pečivem.

Grilované masové špízy

Připravte si hovězí, vepřové a kuřecí maso, trvdý sýr, papriku, rajčata, cibuli, slaninu, olej, grilovacví koření, sůl a pepř podle chuti.

Všechny ingredience nakrájejte na kostičky, maso zlehka naklepejte a střídavě napichujte na jehly. V teplém oleji rozmíchejte grilovací koření a špízy v něm namočte. Zabalte do alobalu a grilujte.

Tak to byla jen malá redakční ochutnávka. Určitě máte své vlastní osvědčené grilovací recepty. Podělte se o ně v diskusi pod článkem.

Lenka Moučková


28.6.2011   Rubrika: Příroda, zahrádka   |   Komentářů 55   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Grilování hezky česky. Inspirujte se navzájem.

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-58
sharon
sharon - 28.6.2011 15:03

ještě děláváme alobalové kapsy kdy pomastím alobal a naflákám tam co dům dá....kostky masa, brambor, papriky, slaniny, cibuli nebo česnek nebo obojí, okořením a důkladně se uzavře a peče na grilu na zahradě....smajlik - 47

 
sharon
sharon - 28.6.2011 15:02

Sonne: 12:16....to máš pravdu a ten můj je umí výtečně, inu rabář....smajlik - 68

 
YXH
YXH - 28.6.2011 14:22

Grilujeme minimalne 1 - 2x tydne. Neni to moda ale nekdy skoro nutnost. Kdyz je v lete horko, nemusi se clovek placat u kamen. A steak je o hodne lepsi z grilu nez z panvicky. (blue rare, nebo medium rare), Krvavy nebo stredne krvavy. Lososa delame pomerne casto, ale s vajickem jsme ho jeste nedelali, a asi nebudeme, nejak mi to nesede, to se pak muze hned udelat v testicku. Nedelame ho v alobalu, ale primo na grilu. Nekdy na nej delam bilou omacku. Rozpustim maslo, pridam trochu mouky, rozmicham, pridam citronovou stavu, (nebo bile vino, kdyz zbyde) smajlik - 42tymian, zaliju mlekem nebo kapkou slehacky aby byla trochu hustejsi nez koprovka, Nekdy pridam trochu kopru nebo petrzele. K tomu brambory v alobalu a salat a mame obed.
Par malych brambor, nekolik strouzku cesneku trochu masla nebo olivoveho oleje, sul. Nadelaji se male balicky, aby se rychle uvarily.
Take opecena paprika na grilu je bezva. Kdyz je kuzicka prekne pripalena, tak ji trochu oloupu, papriky (ruznobarevne) nakrajim na prouzky, dam do misky, pridam kapku oleje, sul, pepr, spetku cukru a kapku octa. Promicham a je salat. Kamaradum chutnaji nase karbanatky na grilu (ceske hamburgery jsou pryl lepsi nez mistni, smajlik - 68)

 
Almega
Almega - 28.6.2011 14:21

Sonne: Myslím,že ano-všude se to cpe a propaguje...No je to byznys a dobrý,tak proč to nevyužít!Z pár buřtů,co si někdo uškvířil dříve u ohýnku,žádný velký zisk neplyne....

 
Jarča*
Jarča* - 28.6.2011 12:19

Sonne: Tak buřty samozřejmě kvalitní z řeznictví, ne z Tesca za 3,90. Ale máš pravdu, nesmí se to přehánět - i když já se vždycky na jaře na ty první ták těšímsmajlik - 72smajlik - 68

 
Sonne
Sonne - 28.6.2011 12:16

sharon: lososa na grilu jsme taky ještě nikdy nedělali, ale taková makrela, to je žrádlo!! smajlik - 57

 
Sonne
Sonne - 28.6.2011 12:14

Almega: Tak já nevím, jestli je to TEĎ móda... My jsme si první gril koupili před více než 15 lety. smajlik - 64

Uznávám, že buřt na klacku má taky něco do sebe (atmosféra - hlavně pro děti) a není s přípravou taková práce jako při grilování, jenže když se zamyslím, co v těch buřtech je, nějak mě vždycky přejde chuť.

 
Sonne
Sonne - 28.6.2011 12:01

Jo a příště chci udělat burgry z mletého masa (tento víkend jsem nestíhala umlet maso).

 
Sonne
Sonne - 28.6.2011 12:00

Sýr nedávám, roztéká se, ale úžasné jsou grilované žampiony. Zrovna v sobotu jsme grilovali a napichovala jsem na špízy střídavě: kuř. maso, červenou papriku, slaninu, žampión... Vše potírat marinádou z oleje, čeneku a gril. koření. K tomu byly tzatziki a pečené brambůrky. smajlik - 57 K tomu dobří přátelé a vínko. smajlik - 38

V létě grilujeme každý víkend a někdy už i v pátek. smajlik - 68

 
Jarča*
Jarča* - 28.6.2011 11:46

Almega: jj, není nad buřta na klackusmajlik - 68 My máme pořád nějaké větve na pálení, takže to si užijeme celkem často.
TasemniceKvěta: smajlik - 34

 
evropka
evropka - 28.6.2011 11:27

sharon: zvu tě na lososa,dnes ho máme s kaviárovým dipem

 
sharon
sharon - 28.6.2011 10:58

Pentlička: taky celý léto nemusím...mezi tím i upeču buchtysmajlik - 68

 
sharon
sharon - 28.6.2011 10:57

se přiznám ..lososa jsem ještě neměla v hubě....smajlik - 26

 
Kozoroh18
Kozoroh18 - 28.6.2011 10:40

poslední grilovačka na které jsem byla, bylo smajlik - 79

 
TasemniceKvěta
TasemniceKvěta - 28.6.2011 10:28

Miluju grilování. Potkám tam vždycky hodně starých kamarádů smajlik - 60. S radostí vzpomínám na sraz, kde bylo maso z Tesca, to byl mejdan smajlik - 93

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-58
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77204.
    Archiv anket.