Grilování hezky česky. Inspirujte se navzájem.
Léto je tady a s ním i čas prázdnin, dovolených a také grilování. Posezení u grilu plného dobrot je příjemné zakončení letníoh dne a tomuto kouzlu propadá čím dál více lidí. Kdo má možnost, rád si tuto kratochvíli dopřeje.
Griluje se prakticky cokoli. Maso, ryby i zelenina či ovoce. Každý si může připravit, co má rád, a grilované pochoutky ochutit přesně podle svého gusta. Do diskuse pod článek můžete vložit ty vaše nejoblíbenější grilovací recepty a tím se vzájemně inspirovat s ostatním čtenářkami. Malinko si můžete podráždit chuťové pohárky i recepty od nás z redakce.
Grilovaný losos s bylinkami
Připravte si 2 filety z lososa, bílé víno, směs bylinek podle chuti (např. petrželku, bazalku, tymián), strouhanku, vajíčko, olivový olej, citrón, mořskou sůl, mletý zelený pepř.
Omyté a osušené filety osolte mořskou solí, opepřete a pokapejte citrónovou šťávou. Čerstvé bylinky utlučte v hmoždíři a přidejte k nim trochu olivového oleje a bílého vína, vajíčko a strouhanku. Vše rozmíchejte, až vznikne kaše, kterou naneste na filety. Pak maso zabalte do alobalu a pečte na grilu asi 20 minut. Podávejte se zeleninovým salátem a pečivem.
Grilované masové špízy
Připravte si hovězí, vepřové a kuřecí maso, trvdý sýr, papriku, rajčata, cibuli, slaninu, olej, grilovacví koření, sůl a pepř podle chuti.
Všechny ingredience nakrájejte na kostičky, maso zlehka naklepejte a střídavě napichujte na jehly. V teplém oleji rozmíchejte grilovací koření a špízy v něm namočte. Zabalte do alobalu a grilujte.
Tak to byla jen malá redakční ochutnávka. Určitě máte své vlastní osvědčené grilovací recepty. Podělte se o ně v diskusi pod článkem.
28.6.2011 Rubrika: Příroda, zahrádka | Komentářů 55 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Grilování hezky česky. Inspirujte se navzájem.
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Je to teď móda,tak se kdekdo snaží....Asi před 23 lety jsem byla tehdy ještě v NSR za sourozenci,měli tehdy pronajatý společně barák,a tam sousedi nedělali nic jinýho,než že furt čudili a grilovali.Nyní to dorazilo sem... My jsme rodina,kde manžel je vegetarián a my ostatní tomu masu taky moc nedáme,takže občas si udělám oheň na zahradě a opeču si pár buřtů,více mi netřeba.Nebaví mě čekat,až se něco uškvíří na grilu,než to vůbec začne hořet,tak já už to obvykle nevydržím a sním toho buřta syrového....
Pentlička: naši sousedi grilují i 2x týdně.O prázdninách tak řeší večeři-ugrilují buřty. Oba hodně sportovali,takže mají spoustu kamarádů,u grilu řeší i všechny oslavy-mají narozeniny od května do srpna.Je nám to fuk,zatím ještě nejsme nervní senioři.Zrovna včera u nich byla společnost,z toho 4 děti navíc.Řevu docela dost.
Nejvíc mi chutnají ryby,pstruh,mořský vlk nebo obyčejný sleď. Posolit,pokapat citronem a dovnitř jen bylinky. Používám pažitku,bazalku,petržel a kopr.Hezky provoní a přitom nepotlačí chuť ryby.
grilujem hodně u kamaráda který má velké řeznictví,tak je kvalita masa zaručena,ale já na ložím vždy lépe...ale od šéfa se tedy člověk rád přiučí,to jsou figly
tak ja griluju rada na akcich a tak, odhadem dvakrat trikrat za leto, ale castej by me to ani nebavilo. grilovani podle me neni ani tak o jidle jako spis o tom procesu a o spolecnosti.
jinak recepty taky nemam, s masem totiz moc nedelam. pepr, maximalne cesnek. k rybam citron.
Světlonoska: vcera to bylo super! morske potvurky.. kure na plechovce s pivem a kure naplacato... salty a skvele marinady
Stanik: Ahoj,záleží,zda se ti,co nezdarvě griluji,na to dívají,i ja se ráda přiučím novým recpetíkum,ale včera jsem to zrovna prošvihla
Děláme bud klasiku,nebo testujeme"grilovací kámen,a také v alobalu se dají dělat dobroty,nejvic ale muži špízy
Jarča*: kdyz je hovezio kvalitni a udelane medium rare, netreba se bat. Ale nesmi se halt jist prpoecene uplne, jak hodne ceskych barbaru dela....
Zrovna včera volal brácha, že k nám dneska přijede a přiveze sebou něco na gril, já prý mám pouze koupit chleba, o ostatní se postará, no není to ideální? Jinak v létě grilujeme tak 2 - 3x do měsíce, maso naložím do koření, které mi přijde zrovna pod ruku, chutnaly mi marinády z Avokáda. Mňam, už se těším
My grilujeme tak 2x do roka, nebaví mě vytahovat gril, hodinu roztápět dřevěné uhlí a pak to druhý den zase čistit. Ale grilované masíčko mám ráda a pozvat bych se nechala kdykoliv
Speciální recepty žádné nemám, dělám klasiku - maso naložit do marinády, buď kupované nebo z koření, jaké mě zrovna napadne. K těm špízům - z hovězího bych měla strach, že bude tvrdé.
Pentlička: neni, kdyz je dobre maso.. a ted co "sef na grilu" udelal osvetu snad lidi konecne prozrou, prestanou kupovat ty nakladane kejdy a ze zahradek to nebude smrdet stejne, ale nadherne vonet po bylinkach
Recepty nemám, neb nemám zahradu ani gril, ale udivuje mě, jak celý národ griluje a griluje, to je nějaká úchylka nebo co?
Osobně jsem byla na grilování 2x, jo bylo to docela příjemné, ale že bych to musela dělat celé léto? Není to nuda?