„Zmrzlinááá! Vanilková, čokoládová, jahodovááá...“
„Zmrzlinááá! Vanilková, čokoládová, jahodovááá...“ Dobu, kdy pojízdní zmrzlináři v létě objížděli svůj rajón, jsem nezažila. Znám to jen z filmů a vždycky se mi to moc líbilo. Jako malá holka jsem si takovou cestující zmrzlinářkou přála být. Hlavně proto, že jsem zmrzlinu nade vše milovala a představovala jsem si, jak od rána do večera nedělám nic jiného, než lížu a lížu...
Prázdniny jsem trávila z větší části u babičky. Za rohem byla malá cukrárna, kam jsem každý den chodívala pro jeden kopeček vanilkové za sedmdesát haléřů. Nevím, jestli je to nostalgie, ale myslím, že od těch dob už mi nikdy žádná vanilková zmrzlina tak nechutnala.
Dnes je na výběr tolik zmrzlin, že se v tom obyčejný smrtelník nemůže ani pořádně orientovat. Smetanové, ovocné, „vodové“...na špejli, v kornoutu, točené, ve vaničce, v kelímku. Různé příchutě se ani nebudu snažit vyjmenovávat, protože na to by mi článek nestačil. Když tak člověk bloumá nad regály v obchodě, pomalu neví, jakou si vybrat. Většinou rozhoduje i cena, která bývá leckdy opravdu hodně vysoká. I ty „obyčejné“ kopečky nám pěkně podražily. Patnáct i více korun za jednu jedinou hromádku vychlazené pochoutky je – alespoň v Praze – celkem normální cena.
Jakou zmrzlinu máte nejraději vy? Orientujete se v současné nabídce? Kterou zmrzku milujete a nedokážete si ji odepřít? Já osobně, když můžu, ráda si smlsnu na té od McDonalda. Smetanová, točená... Tu si dám.
20.6.2013 Rubrika: Život a vztahy | Komentářů 55 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - „Zmrzlinááá! Vanilková, čokoládová, jahodovááá...“
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Bezkonkurenční vanilkovou mají v Miskovicích u Kutné Hory. Sice mám raději ovocné vodovky, ale téhle nelze odolat. Taky byla vyhlášená nejlepší ve středočeském kraji. Na citronovou chodíme ve městě na náměstí. Sice stojí kopeček 14 korun, ale za to, je to pořádný kopec. Minule jsem si řekla o 2 kopečky, a když jsem to viděla, měla jsem pocit, že mi dal minimálně 4. Tam rozhodně nešetří, jako jinde, kde ten kopečkovač oškrabávají o kraj nádoby, aby se náhodou nepředali.
Vanilkovou s Opocna jen ta je nej
Linda: a jak drží, že nespadne, že..?
Miluji cokoladovou a pistaciovou - tu vikingove pravdepodobne jeste neobjevili, neb je k dostani tak jednou za leto a jeste nemecka, chutove nic moc . Trojcokolada od Carte d´or (nebo jak se to pise) je pochoutka, ale za litr dat 45ddk je silny kafe, takze to je vyjimecna zalezitost.
A cenove? U nas stoji litrovka kolem 30-50ddk, coz mi prijde dost kdyz to ve 4 lidech je lehky dezert, takze jsem se rozhodla zacit s domaci a experimentovat. Bohuzel jsem mslne huby a jen tak zamrazit smes v mrazaku nam nechutna a krystalky ledu nas simraji na jazyku a tak jsem se rozhodla investovat do domaciho zmrzlinovace. Zatim bez uspechu, ten co jsem koupila v utery jsem vcera vyreklamoval, ten co mi nabizeli na vymenu mel pri rozbaleni jeste v obchode stejnou vadu a tak jsem dostala penize nazpet a tak hledam novou obet pro me napady
Pokud nekdo nekdy zavitate do danska vyzkousejte mistni tocenou zmrzlinu (softis), v 99% je pouze vanilkova, vyjimecne maji jahodovou a nebo moznost namichat. Vemte si tu NEJMENSI, protoze je to cista smetana a pro normalniho smrtelnika je vetsi porce nepozivatelna (aspon na poprve)... a maji na ni nejruznejsi posypky
Jůůůů zmrzlinka...jsem ujetá na zmrzliny všeho druhu v letních měsících,je to můj velký hřích,nemůžu si pomoct,ale když nemám svoji denní dávku,aspoň dvě zmrzky denně,mám abstinenční příznaky..jsem skrátka takhle naprogramovaná,jakmile se ochladí,na zmzlinu si ani nevzpomenu...a nejlepšejší si kupujeme když jedeme z chalupy v Kozolupech na hlavní,tam mají točenou a naprosto úžasnou
V létě musí být doma zásoba mrožů...všech možných... z dětství si pamatuju nejluxusnější pistáciovou, žádná už taková není, všechny jsou divné... nikdy sem neměla ráda "tuctové" příchutě - vanilku a čokoládu, spíš citron, malina, takové svěží nebo jak to napsat, ale je fakt, že od té doby co točí zmrzlinu u Bočka v Brušperku, tak tam si aj na tu vanilkovou dojedu...
přiznávám, že zmrzlinu jsem si kupovala ráda stejně jako Meryl, když jsem byla malá. Chodila jsem na ni k vesnickému cukráři. U něj to nádherně vonělo a zmrzliny byly v pultě, dva druhy. Ovocná a vanilková. Líbilo se mi jak ji nabíral speciálními klištičkami a nandával na čtvercový oplatek. Brávala jsem obyčejně dva kopečky. Jako dospělá jsem si zmrzlinu u stánku či u okýnka nekupila nikdy. Asi mám podvědomý strach z nákazy či co. A vůbec - když vidím tu strašnou, ba nestydatou cenu, radši si koupím balenou zmrzlinu.
ujíždím na haagen dazs.jahodové,sice drahá ale neskutečně dobrá
Já si dávala vodovou ovocnou, kopeček za padesátník. Už nevím, kolik kilo papíru to bylo, myslím, že dva a půl. Ale úpln ze všehi nejvíc mi chutnalo eskymo za padesátník. Vodová zmrzlina v moc dobré čokoládě. Pak je přestali vyrábět, dělali jen smetanové nanuky, a ty mi nechutnaly.
A pak v sedmdesátých letech, v Bratislavě byla jedna cukrárna, kde měli tolik různých příchutí, až mě, venkovance, šla hlava kolem. Nejvíc mi chutnala citrónová. Nebo v Praze na Václaváku, tam jsem ovocné zmrzlině taky neodolala nikdy. Dnešní zmrzliny z rostlinných tuků a z prášků si už nekupuji.
A vůbec nejlepší byla jahodová dřeň v papírové krabičce, tuším za dvě padesát. To jsme se s bratry složili a pečlivě dělili, aby nikdo neměl víc.
já jsem zase milovala ruskou zmrzlinu anebo míšu, toho jsem už objevila i za oceánem v Evropském deli. Bohužel je velmi sladký, žádná někdejší česká výroba.
citronova.cokoladova,pistaciovamela jsem rada ovocne drene a na co nezapomenu a bohuzel uz davno neni,bylo rondo a duo...nevim jestli je nekdo pamatuje,ale byli vyborne
Vanilková,smetanová.