Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Grilování hezky česky. Inspirujte se navzájem.

Grilování hezky česky. Inspirujte se navzájem.

Léto je tady a s ním i čas prázdnin, dovolených a také grilování. Posezení u grilu plného dobrot je příjemné zakončení letníoh dne a tomuto kouzlu propadá čím dál více lidí. Kdo má možnost, rád si tuto kratochvíli dopřeje.

Griluje se prakticky cokoli. Maso, ryby i zelenina či ovoce. Každý si může připravit, co má rád, a grilované pochoutky ochutit přesně podle svého gusta. Do diskuse pod článek můžete vložit ty vaše nejoblíbenější grilovací recepty a tím se vzájemně inspirovat s ostatním čtenářkami. Malinko si můžete podráždit chuťové pohárky i recepty od nás z redakce.

Grilovaný losos s bylinkamigrilování

Připravte si 2 filety z lososa, bílé víno, směs bylinek podle chuti (např. petrželku, bazalku, tymián), strouhanku, vajíčko, olivový olej, citrón, mořskou sůl, mletý zelený pepř.

Omyté a osušené filety osolte mořskou solí, opepřete a pokapejte citrónovou šťávou. Čerstvé bylinky utlučte v hmoždíři a přidejte k nim trochu olivového oleje a bílého vína, vajíčko a strouhanku. Vše rozmíchejte, až vznikne kaše, kterou naneste na filety. Pak maso zabalte do alobalu a pečte na grilu asi 20 minut. Podávejte se zeleninovým salátem a pečivem.

Grilované masové špízy

Připravte si hovězí, vepřové a kuřecí maso, trvdý sýr, papriku, rajčata, cibuli, slaninu, olej, grilovacví koření, sůl a pepř podle chuti.

Všechny ingredience nakrájejte na kostičky, maso zlehka naklepejte a střídavě napichujte na jehly. V teplém oleji rozmíchejte grilovací koření a špízy v něm namočte. Zabalte do alobalu a grilujte.

Tak to byla jen malá redakční ochutnávka. Určitě máte své vlastní osvědčené grilovací recepty. Podělte se o ně v diskusi pod článkem.

Lenka Moučková


28.6.2011   Rubrika: Příroda, zahrádka   |   Komentářů 55   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Grilování hezky česky. Inspirujte se navzájem.

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-58
Almega
Almega - 28.6.2011 10:19

Je to teď móda,tak se kdekdo snaží....Asi před 23 lety jsem byla tehdy ještě v NSR za sourozenci,měli tehdy pronajatý společně barák,a tam sousedi nedělali nic jinýho,než že furt čudili a grilovali.Nyní to dorazilo sem... My jsme rodina,kde manžel je vegetarián a my ostatní tomu masu taky moc nedáme,takže občas si udělám oheň na zahradě a opeču si pár buřtů,více mi netřeba.Nebaví mě čekat,až se něco uškvíří na grilu,než to vůbec začne hořet,tak já už to obvykle nevydržím a sním toho buřta syrového....

 
Kočkomilka
Kočkomilka - 28.6.2011 9:37

Pentlička: naši sousedi grilují i 2x týdně.O prázdninách tak řeší večeři-ugrilují buřty. Oba hodně sportovali,takže mají spoustu kamarádů,u grilu řeší i všechny oslavy-mají narozeniny od května do srpna.Je nám to fuk,zatím ještě nejsme nervní senioři.Zrovna včera u nich byla společnost,z toho 4 děti navíc.Řevu docela dost.

 
Kočkomilka
Kočkomilka - 28.6.2011 9:33

Nejvíc mi chutnají ryby,pstruh,mořský vlk nebo obyčejný sleď. Posolit,pokapat citronem a dovnitř jen bylinky. Používám pažitku,bazalku,petržel a kopr.Hezky provoní a přitom nepotlačí chuť ryby.

 
evropka
evropka - 28.6.2011 9:32

grilujem hodně u kamaráda který má velké řeznictví,tak je kvalita masa zaručena,ale já na ložím vždy lépe...ale od šéfa se tedy člověk rád přiučí,to jsou figlysmajlik - 47

 
tornado-lou
tornado-lou - 28.6.2011 9:30

tak ja griluju rada na akcich a tak, odhadem dvakrat trikrat za leto, ale castej by me to ani nebavilo. grilovani podle me neni ani tak o jidle jako spis o tom procesu a o spolecnosti.
jinak recepty taky nemam, s masem totiz moc nedelam. pepr, maximalne cesnek. k rybam citron. smajlik - 26

 
Stanik
Stanik - 28.6.2011 9:27

Světlonoska: vcera to bylo super! morske potvurky.. kure na plechovce s pivem a kure naplacato... salty a skvele marinadysmajlik - 57

 
Světlonoska
Světlonoska - 28.6.2011 9:13

Stanik: Ahoj,záleží,zda se ti,co nezdarvě griluji,na to dívají,i ja se ráda přiučím novým recpetíkum,ale včera jsem to zrovna prošvihlasmajlik - 76smajlik - 97smajlik - 20

 
Světlonoska
Světlonoska - 28.6.2011 9:12

Děláme bud klasiku,nebo testujeme"grilovací kámen,a také v alobalu se dají dělat dobroty,nejvic ale muži špízysmajlik - 94smajlik - 93smajlik - 5

 
Stanik
Stanik - 28.6.2011 8:29

Jarča*: kdyz je hovezio kvalitni a udelane medium rare, netreba se bat. Ale nesmi se halt jist prpoecene uplne, jak hodne ceskych barbaru dela....smajlik - 63

 
Haninka
Haninka - 28.6.2011 8:28

Zrovna včera volal brácha, že k nám dneska přijede a přiveze sebou něco na gril, já prý mám pouze koupit chleba, o ostatní se postará, no není to ideální? Jinak v létě grilujeme tak 2 - 3x do měsíce, maso naložím do koření, které mi přijde zrovna pod ruku, chutnaly mi marinády z Avokáda. Mňam, už se těším smajlik - 57

 
Jarča*
Jarča* - 28.6.2011 8:22

My grilujeme tak 2x do roka, nebaví mě vytahovat gril, hodinu roztápět dřevěné uhlí a pak to druhý den zase čistit. Ale grilované masíčko mám ráda a pozvat bych se nechala kdykolivsmajlik - 57smajlik - 68
Speciální recepty žádné nemám, dělám klasiku - maso naložit do marinády, buď kupované nebo z koření, jaké mě zrovna napadne. K těm špízům - z hovězího bych měla strach, že bude tvrdé.

 
Stanik
Stanik - 28.6.2011 8:18

Pentlička: neni, kdyz je dobre maso.. a ted co "sef na grilu" udelal osvetu snad lidi konecne prozrou, prestanou kupovat ty nakladane kejdy a ze zahradek to nebude smrdet stejne, ale nadherne vonet po bylinkachsmajlik - 62

 
Pentlička
Pentlička - 28.6.2011 7:56

Recepty nemám, neb nemám zahradu ani gril, ale udivuje mě, jak celý národ griluje a griluje, to je nějaká úchylka nebo co?
Osobně jsem byla na grilování 2x, jo bylo to docela příjemné, ale že bych to musela dělat celé léto? Není to nuda?

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-58
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77204.
    Archiv anket.