Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Je libo chrousta nebo červotoče?

Je libo chrousta nebo červotoče?

Od počátku lidstva pojídají všechny národy světa s oblibou masitou stravu. Že by to však nutně musel být hmyz? Pro mnoho lidí ze západních zemí je dnes tato představa nemyslitelná, ale v jiných kulturách je docela běžná.

 

Když ponravy brouka herkula antilského, který žije v tropické Jižní Americe, dosáhnou svého posledního vývojového stupně, mají úctyhodnou délku 18 cm a váží 100 gramů. Právě v tomto stádiu představují obzvláštní lahůdku pro domorodce, ať už v syrové nebo pečené podobě.

 

Ať už nám to připadá jakkoli nechutné, není na pojídání hmyzu vůbec nic scestného. Člověk je totiž od přírody všežravec. A mnoho lidí v jiných částech světa nám Evropanům denně předvádí, co všechno se může objevit na jídelníčku.  

brouk1Kobylky na večeři?

V Číně a Japonsku se odjakživa považují za velkou pochoutku štíři a kobylky. Vysoce ceněny jsou rovněž zakuklené larvy bource morušového. Se zvláštní oblibou je tam pojídají obalené ve vajíčku, osmažené na másle a ochucené solí, pepřem a trochou octa. Kobylky se těší velké oblibě ještě v dalších 60 zemích světa. Například ve východoafrické Keni se tomuto skákavému hmyzu odstraní hlavička, nohy a křídla a tělíčka se pak opékají na plechu ve vlastním tuku. Takto připravené kobylky údajně chutnají stejně dobře jako krevety.

 

Sladkou, mandlovitou příchuť prý mají červi, které připravují jihoafričtí Hotentoti na slabém ohni. Také v dnešním Egyptě se ctí zvyk starověkých předků dopřát si jako šťavnatou pochoutku během dne posvátného skarabea.

 

V některých oblastech Blízkého východu larvy brouků dokonce přikrmují moukou a vínem a pak je konzumují jako obzvláštní lahůdku na závěr menu.

 brouk2

V Kolumbii zase s oblibou pojídají pražené mravence – podobně jako u nás jíme praženou kukuřici.

 

Proč však není západní svět ani trochu nakloněn konzumaci nejrůznější havěti? To, co vyvolává u většiny lidí v našich končinách odpor nebo dokonce zhnusení, se zakládá spíše na předsudcích. Můžeme je v podstatě přirovnat k hodnotovým měřítkům, které vzbuzují u mnoha Američanů a Evropanů averzi ke koňskému či psímu masu, u muslimů k vepřovému a u Indů zase k masu hovězímu.

 

Hluboká nechuť mnoha lidí k pojídání hmyzu vychází mimo jiné také ze skutečnosti, že se leckteří z těchto živočichů živí mimo jiné mršinami a výkaly. Bzučivky a švábi tak patří k živočichům, kteří totálně zničili pověst hmyzu jako potenciálího zdroje potravy. Nebylo tomu tak vždycky. Až do 19. století se i v Evropě na jídelníčku chudých lidí zachovala jako pozůstatek středověké kultury třeba chroustí polévka.

 

Bílkovinné bomby

Zástupci hmyzu většinou obsahují vysoký podíl cenných bílkovin. Na předním místě jakou jednoznačně kobylky, v jejichž těle tvoří bílkoviny 50 – 70 procent. Ve srovnání s nimi pak působí množství bílkovin v kuřecím mase (23 procent), rybím mase (21 procent), hovězím mase (20 procent a vepřovém mase (17 procent) hodně skromně.

 

Hmyz šupem do EU!

brouk3Zatím tomu, aby se hmyz stal znovu uznávanou potravinou i v Evropě, bránilo hlavně to, že je k dispozici dostatek masité potravy. Avšak na úrovni Evropské unie se o využití hmyzu jako potravy živě diskutuje. Že nejde jen o fikci, dokazuje i to, že Evropská unie do projektu, který má za úkol zjistit konkrétní nutriční hodnoty jednotlivých zástupců hmyzí říše, investovala již 74 miliónů korun.

 

Zřejmě se tedy můžeme těšit již brzy na onačejší lahůdky. Je libo chrousta nebo raději červotoče? Recepty na chutné pokrmy z cikád a červotočů se mimochodem dochovaly ještě ze Starého Říma.   

No a pro inspiraci a jako přípravu na blízkou hmyzí budoucnost pro vás mám dva recepty:

 

ŠPAGETY S MOUČNÝMI ČERVY
250g moučných červů (už nasmažených), 4 šálky vody, 1 polévková lžíce oleje, majoránka, tymián, 2 bobkové listy, 1 cibule, 250g špaget, 7 lžic másla, sůl, 3 polévkové lžíce mandlí (nasekaných), 250g sýru, bazalka, petržel


Špagety uvařte ve vodě s olejem, majoránkou, tymiánem, bobkovým listem a cibulí. Pak špagety sceďte a opláchněte studenou vodou. Rozpusťte máslo na pánvi a přidejte špagety, sůl a pepř. Bazalku, petržel a mandle nasekejte na drobno a smíchejte se sýrem a olejem. Přidejte směs se špagetami a dobře zahřejte. Navrch nasypte moučné červy a podávejte.

 

DUŠENÉ MRAVENČÍ LARVY
250g mravenčích larev a kukel, 1 kousek másla, sůl, pepř, anýz, 1 šálek bílého vína

Máslo dejte na pánev a nechte ho rozpustit na mírném ohni. Larvy a kukly smažte, až získají bílou barvu a přestanou být průhledné. Pak přidejte sůl, pepř, anýz a bílé víno. Podávejte s celozrnným chlebem.

 

Pokud jde o mne, já osobně zvažuji kuchyňské využití pavouků. Mám jich v domku habakuk. Dobrou chuť!

 

Použité zdroje: Věda na rozpacích, RD /zkrác./, Hmyzí kuchařka

 

Kadla


16.9.2011   Rubrika: Příroda, zahrádka   |   Komentářů 60   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,7/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Je libo chrousta nebo červotoče?

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60
orinka
orinka - 16.9.2011 15:22

Riki: třeba je to na tom to nejlepší. Eskymáci, tedy Innuité prý milují obsah sobích žaludků.

 
aninka01
aninka01 - 16.9.2011 14:09

Riki: to by sis zvykla smajlik - 68. Třeba v Indii by zas nikdy nepozřeli kravičku a v Koreji je pes běžný nedělní obědsmajlik - 42

 
Riki
Riki - 16.9.2011 14:00

aninka01: ale ještě tu máme stránku estetickou, a to na mě osobně teda působí biftek lépe než mísa chroustích larev. smajlik - 42

No a pak tu máme to povědomí, že se to nedá vykuchat. Představa, že v křupavé kobylce jsou i produkty její látkové výměny... hm. smajlik - 55

 
orinka
orinka - 16.9.2011 13:58

Riki: nech toho a hned!!!!!smajlik - 68 Tofu mi chutná, uzené a je to ze soji!!!! smajlik - 27

 
Riki
Riki - 16.9.2011 13:56

orinka: ono je možný, že někteří už to dávno konzumují, ale z útlocitnosti se tomu obchodně říká sojové maso, tofu, šmakoun a tak všelijak podobně a předstírá to rostlinný původ. smajlik - 42

 
aninka01
aninka01 - 16.9.2011 13:52

Je to sice dost příšerná představasmajlik - 16, ale nakonec v čem je to horší než hospodářská zvířata? Po stránce výživové, hygienické i té etické smajlik - 64

 
orinka
orinka - 16.9.2011 12:16

Riki: když to bude sušené a mleté a bude se to jmenovat proteinysmajlik - 26 prt víme, co všecko sníme.smajlik - 68

 
anadir
anadir - 16.9.2011 12:12

Představitelé EU se museli dočista zbláznit... tohle ani za nic!!!!! smajlik - 70smajlik - 70smajlik - 70smajlik - 70smajlik - 70smajlik - 70

 
loupák
loupák - 16.9.2011 11:34

majucha: i ty jednasmajlik - 68smajlik - 27

 
štoudev
štoudev - 16.9.2011 11:26

loupák: to byla prča, nic necítíš smajlik - 68smajlik - 56

 
sharon
sharon - 16.9.2011 11:14

PEGG: jsi můj člověk....smajlik - 5smajlik - 68

 
Riki
Riki - 16.9.2011 11:14

orinka: mno, já to četla kdesi jinde - prý sudy s hlísticemi smajlik - 80 to děkuju pěkně. Ty budou táák sterilní... smajlik - 42

 
PEGG
PEGG - 16.9.2011 11:06

sharon - 16.9.2011 10:48 - jsi sadista,já mám hlad, že je mi na omdlení a ty o řízku, už níže jsem psala, že na něj mám chuťsmajlik - 76

 
sharon
sharon - 16.9.2011 10:56

orinka: tohle zrovna vím...jinak bych vyžrala zahradu...smajlik - 68 možná že i na to jednou dojde...smajlik - 68

 
orinka
orinka - 16.9.2011 10:53

jenomže to si nesmíte představit, že suroviny získáte tak, že na zahradě obrátíte šutr a brouky zpod něj posbíráte! Na jídlo pro lidi se to pěstuje sterilně, takže není riziko, že zkonzumujete něco závadného.

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77198.
    Archiv anket.