Je libo chrousta nebo červotoče?
Od počátku lidstva pojídají všechny národy světa s oblibou masitou stravu. Že by to však nutně musel být hmyz? Pro mnoho lidí ze západních zemí je dnes tato představa nemyslitelná, ale v jiných kulturách je docela běžná.
Když ponravy brouka herkula antilského, který žije v tropické Jižní Americe, dosáhnou svého posledního vývojového stupně, mají úctyhodnou délku 18 cm a váží 100 gramů. Právě v tomto stádiu představují obzvláštní lahůdku pro domorodce, ať už v syrové nebo pečené podobě.
Ať už nám to připadá jakkoli nechutné, není na pojídání hmyzu vůbec nic scestného. Člověk je totiž od přírody všežravec. A mnoho lidí v jiných částech světa nám Evropanům denně předvádí, co všechno se může objevit na jídelníčku.
Kobylky na večeři?
V Číně a Japonsku se odjakživa považují za velkou pochoutku štíři a kobylky. Vysoce ceněny jsou rovněž zakuklené larvy bource morušového. Se zvláštní oblibou je tam pojídají obalené ve vajíčku, osmažené na másle a ochucené solí, pepřem a trochou octa. Kobylky se těší velké oblibě ještě v dalších 60 zemích světa. Například ve východoafrické Keni se tomuto skákavému hmyzu odstraní hlavička, nohy a křídla a tělíčka se pak opékají na plechu ve vlastním tuku. Takto připravené kobylky údajně chutnají stejně dobře jako krevety.
Sladkou, mandlovitou příchuť prý mají červi, které připravují jihoafričtí Hotentoti na slabém ohni. Také v dnešním Egyptě se ctí zvyk starověkých předků dopřát si jako šťavnatou pochoutku během dne posvátného skarabea.
V některých oblastech Blízkého východu larvy brouků dokonce přikrmují moukou a vínem a pak je konzumují jako obzvláštní lahůdku na závěr menu.
V Kolumbii zase s oblibou pojídají pražené mravence – podobně jako u nás jíme praženou kukuřici.
Proč však není západní svět ani trochu nakloněn konzumaci nejrůznější havěti? To, co vyvolává u většiny lidí v našich končinách odpor nebo dokonce zhnusení, se zakládá spíše na předsudcích. Můžeme je v podstatě přirovnat k hodnotovým měřítkům, které vzbuzují u mnoha Američanů a Evropanů averzi ke koňskému či psímu masu, u muslimů k vepřovému a u Indů zase k masu hovězímu.
Hluboká nechuť mnoha lidí k pojídání hmyzu vychází mimo jiné také ze skutečnosti, že se leckteří z těchto živočichů živí mimo jiné mršinami a výkaly. Bzučivky a švábi tak patří k živočichům, kteří totálně zničili pověst hmyzu jako potenciálího zdroje potravy. Nebylo tomu tak vždycky. Až do 19. století se i v Evropě na jídelníčku chudých lidí zachovala jako pozůstatek středověké kultury třeba chroustí polévka.
Bílkovinné bomby
Zástupci hmyzu většinou obsahují vysoký podíl cenných bílkovin. Na předním místě jakou jednoznačně kobylky, v jejichž těle tvoří bílkoviny 50 – 70 procent. Ve srovnání s nimi pak působí množství bílkovin v kuřecím mase (23 procent), rybím mase (21 procent), hovězím mase (20 procent a vepřovém mase (17 procent) hodně skromně.
Hmyz šupem do EU!
Zatím tomu, aby se hmyz stal znovu uznávanou potravinou i v Evropě, bránilo hlavně to, že je k dispozici dostatek masité potravy. Avšak na úrovni Evropské unie se o využití hmyzu jako potravy živě diskutuje. Že nejde jen o fikci, dokazuje i to, že Evropská unie do projektu, který má za úkol zjistit konkrétní nutriční hodnoty jednotlivých zástupců hmyzí říše, investovala již 74 miliónů korun.
Zřejmě se tedy můžeme těšit již brzy na onačejší lahůdky. Je libo chrousta nebo raději červotoče? Recepty na chutné pokrmy z cikád a červotočů se mimochodem dochovaly ještě ze Starého Říma.
No a pro inspiraci a jako přípravu na blízkou hmyzí budoucnost pro vás mám dva recepty:
ŠPAGETY S MOUČNÝMI ČERVY
250g moučných červů (už nasmažených), 4 šálky vody, 1 polévková lžíce oleje, majoránka, tymián, 2 bobkové listy, 1 cibule, 250g špaget, 7 lžic másla, sůl, 3 polévkové lžíce mandlí (nasekaných), 250g sýru, bazalka, petržel
Špagety uvařte ve vodě s olejem, majoránkou, tymiánem, bobkovým listem a cibulí. Pak špagety sceďte a opláchněte studenou vodou. Rozpusťte máslo na pánvi a přidejte špagety, sůl a pepř. Bazalku, petržel a mandle nasekejte na drobno a smíchejte se sýrem a olejem. Přidejte směs se špagetami a dobře zahřejte. Navrch nasypte moučné červy a podávejte.
DUŠENÉ MRAVENČÍ LARVY
250g mravenčích larev a kukel, 1 kousek másla, sůl, pepř, anýz, 1 šálek bílého vína
Máslo dejte na pánev a nechte ho rozpustit na mírném ohni. Larvy a kukly smažte, až získají bílou barvu a přestanou být průhledné. Pak přidejte sůl, pepř, anýz a bílé víno. Podávejte s celozrnným chlebem.
Pokud jde o mne, já osobně zvažuji kuchyňské využití pavouků. Mám jich v domku habakuk. Dobrou chuť!
Použité zdroje: Věda na rozpacích, RD /zkrác./, Hmyzí kuchařka
16.9.2011 Rubrika: Příroda, zahrádka | Komentářů 60 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,7/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Je libo chrousta nebo červotoče?
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Kadla: a s bramborovým salátem, vepřovej, kuřecí a smažený kapr......
Kadla: řízek bude v neděli....
sharon: Ty dnes neděláš řízek?
Riki: Já jsem si tak představila, jak nám místo reklamy na BB zdravou snídani budou rvát do hlav reklamu na zdravou snídani z larev
naděláte....dnes zrovna dělám kobylky na paprice.....
Dobře, ochutnat jako místní specialitu, na návštěvě v cizí zemi. To beru. Taky už jsem pozřela leccos, čím se běžně nestravuji. Ale krucišpísek, jestli to hodlá EU zavést jako standard, okamžitě z EU vystoupím, a odmítnu být loajální občan.
majucha: šmarjáááááá nožičky a tykadýlka škrábající v krkujá je tam začínám cítit taky,mám opravdu velice dobrou fantazii,tak už dooooost!!!!!
Ne,ne a ne!!! To si raději půjdu do lesa nebo na louku vyhrabat nějaké kořínky!!!
IqTyQ: Já bych tipla, že tím červotočem se myslí spíše červotoč moučný - larvy jsou hnědožluté, až 20 mm dlouhé, brouk hnědočerný, až 18 mm dlouhý, vyskytuje se ve výrobcích z mouky a obilovin a v pečivu.
Já bych si mravenčí kukly klidně dala, ale mraveniště se nesmějí rozhrabávat a když si představím těch štípanců, než bych nasbírala čtvrt kila.......
A nevím, jestli v tom článku není (myslím si, že jde částečně o překlad) trochu kiks s těmi červotoči. Ti jsou totiž děsně mrňaví a jejich larvy taky. Spíš se asi jedná o larvy nějakých dřevokazných brouků, ty jsou docela veliké. Jednou jsem dostala ochutnávku takovýchhle červů (ochutnala jsem je, protože žrali jen dřevo) a nebylo to vůbec špatné. měli lehce pryskyřičnou příchuť - trochu jako gin nebo borovička. Kdyby byla bída, klidně bych je jedla.
Raději bych umřela hladem, než pozřít takovou havěť....
Kadla, tak teď se mi přitížilo. Zrovna před chvíli jsem si říkala, že bych si dneska dala řízek s bramborovým salátem a ty přijdeš s tímhle.
A děkuji EU,že se tak stará o výživu svých oddaných,ale to budu raději jíst suché brambory
Jednou jsem nechtíc vypila kobylku, která mi na koupadle skočila do kelímku s pivem, ještě teď cítím ty její nožky v krku, jak se chtěla dostat ven Dostala, i s pivem a klobáskou,co jsem před tím s velkou chutí slupla
Kadla: jak říkám, bylo to dobrý. Jen ty nožičky a tykadla pak šimraly v krku
majucha: Ó, ty statečná ženo
Náhodou, na svých cestách jsem jedla nějaké hmyzáky (jez, co ti dají) a nechutnalo to špatně. Připomínalo mi to popcorn, vsadím se, že kdyby lidi nevěděli, co to je, klidně by to uzobávali u televize