S vařečkou kolem světa - Česká kuchyně
Česká kuchyně není celosvětovým pojmem tak jako například italská kuchyně, přesto se i my můžeme chlubit řadou chutných a zajímavých jídel. O české kuchyni se říká, že je tučná a kalorická, ale například bramborový knedlík není kaloricky výrazně vydatnější než například italské gnocchi.
Naši kuchyni ovlivnila poloha země ve středu Evropy
Velký vliv můžeme pozorovat především ze strany německých a rakouských sousedů. Především bavorská kuchyně je nám blízká podobně jako společná láska k pivu. Podobnost můžeme najít i v počtu pacientů se střevními záněty. Na základě epidemiologických dat se odhaduje, že v České republice je přibližně 40–50 tisíc osob, které trpí Crohnovou nemocí nebo ulcerózní kolitidou. Procentuálně to odpovídá 0,3–0,5 % populace. Tyto hodnoty se blíží situaci v západní a severní Evropě.
Základem české kuchyně obvykle bývá polévka
Velmi populární je tzv. bramboračka nebo česnečka. Často jíme různé vývarové polévky se zavářkami nebo také zeleninové či luštěninové polévky. Přesto tou, na kterou uvedeme recept, je dýňová polévka. Dýňová polévka může být z různých typů dýní. Například z dýně Hokkaidó. Ano, dýně Hokkaidó není původně česká zelenina, ale podmínky pro pěstování tohoto druhu dýně jsou v ČR ideální, a tak nám tu tato zelenina rychle zdomácňuje. Nehledě na to, že dýně jsou obvykle pro pacienty se střevními záněty lehce stravitelné. Dýně Hokkaidó je bohatá na vitamíny a minerální látky.
Hlavní jídlo obvykle sestává z masa a sacharidové přílohy
Zapomíná se při tom na dostatek zeleniny, která by měla být na talíři zastoupena až 1/3. V případě výživy pacientů se střevními záněty by měla být konzumována jen individuálně stravitelná zelenina, zelenina vařená nebo jinak upravená. Tedy taková, která konkrétnímu pacientovi nezhoršuje jeho zdravotní obtíže.
Brambory jsou zeleninou, kterou však do zmiňované 1/3 porce nepočítáme. Nejčastěji je používáme jako přílohu ve vařené, pečené nebo smažené podobě. Z brambor si rádi dáme také třeba bramboráky nebo bramborové knedlíky. Zajímavou přílohou z brambor mohou být tzv. sluníčkové knedlíky, tedy dle známého českého filmu Pelíšky spíše noky (RECEPT). Tyto noky nejsou příliš známé, ale stejně jako nepříliš často konzumované jáhly mohou být vhodnou přílohou k masu upravenému dle chuti a vlastních nápadů.
Jáhly jsou jedinou obilovinou (zrna loupaného prosa), která má zásaditý vliv na naše zažívání a může pomoci uklidnit naše trávení. Jáhly byly častým jídlem našich předků a v posledních letech začínají slavit návrat do běžné stravy. Jenže hodně lidí si neví rady, jak je upravovat a jíst. Jáhly jsou ale jednoduché na uvaření a je možné je jíst jako přílohu anebo v podobě různých kaší (sladkých i slaných). Velmi chutné jsou například s tuňákem a opraženou zeleninou (RECEPT).
Tradiční součástí naší kuchyně jsou také omáčky s knedlíky
Knedlíky jsou různé – houskové, bramborové, žemlové, plněné apod. Ke knedlíkům a omáčce se obvykle ještě servíruje pečené nebo dušené maso. Nejznámějšími omáčkami jsou rajská, koprová nebo houbová či omáčka na svíčkovou.
Ze sladkostí můžeme jmenovat české buchty a koláče, plněné ovocné knedlíky, palačinky pomazané marmeládou nebo povidly anebo různé bublaniny. České dezerty jsou na první pohled spíše klasická jídla než lehké svěží moučníky, ale není přece potřeba sníst celý plech buchet. Proto si ke kávě nebo k čaji můžeme dát kousek například nadýchané bublaniny a radovat se z toho, že jsme si při jejím pečení provoněli celý byt nebo dům a jako dezert nemáme kupovaný zákusek, ale voňavou domácí buchtu (RECEPT).
Jak jste na tom se vztahem k naší české národní kuchyni? Preferujete ji, nebo se přikládníte spíše k receptům z jiných zemí? A které české jídlo patří ve vaší rodině k nejoblíbenějším?
Z české kuchyně jsme vybrali:
Zdroj: www.strevni-zanety.cz
8.2.2013 Rubrika: Náš domov | Komentářů 53 | Vytisknout
Hodnocení článku: 3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - S vařečkou kolem světa - Česká kuchyně
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Pochopila jsem kdysi tyto stránky tak,že se tu přímo MUSÍ diskutovat!Jinak by to bylo nanic...Na rozdíl od jiných stránek je zde stále slušnost,ochota pomoci,otevřenost...Kdybychom věděly,že se něco děje "v zákulisí" a mohly bychom pomoci,třeba by to pomohlo??!Majucha,když se tu o ní zmiňovalo,měla zajímavé články a pod.,chtěla jsem si půjčit její knihu,ale u nás v knihovnách ji nemají...Dneska manžel uvařil jídlo,nevím jestli je české,ale hlávkové zelí s nudlemi (on je vegetarián),což je dobré,levné atd.
TULI: tulino hovězí se u vás nejí?
varim vetsinou italske jidla, ale obcas i neco ceskeho - knedliky, zeli ,,,,nebo gulas ....
a moc mi v IT chybi uzene maso
myslím že diskuse je od toho aby se diskutovalo takže je třeba všech názorů lenka moučková vařila jako pejsek a kočička za tím si stojím,meryl chci poděkovat že to táhne dál věřím že to nemá lehké
mija: 13:33....to mě tedy opravdu těší....pohodová ...vtipná...mnóóó asi ano, ale určitě néé dáma ...
a 2x proto aby jsi mi to ZDŮRAZNILA....
jaklo:
Jarča*:
mija: to se tady stává,si z toho nedělej hlavu
mija: asi podle hesla:opakování je matka moudrosti
teda ja nevim co dnes delam za kraviny,ale zase to tu mam dvakratPROC???
loupák: já to pochopila
Teda já dnes píšu jak tatarkamělo tam být ...že si myslel,že to jsou jéhly na špízy...
sharon - 8.2.2013 12:58 jsme jen lidi a vsichni delame chyby a uvedomit si svou chybu umi malokdosnad Vas potesi,ze Vase komentare me bavi a myslim ze jste jinak pohodova a vtipna dama
sharon - 8.2.2013 12:58 jsme jen lidi a vsichni delame chyby a uvedomit si svou chybu umi malokdosnad Vas potesi,ze Vase komentare me bavi a myslim ze jste jinak pohodova a vtipna dama
K těm ŠŽ - myslím si, že spousta přispěvatelek odešla kvůli remcání pod články - asi i Lenka Moučková z receptů, co si budeme povídat Tak musíme být hodné, aby nám to tu nezavřeli.
Jarča*: s těma jáhlama si mi připomněla,že mi nedávno manžel povídal,že si myaslel,že to jéhly na špízy...jak se říká,,to by mi do huby nevzal,,
sharon: zbrklost je moje druhé příjmení...hoď to za hlavu,ono se to možná časem vystříbří