Karamelové košíčky
Potřebujete: 15 dkg čokolády na vaření, 1 ztužený tuk, 1 salko, 125 g másla, 1 lžíce rumu, 50 malých papírových košíčků.
Postup: Salko dáme do hrnce s vodou a vaříme asi 2 hodiny (celou konzervu, můžeme uvařit i předem). Potom ho necháme vystydnout. Čokoládu s tukem rozpustíme nad parou. Vychladlé salko dáme do misky, přidáme máslo, rum a vše vymícháme ručním robotem do hladké pěny. Vezmeme papírové košíčky a na dno dáme 1 lžičku čokolády a necháme ztuhnout, potom nastříkáme krém ze salka a opět necháme ztuhnout. Nakonec zalijeme 1 lžičkou čokolády a opět necháme ztuhnout.
28.11.2012 Rubrika: Cukroví | Komentářů 62 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,8/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Karamelové košíčky
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.sharon - 28.11.2012 11:42 - jé teď jsi mi vnukla nápad na pečení. Já dělám z kynutého těsta na buchty houstičky a sypu mákem, to mají rádi, už jsme je dlouho neměli, udělám. U nás tomu říkají karásky
sqwela - 28.11.2012 11:35 - Heru bych asi nedávala, to myslím moc neztuhne. Do čokolády dávám máslo, když chci, aby šla ta poleva pěkně krájet a nebyla taková ta křupavá.
Už to tady někdo radil, zkusit trošku té čokolády udělat a uvidí jestli jí výsledek vyhovuje.
sqwela: ajo, tak to ano ,ale nevím , nevím myslím že k čokoládě patří stoprocentní tuk a tuk na pečení bude něco jinýho.....já dávám do kynutýho i olej, a to tak že nasypu mouku ( hladkou) do mísy asi 3/4 kg , trošku osolím, přidám 2-3 lžičenky cukru krupice a současně s kváskem z 1 kostky droždí dávám olej , 2 žloutky a 1 celý vejce .......zrovna mi kyne a i s rozinkama , upletu suky...děcka mají rádi buchtu bez ničeho
sharon: v pečení jsem začátečník, ale pekla jsem teď moučník z křehkého těsta a tam se dávala hera, iva apod. (což do kynutého taky, že), takže když Linda psala, že mají v obchodech tuk, který dávají do těst na pečení, bude to tedy něco na způsob naší hery..asi.a tím tu polevu nemůže pokazit.
sqwela: do jakýho těsta ? kynutýho ?
Ivuska 56: s těmi košíčky je to bezva nápad, já letos budu péct cukroví poprvé a tak sbírám jednoduché tipy a rady, protože jsem pečící neuměl - tedy zatím :-) a tohle vypadá moc fajn!
Linda: použij ten tuk, který dáváte do těst..co se týká teploty tání u toho tuku, tak je sice nižší, než u másla, proto rychleji taje, ale zase taky rychleji tuhne..drží tvar lépe, než máslo, protože má delší, molekulové řetězce.nebála bych se tedy použít ten tuk do těst.
Linda: koukala jsem na to zkaramelizované salko a to má jen 8% a to vaše 16%, takže si myslím, že bude určitě dobré. Je ho ale poloviční gramáž. S tou polevou bych to zkusila s tím 100% máslem jen malé množství. Najdi si v receptech domácí čokoládu, co tam dávají, určitě ji Dánové taky dělají
Ja koupila u nas tohle a doufam, ze az to otevru bude to jako Salko - je na tom napsano " kondenzovane slazene mleko"
sharon - 28.11.2012 9:18 dík za typ
Linda - 28.11.2012 8:45 - nevím,on ten tuk je rostlinný a je bílý. Ale jestli máš 100% máslo, tak by to mělo být o.k. To jsem tady ještě v obchodě neviděla a ani mě nenapadlo, že něco takového je Máslo které kupuji má 82%. Musím se podívat jestli to tady prodávají.
mňam , to bude dobrota......ale Salko se dnes už nemusí vařit 2 hodiny, dostane se už koupit hotový karamel ( stejné balení jako Salko)....už jsem jej několikrát vyšlehaný s máslem použila - je super !
IVUSKA 56: budu muset po internetu najit slozeni nejakeho ceskeho ztuzeneho tuku a podle toho jit v obchode, ale moc tomu neverim. My mame margarin na smazeni (je to fajn ze neprska) a pak do test na peceni (ten je taky ok a neni tolik mastny jako maslo), ale oba dva taji rychleji nez maslo takze v nejakem kremu ktery ma drzet tvar si je nedovedu predstavit ... omrknu moznosti. A vsechny mistni moudre knihy o peceni do vseho cpou prave 100% maslo (bezne na jidlo se pouziva jenom 80%)
Tak tenhle krém dělám do košíčků z lineckého těsta poliji čokoládoui a ozdobím mandlí. To by nebyly vánoce děláme to u nás v rodině co pamatuju a že už pamatuju docela dost.
Linda: tak salko má cca 200ml. S tím tukem nevím, nemáte nic co je podobný ztuženýmu tuku, aby to nemělo konzistenci másla. V Lidlu mívají taky ztužený tuk.
PEGG: to nechapu, vzdyt tuk se rozpousti driv nez máslo ...no to je jedno.
Jaky tuk ale pouzivate?
asi vyzkouším
Linda - 28.11.2012 8:09 - pokud dáš do čokolády máslo, neztuhne tak pěkně jako s tím tukem.
Možná vyzkouším i když já mám letos v plánu jen jedno cukroví, jen aby bylo něco ke kávě pro návštěvy, jinak na to dlabu
To vypada zajimave a mam neco jako salko doma - jenom dotaz ten ztuzeny tuk k cokolade, to muzu dat maslo? A jeste jak velky je cesky Salko?