Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Vánoční cukroví chce jíst už teď. Jak je to u vás?

Vánoční cukroví chce jíst už teď. Jak je to u vás?

Nemám žádný zásadní a nijak závažný problém, spíš by mne docela zajímalo, jak je to u vás s konzumací vánočního cukroví. Letos totiž poprvé slavíme Vánoce s přítelem ve vlastním bytě a máme ohledně cukroví rozdílné názory.

S přítelem jsme se v létě sestěhovali do pronajatého bytu a začali spolu žít. Chodíme spolu od února. Naše společné bydlení si moc užíváme, je nám spolu fajn. Jak se začaly blížit Vánoce, chytla mě taková ta klasická předvánoční atmosféra a o prvním adventním víkendu jsem nazdobila byt a začala péct cukroví. Užívala jsem si to, moc mne to bavilo.

Vzpomínám si, že když jsem ještě byla doma, maminka napečené cukroví před námi schovávala, abychom neuždibovali. Vždycky jsme na něj měli obrovskou chuť, ale pokaždé jsme vydrželi až do Štědrého dne, kdy jsme ho konečně mohli začít „oficiálně“ konzumovat.

Proto mne přítel docela zaskočil, když se začal dožadovat tácku s cukrovím už teď. Proč prý s tím čekat, když už je to upečené. U nich doma se to tak prý běžně dělávalo, v podstatě se většina cukroví snědla už před Vánoci a na svátky jeho maminka uchovávala železnou zásobu, na kterou se skutečně sáhnout nesmělo.

vánoční cukrovíNijak mi to nevadí, spíš jsem ráda, že mu mé cukroví chutná, a jestli ho jí teď, nebo až na Štědrý den, nepovažuji za nic, z čeho bych se měla hroutit. Přesto mne tento jejich rodinný zvyk docela překvapil. Neznám žádnou jinou rodinu, ve které by to měli takto zavedené. Spíš naopak, některé ženy vánoční cukroví brání doslova vlastním tělem a nedovolí nikomu uzobnout ani drobeček.

Já to tedy neřeším, napečené cukroví jsem rozdělila na dvě části, tu jednu jsem mu „hodila v plen“ a tu druhou schovávám na svátky a pro návštěvy. Nevidím v tom problém.

Zajímalo by mne, zda je můj přítel v tomto ohledu naprostá výjimka. Jak je to s vánočním cukrovím u vás?

Adri


14.12.2010   Rubrika: Tradice a lidové obyčeje   |   Komentářů 60   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

Související odkazy:

 

Diskuse ke článku - Vánoční cukroví chce jíst už teď. Jak je to u vás?

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-63
Sofffie
Sofffie - 14.12.2010 8:49

Cukroví všem chutná před Vánocemi nejvíc. Pak je všude kolem tolik dobrot, že cukroví tvrdne na nazdobené míse a nikdo ho moc nechce. Tchýně pravidelně peče v prosinci několikrát, protože dobře ví, s jakou chutí ho všichni futrují PŘED Vánoci.

 
tetička
tetička - 14.12.2010 8:41

U nás se vždy cukroví jedlo hned když se upeklo, máme rádi čerstvé, takže jsem většinou pekla až 22 a 23 slepila krémem, nedělám žádné druhy, které se musí rozležet, frčí krémové ne suché, letos jsem pekla na oslavu na 11. 12. pekla i švagrová a vše se už jí a když se sní do Vánoc žádný problém, upečeme čerstvý štrůdl či vánočku, navíc každý něco přinese, tak nikdy není problém, že by cukroví došlo.

 
Nika1
Nika1 - 14.12.2010 8:36

Nojo ono se to upeklo. My jsme jako děti tajně ujídaly. Vyřešila to dobře.

 
dadka
dadka - 14.12.2010 8:30

Ani jako malá jsem neujídala, protože sladké vůbec nemusím. Ani manžel neujídá, až o svátcích, protože ten sní hory sladkého skoro každý den, tak mu to není zase až tak vzácné.

 
zrnko
zrnko - 14.12.2010 8:22

aj u nas sa napecene ujeda predom. aspon sa pneumatika okolo pasu ulozi postupne a nie narazovo :D ... tocene tycinky s listkoveho cesta so syrom, ktore som piekla v nedelu, sa uz minuli... je to znakom toho, ze chutili a podarili sa. Nevadi, dalsie listkove cesto je uz v chladnicke.

 
Lisa
Lisa - 14.12.2010 8:04

Máme rádi křupavé čerstvé kokosky, medové kytičky a další. Ujídáme předem, ke kafi, k čaji. Občas peču 2x :-)

 
Pentlička
Pentlička - 14.12.2010 7:45

Vzhledem k tomu, že peču vždycky těsně před Vánoci a 23. večer teprv dodělávám poslední úpravy, tak se u nás jaxi logicky jí cukroví až na Štědrý den večer.

 
Lilinka
Lilinka - 14.12.2010 6:55

My to řešíme tak, že když je velká chuť, dáme pr cukroví na talířek a sníme to. Plný tácek se ale vyndá až na Štědrý den. Já bych nejradši cukroví ujídala po celý advent. smajlik - 67

 
caira
caira - 14.12.2010 6:44

U nás už máme jen 1/3 perníčků, linecké párkrát zobly
snad něco do Vánoc vydrží
stejně edem hned 25 pryč
a 3.1. bude u nás dort

 
surika7
surika7 - 14.12.2010 6:32

Já cukroví nepeču, neměl by ho kdo jíst, sladkosti u nás nefrčísmajlik - 82

 
Kirkland
Kirkland - 14.12.2010 6:31

Jime prubezne - mam zkusenost, ze kdyz se cukrovi schovavalo az na Stedry den, tak se nakonec v unoru vyhodilo slepicim. Takze se ji prubezne a sni se vsechno.

 
jasmine
jasmine - 14.12.2010 5:09

Nikdy a že jsem toho napekla vždy dost,jsem neochutnala,až na štedrý den ráno,na tu snídani se těším,mé cukroví.Nejsem ani zasáncem uždibování cukroví jen tak,vánoce jsou pro mě svátkem pohody a ne jídla.Jím stejně jako jindy ,aspoň nemám problémy se schazováním kil ,chce to jen pevnou vůli nic víc

 
Gabbi + Peta
Gabbi + Peta - 14.12.2010 3:10

U nas to bylo tak, ze mamina vzdycky nachystala talirek skoro kazdy den pred Vanocema. Uplne jsme to milovali. Mam pocit, ze na Stedry den je kazdy tak najedeny, ze to cukrovi nalezite neoceni. A u nas doma jsou vsichni znali, ze mame toho mraky a tak se nestane,ze nezbude - a podle toho kolik je 24 v krabicich, udelam balicky a obejdem lidi, kterym chci udelat radost a krabicku venuju - jelikoz ziju v USA tak to vetsina z nich oceni vytrestenyma ocima, kdy jsem se s tim tolik delala:)

 
sallie
sallie - 14.12.2010 2:40

miluju čerstvé cukroví, takže u nás se fakt drží jen železná zásoba na Štědrý den a co se sežere před tím, to se sežere.... já si to naleželé cukroví neužiju, nechutná mi, přijde mi to rozblemcané... raději vše křehké a čerstvé.... a bránění cukroví lvastním tělem mi přijde hovadina - vánoce si má člověk užít a ne dělat sám sobě i ostatním pakárnu...

 
modroočka
modroočka - 14.12.2010 2:37

Jako dítě si pamatuji, že všechny krabice s cukrovím byly uložený ve špajzu na nejvyšší poličce. A časem všechny měly vyjedené díry od toho, jak se "tajně" hráblo do krabice. Stejně je zázrak, že to nikomu nespadlo na hlavu.
Teď už se snažím taky, aby nikdo nejedl a vždycky se hodně ztrací neznámo kam, protože zásadně NIKDO na cukroví nechodí. Ale všichni vědí, jak to chutná.
Osobně si myslím, že je prima vydržet až na Vánoce. Cukroví a jídlo je tím, co dělá spolu s atmosférou to vánoční kouzlo. Ale jazyku se poručit nedá a je třeba se radovat, že chutná.

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-63
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77204.
    Archiv anket.