Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Jsem za exotku, když si nosím do práce jídlo z domova?

Jsem za exotku, když si nosím do práce jídlo z domova?

Nevím, jak to máte vy, ale já si v poslední (už hodně dlouhé) době, nosím do práce jídlo z domova. Máme sice možnost využívat meníčka v okolních restauracích, ale dát za oběd 80 – 100 korun, si prostě nemůžu dovolit. Tak tam s kolegyněmi zajdu jen občas, většinou těsně po výplatě tak jednou, dvakrát a jinak řeším jídlo z domova.

Problém je, že v kanceláři nemáme mikrovlnku a šéf ji odmítá pořídit, ani vařič tam není. Takže jídlo nosím jen studené. A nějak mi začíná docházet inspirace. Nejčastěji to řeším domácími bagetami, plněnými houskami, nebo si udělám do krabičky nějaký salát. A tady moje fantazie končí.

Proto jsem se rozhodla sem napsat, možná je nás víc, které se v práci stravují tímto způsobem a mohly bychom si vzájemně poradit, co všechno si připravujeme.

Máte nějaké osvědčené tipy na saláty? Já jsem se zasekla na několika druzích a už mi lezou krkem. Nejsem zrovna zdatná kuchařka a i když se dá na internetu najít hromada různých receptů, nedokážu nikdy předem odhadnout, jaké to bude a párkrát jsem se už pěkně spálila.

A taky by mě zajímalo, jestli jsem s tou donáškou jídla z domova jedna z mála výjimek. Nás je v kanceláři celkem pět a jsem jediná, kdo to takhle řeší. Jenže já nemám vyhnutí, jsem samoživitelka s dítětem, za tu stovku, co bych utratila za jeden oběd pro sebe, koupím radši celé kuře, ze kterého máme s dcerkou těch obědů několik.

Jak to máte s jídlem v práci vy? A jaké oblíbené a také levné pochoutky si s sebou nosíte?

Katrin


30.8.2013   Rubrika: Život a vztahy   |   Komentářů 63   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,8/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Jsem za exotku, když si nosím do práce jídlo z domova?

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-64
anhelli
anhelli - 30.8.2013 14:01

Jo a do te pohankove kase davam i slunecnicova seminka smajlik - 54

 
anhelli
anhelli - 30.8.2013 13:58

Ja jsem vegetarian a nemam rada spolecne stravovani, takze si bezne nosim jidlo vsude s sebou a par tipu bych mela:

Pohankova kase se susenym ovocem
Pohankovou lamanku (bacha, at nekoupis takova ta cela hneda zrna, to by ti nechutnalo), jablecne krizaly, hrozinky, brusinky... a skorici zaleju vodou, privedu k varu, minutku necham vrit, odstavim a necham dojit. Jde to dosladit, cim chces.

Jahlove "rizoto"
Sparim jahly a dam je osolene varit. Ve druhem hrnci na trose oleje ze susenych rajcat orestuju nastrouhanou mrkev, nakrajene susene rajce (muzes pridat i papriku/chilli papricky, proste co je doma a chutna ti), susenou bazalku. Kdyz je to orestovane, prisypu k tomu uvarene jahly, suseny cesnek a necham jeste chvilicku prohrat. Pokud mas cesnek normalni, tak orestujes se zeleninou. V krabicce k tomu nasypu bud nejaky syr (treba slany Jadel) nebo nejake ochucene tofu (lahudkove, uzene, bylinkove...).

Ryze s tofu a zeleninou
Uvarim si basmati/jasminovou ryzi. Na panvicce orestuju tofu, dam ho bokem a orestuju zeleninu (porek, mrkev), kterou ochutim sojovou omackou. Kdyz je zelenina hotova, prisypu trochu mrazene kukurice, aby se prohrala. Pak to vsechno smicham a dam do krabicky.

Kuskus se syrem a zeleninou
Nachystas si kuskus, pridas k tomu trochu rajcatoveho protlaku a susenych bylinek. Zalejes horkou vodou, prikryjes a nechas dojit. Mezitim si nakrajis zeleninu dle tvych predstav (paprika, mrkev, porek, jarni cibulka...) a balkansky syr. Kdyz je kuskus hotovy, tak to ostatni k nemu proste prisypes.
Da se to delat s ruznymi obmenami. Posledne jsem nedavala protlak a bylinky, ale kari, cizrnu, mrkev a opekla jsem si k tomu kolecka cukety.

A super je tohle zazvorove rizoto:
http://www.prozeny.cz/recepty/recepty-a-vareni/souboje-receptu/35754-souboj-receptu-dve-super-jidla-z-jednoho-hrnce

V posledni dobe jsem se naucila delat i testovinove salaty, do ktereho dam pokazde neco jineho. Pred par dny jsem ho delala do prace priteli (ten maso obcas ji) - uvarene testoviny, zbytek Bonduelle Texas (kukurice a cervene fazole), paprika, ohraty parek nakrajeny na kolecka, syr, bily jogurt, oregano, suseny cesnek.

Dobre je i nakrajet si zeleninu na hranolky a k tomu si udelat nejakou sytou lusteninovou pomazanku (z cervenych fazoli, hummus), pripadne si k te pomazance koupit i nejake pecivo. Nebo se ted chystam na jahelnik - ve sladke (ten uz mam vyzkouseny a je super, akorat to chce podle me min cukru - http://www.apetitonline.cz/recepty/1513-jahelnik.html) i slane variante.

 
evropka
evropka - 30.8.2013 13:49

Anahir: jj a taky záleží na ročním období v létě lze přežít na studené ale v zimě teplé jídlo zhřeje a povzbudí,alespon já to tak mám

 
PEGG
PEGG - 30.8.2013 13:36

Bellana - 30.8.2013 12:31 - konečně někdo, kdo mi potvrdil,že vegetariánství není nic zdravéhosmajlik - 68

 
Almega
Almega - 30.8.2013 13:09

U nás si zaměstnanci kupujou jídla v krabičkách,přiveze jim to auto až skoro pod nos a pak si to ohřívají.Šéfstvo má dokonce extra jídelnu,ostatní jí ve svých kanclech asi...Na každém patře je kuchyňka,mají tam lednici,mikrovlnku,konvici,možná i vařič...Stát nešetří,tak si každý vybere,co chce.Mají na to nějaký příspěvek,myslím. Já vařené ani teplé jídlo nemusím,spíš mi vyhovuje,když je vše vystydlé,klidně každý den jím to samé a nevadí mi to.V terénu jsme chodívali do hospody,ale co dělám sama (20 let),tak jím,až přijdu domů a venku nejím ani nepiju.

 
Kenny
Kenny - 30.8.2013 12:47

Ani u nás není možnost stravování. Máme kolem pár restaurací s menýčkama, ale je to totéž, nikdo z nás si to nemůžeme dovolit často. Mikrovlknu sice v práci máme, ale stejně ji nevyužíváme nebo málokdy. Nosíme si jídlo z domova všichni, jediný šéf teda fakt normálně navařené jídlo a ohřívá si ho, ale my všichni ostatní jsme na studené stravě. Za sebe si dělám jídlo doma, nekupuju "prefabrikované" bagety a další výrobky. Je to hnusný a vyjde to dráž. Dělám si je doma, za pár korun, nacpu to převážně zeleninou, sýrem, vajíčkem nebo nějakou pomazánkou, mám ráda tvarohový, nevyjde to draho. Nebo si krájím zeleninu, okurky, rajčata, papriky, do kelímku a uzobávám přes den. Někdy si uvařím brambory, ty se dají jíst i studený třeba s tvarohem nebo nějakou zálivkou, a podobně. Instatení polívky nedoporučuju, byla jsem na nich živá asi půl roku a dodneška mám problémy se žaludkem, radši normální "nechemický" jídlo. I když třeba studený, mně to nijak nevadí :-)

 
Anahir
Anahir - 30.8.2013 12:40

Bellana: ale tak jasně, když ti to nevadí nejíst teplé, obejdeš se bez něj, tak proč ne, samozřejmě. ale pisatelce článku to evidentně dobře nedělá a už se jí z toho asi kroutí bulvy, jinak by sem nepsala. Nebudem jí přece radit aby se spokojila se studeným obědem, když už se jí nad tím kroutí pusa a hledáme možnosti jak se dostat k jídlu teplému.

 
Bellana
Bellana - 30.8.2013 12:31

orinka: To je pověra, že se studeným jídlem zkazí žaludek. Já jím teplé jídlo v poledne jen zcela výjimečně, žaludek mám v pořádku. Problém jsem měla jen v období, kdy jsem byla pitomá a snažila se být vegetariánkou. A to jsem si dělala teplé jídlo na oběd i na večeři. Když jsem toho nechala, jsem v pořádku. Jen jídlo v restauracích mi nedělá dobře. Teď musím denně vařit manželovi jídlo do práce (není ochiten platit skoro stovku za menu), takže mám jedno teplé jídlo denně, ale klidně bych se obešla.

 
Anahir
Anahir - 30.8.2013 12:27

za chvíli se z těch instantních polívek zblázníš, vždyť je to samá umělotina, chvíli se to dá, ale instantní polívka není jídlo, za chvíli by ti to lezlo i ušima a zhuntuješ si akorát žaludek.
Stejně pro tebe bude nejlepší pořídit si tu termo misku a nosit si teplé jídlo už z domova. husté domácí polévky nebo guláše, někdo tu psal různá rizota atd... časem přijdeš na to se dá všechno v termo misce přenášet.
a myslím že bys neměla kupovat nic laciného, aby to jídlo bylo opravdu teplé a cestou se ti nevylilo.

 
Verera
Verera - 30.8.2013 12:13

orinka: instantních polívek je spousta, nemusí být zrovna čínské, ale nic moc zdravého to nebude, ovšem jako jakékoli jiné polívky z pytlíku. Sice teď dělají nějaké bez glutamátu, ale u instantních jsem na to ještě nenarazila.

 
PEGG
PEGG - 30.8.2013 11:41

orinka - 30.8.2013 11:20 smajlik - 47 taky bych se toho bála a to nejsem žádný velký zastánce "zdravé stravy" ale ty polévky i jedovatě vypadajísmajlik - 68

 
orinka
orinka - 30.8.2013 11:23

Bellana: před dávnými a dávnými časy, kdy chodili dělníci do fabriky v placatých čepicích, se, pravda, nosil suchý chléb a nebo brambory, ale k tomu zásadně melta v konvičcesmajlik - 68 Tuhle "culifindu" si tam pak někde na horkovodních rourách ohřívali. Já si v práci na radiátoru od rána hřála krabičku s jídlem z domu, než si toho všiml šéf a hned mi zařídil mikrovlnkusmajlik - 58

 
orinka
orinka - 30.8.2013 11:20

dadka: čínské polévky=rychlá cesta do špitálu. Vždyť je to sám glutamát!!smajlik - 76

 
orinka
orinka - 30.8.2013 11:18

Ještě jsem si vzpomněla: nedávno jsem četla na pár místech to stejné - podle anket si většina zaměstnanců nosí vlastní jídlo. Takže žádná exotika. Taky jsem radši když vím, co jsem do toho dal.smajlik - 58

 
orinka
orinka - 30.8.2013 11:15

a já myslila, že obědváš TEPLÉ jídlo. Studeným jídlem si podle mě tak leda zkazíš žaludek. Já měla na pracovišti mikrovlnku, ale na některých ani není možné, aby zaměstnanci v práci jedli a voněli svými obědy před klienty. Nevím, co poradit, ale obložený chleba nepokládám za oběd. Ani když je se salátem. Nemůžete se na mikrovlnku složit sami zaměstnanci? To vás nezruinuje a vrátí se vám to jako úspora v tom jídle. Ledaže by šéf nechtěl, abyste tam jedly a vymlouvá se.

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-64
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77213.
    Archiv anket.