Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Taky máte pocit, že jsou současné potraviny z umělé hmoty?

Taky máte pocit, že jsou současné potraviny z umělé hmoty?

Moje tchyně bývala před nějakými dvaceti pětadvaceti lety velice zdatná rodinná nákupčí. Měla perfektně zmapované všechny možné obchody a krámky po celé Praze a několikrát do týdne se vydávala na své zásobovací mise. Pro maso na Pavlák, pro zeleninu na Tylák, pivo zásadně jen z Gastronomu a pečivo z pekárny na Proseku. Tehdy jsem její počínání sledovala tak trochu s despektem a její nákupní bláznovství mi připadalo až směšné.

Co bych dnes dala za to, kdybych měla tu samou možnost jako ona tehdy. Neboť ať bylo její šílenství humorné, či ne, úlovky, které posléze nosila domů, stály vždycky za to. Maso bylo krásně libové, zelenina jako malovaná a navíc skutečně chutnala tak, jak člověk od daného druhu očekával.

Dnes je to úplně jinak. Regály všech možných obchodů se pod širokou nabídkou jen prohýbají a můžeme si koupit v podstatě kdykoli cokoli, avšak alespoň já z toho moc velkou radost nemám. Mnohem radši bych si rajče dopřála jen v létě, kdy je jeho sezóna, protože bych věděla, že bude chutnat jako rajče. Ta současná, která se dají nakoupit, mají totiž do poctivé rajčatové chuti hodně daleko. Když je člověk jí, žvýká v podstatě jen jakousi nevýraznou hmotu, která se barvou, tvarem a konzistencí jako rajče tváří.

A tak je to téměř se vším. Obchody jsou plné, výběr široký, útok na naše peněženky velký. A mnoho potravin – a nejen ovoce a zeleniny – je na tom s chutí poměrně na štíru. Když už člověk objeví něco, co mu chutná, může se téměř stoprocentně spolehnout, že dříve či později se výrobce vytasí s nějakou inovací, která z vaší oblíbené lahůdky udělá jen další ušlý kousek, po kterém už ani neštěknete.

A tak mi začíná být docela líto, že už dneska neplatí „zelenina z Tyláku a maso z Pavláku“.  Všechno, co potřebuji, nakoupím v podstatě v jednom obchodě a je úplně jedno, ve kterém. Všude je to stejné, sterilní, rychlené, bez barvy, bez chuti, bez zápachu.

Jaké jsou vaše zkušenosti se současným nakupováním a hlavně s chutí ovoce a zeleniny či dalších výrobků? Jste spokojeni? Máte nějaké své osvědčené krámky a tržnice, kde seženete zaručeně kvalitní a poctivé potraviny?

Meryl


26.7.2012   Rubrika: Náš domov   |   Komentářů 66   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Taky máte pocit, že jsou současné potraviny z umělé hmoty?

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-66
PEGG
PEGG - 26.7.2012 9:15

Světlonoska - 26.7.2012 9:09 - v remosce,jo? To není špatný nápad. Jenže to kupuješ ty drahé směsi na chleba nebo co do toho dáváš?

 
Almega
Almega - 26.7.2012 9:15

Chodím tam,kde to mám nejblíž,což je kaufl,jen přes ulici.Nekupuju moc levné věci,ale ani předražené,spíš vyhledám regál,kde mají vše zlevněné těsně před uplynutím dne spotřeby.Občas jedu do jiného obchoďáku,ale zdá se mi to všude stejný....A jít na tzv. farmářské trhy,tak to je jen občas a ještě na jiném konci města,takže nic.

 
Světlonoska
Světlonoska - 26.7.2012 9:09

Johanka74: smajlik - 76TAk mě se zdá osmajlik - 42když mám dát za bochník 30kčsmajlik - 36za to jsou 3kg moukysmajlik - 26raději si peču a je výbornýsmajlik - 47v remoscesmajlik - 57

 
sharon
sharon - 26.7.2012 9:04

PEGG: já uzenuny taky hóódně málo, ale šunka Globus je dost dobrá , tu si občas dám...........

 
sharon
sharon - 26.7.2012 9:03

lidem se holt nikdo nezavděčí....prázdné krámy - špatně.....plné taky špatně...smajlik - 68smajlik - 68

 
PEGG
PEGG - 26.7.2012 8:58

orinka - 26.7.2012 8:10 - jenže u nás Globus není.smajlik - 85 Ale fakt, že tam mají i super maso a uzeninu, nedá se to vůbec srovnat s tím co lze koupit v ostatních marketech.
Nedávno jsem někde četla, že chleba nestojí za nic, protože se dělá z nevyzrálé mouky. Ta se má nechat alespoň dva měsíce po umletí ležet a pak teprve péct, ale teď to je tak, že se umele a hned jde do pekárny.
Ségra nakupuje jedině v Globusu, jenže já ho mám 60km daleko, takže bohužel.
Mě strašně vadí, že musím být při nákupu jako detektiv, chodit s lupou a každý výrobek podrobně zkoumat, mě to otravuje, já chci za svoje peníze kvalitu a ne plné obchody náhražek a ještě za draho. Kdyby se alespoň dalo orientovat podle cen, dražší výrobek=kvalita, ale tak to rozhodně není, někdy úplně naopak. Uzeniny už nekupuji vůbec, je to hnus a doma nikdo o ně nestojí.
A osobně si myslím, že dřív tady byly nastavené dost přísné normy,což bylo pro nás spotřebitele rozhodně lepší. Nejvíc mě zlobí, že se výrobci ještě obhajují tím, že např. masový separát(nebo jak se ten hnus jmenuje) není zdraví škodlivý. To možná není, ale když si představím, že v párku je místo masa takhle srajda z kůží a kostísmajlik - 70

 
Johanka74
Johanka74 - 26.7.2012 8:50

Jo a zeleninu kupuju "po čuchu", specielně na rajskejch se krásně pozná, jestli budou dobrý nebo ne. To je pro mě nutnost, protože 2 kila za týden sním určitě a nemám zájem o červený koule bez chuti.
Maso z G je taky dobrý, sami si ho bouraj,takže je čerstvý, a co se týká vepřového, děláme si jednou ročně sami zabíjačku.
Největší žrout těch umělotin je můj muž. Perníčky za 4Kč, pudingy taktéž, masový konzervy..Ach jo, když ho vidím,jak to tláská, tak se hrozím rakoviny tlustýho střeva. A nedá si říct a nedá a furt si to kupuje. Ten puding jsem minule omylem ochutnala, hnus smajlik - 70

 
sharon
sharon - 26.7.2012 8:50

já nakoupím vše pod jednou střechou a hotovo, kdybych měla procestovat celé dopoledne po obchodech tak jednak časově neuvařím a taky budu tak vyšťavená že se mi nebude ani chtít...............
potraviny z marketů baští tisíce lidí a žijousmajlik - 68 ovšem né ty plesnivé a smrduté jak občas ukazují v TV......
u nás vede Globus.........zatím..............

 
Johanka74
Johanka74 - 26.7.2012 8:46

orinka: Jak vypadá kváskovej chleba? Já si kupuju v G žitnej, takovou tu cihlu, a zrovna jsem včera nadávala,že ho začali asi dělat jinak, ještě před měsícem byl hnědej, křupavá kůrka a byl jakoby mastnej - pytlík byl vždycky celej umaštěnej. A najednou je skoro černej jak bota, nekřupe a ani nemastí smajlik - 36 Tak hledám zdravou náhražku.. Nevadí mi dát za bochník klidně 40kaček, poněvadž to jím týden a zbytky ještě schroustaj psi smajlik - 26

 
Světlonoska
Světlonoska - 26.7.2012 8:45

Něco si nemusíme kupovat,něco sklidíme na zahradě,pečivo si hodně pečemesmajlik - 94a bez masa v týdnu se klidně obejdemesmajlik - 47

 
sharon
sharon - 26.7.2012 8:43

nevím, nevím, ale všeobecně se traduje že za komančů ničeho nebylo......smajlik - 26 tak som volaako zmetěná.....smajlik - 68

 
PetraKJ
PetraKJ - 26.7.2012 8:42

Meryl: Tylák a Pavlák je snad jedna a ta samá lokalita... Mimochodem, řeznictví Moravec na Tyláku je vyhlášené, takže se můžeš připojit k davům, co tam stále míří.
A velmi dobré zkušenosti máme s řetězci řeznictví Chodura nebo se zeptat vždy místních, kam stojí za to jít k řezníkovi. Ústní doporučení jsou vždy nejlepší.
Co se týká pekárny na Proseku, asi myslíš rodinnou pekárnu v Kytlické ulici - také stále funguje, ale pro velký zájem zákazníků musíš přijít jen během dopoledne, neboť i přes stálé nové a nové pečení je prostě po poledni totálně vyprodáno.

 
orinka
orinka - 26.7.2012 8:10

PEGG: pátrej po kváskovém chlebu, snad nedělám reklamu, ale pečivo z Globusu je opravdu nedostižné. I ten nejobyčejnější bochník je chutný a vydrží.

 
orinka
orinka - 26.7.2012 8:09

Jarča*: bodejť by se nebouřili, když lidi vědí, čemu se od nich vyhnoutsmajlik - 68

 
Nika1
Nika1 - 26.7.2012 7:57

Nakupuju většinou v supermarketech. Bohužel nemám čas při dojíždění 2-4 hod denně do zaměstnání ještě obíhat tisíc krámků. Možná by mě vyhovovalo nákupní centrum, kde by si každý soukromý výrobce za rozumnou cenu pronajal prostor a všichni by tak byli po ruce. Zelenina ze zahrádky (občas nějakou dostanu darem) a ze supermarketu - to se nedá srovnat. Když chci uvařit omáčku na těstoviny, tak si musím koupit konzervovaná rajčata z Itálie jinak by byla kyselá a hnusná. Z masa jíme často zvěřinu (manžel je myslivec)-ta je "super" na dnu. Kuře kupuju Vodňanský. Vepřový kupuju u řezníka v Komořanech v Praze. Pečivo mi tak nevadí - miluju raženky aneb gumové housky a rohlíky. Tvaroh nemá chuť, jogurty jsou dobrý ty ve skle, ale stojí kolem 20,-Kč, takže drahý jako prase. Do mých cca 20-ti let měli babička a děda hospodářství, takže všechno domácí a taky jsem byla zdravá. Teď po 12ti letech supermarketové stravy pořád s něčím lítám k doktorům. Chuť doma vykrmeného brojlera, prasátka, králíka, kachny, husy, krůty, jalovice. Domácí zelenina, ovoce - brečela bych. Je fakt, že víkendy byly min. z půlky "pracovní", ale to jídlo bylo chutný.

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-66
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77195.
    Archiv anket.