Kdy začít péct cukroví, aby se do Vánoc nezkazilo? Peču poprvé.
Milé ženy, jako začínající a nezkušená kuchařka si k vám jdu pro radu. Je mi 23 let a letos jsme s mým přítelem spolu začali bydlet. Čekají nás tedy první společné Vánoce, které bych chtěla připravit se vší parádou.
Mám v plánu upéct i cukroví, a to je důvod, proč vás prosím o radu. Jsem v tomto směru absolutní nováček, nemám žádné zkušenosti. U nás doma se cukroví nikdy nepeklo, dostávali jsme od babičky a když babička zemřela, tak si máma cukroví objednávala. Pamatuju si, jak mi vždycky cukroví u kamarádek chutnalo mnohem víc, než to, co jsme měli doma. Myslím to kupované. To od babičky bývalo vždycky skvělé.
Chtěla bych upéct několik druhů: vanilkové rohlíčky, klasické linecké s marmeládou, pak košíčky s krémem a další krémové cukroví, vosí hnízda, nepečené kokosové koule atd. A nějak nevím, jak mám začít a jak to zorganizovat, aby bylo cukroví na Vánoce dobré.
Ptala jsem se přítelovy maminky, která taky peče a ta mi řekla, že vždycky zadělá jeden den těsta, druhý den upeče a třetí den plní krémem, slepuje a tak. A když má všechno hotovo, udělá nakonec ty nepečené. Zní mi to logicky a připadá mi to dobře zorganizované, jen mě zarazilo, že ona to i tím krémem plní už tři týdny před Vánoci. To se mi zdá hodně brzy, ale prý se jí ten krém nikdy nezkazil.
Chtěla bych se vás proto zeptat, jak děláte cukroví vy. Pravda je, že těsně před Štědrým dnem mám v práci vždycky největší fofr, pracuju v obchodě, kde je nás málo a všichni pokrýváme i služby na ty bronzové, stříbrné a zlaté neděle. Vzít si ta to náhradní volno ale můžeme až v lednu, když je v obchodě volno. Takže časově to budu mít docela našponované, v podstatě by mi přišlo vhod, kdybych všechno cukroví kompletně udělala první týden v prosinci a měla hotovo.
Co myslíte? Zkazí se mi, nebo ne? Děláte to někdo taky takhle dopředu? Záleží mi na tom, nerada bych to pak vyhazovala.
Moc vám děkuju za vaše rady a když mi napíšete i nějaký vlastní osvědčený recept na cukroví, budu taky ráda.
28.11.2013 Rubrika: Čtenářské příběhy | Komentářů 74 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,6/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Kdy začít péct cukroví, aby se do Vánoc nezkazilo? Peču poprvé.
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.Holky, před lety tady byl recept na Točený perník. Díky díky za něj. Kdyby nebylo na Vánoce nic jiného, tenhle zachrání všecko. Přitom je geniální - peče se jedna velká šiška šikmo na plechu (aby se tam na délku vyšla), po vychladnutí pokrájí na malé kousky a je to. Vřele Radce doporučuju. Mohla by zavést svou vlastní tradici.
poslední víkend v listopadu perníky, aby stihly změknout... a pak už jedu podle volného času: jeden den těsta (max. 3 naráz) a druhý peču...slepování marmeládou klidně hned, máme rádi, když např. lineckým ta marmeláda jakoby "projede"...krémy týden před vánoci a všechno co má krém tak do ledničky...nepečené až dva dny před štědrým dnem (schovávat všechny nepodarky a zbytky z předešlých pečení a pak smíchat na hrudky - nejlíp hodnocené cukroví!! )... celkově mívám tak 20 druhů cukroví a část vždycky zmrazím a na velikonoce jako když najde... jo a jestli začínáš, možná bych zkusila z polovičních dávek, právě proto abys to pak nemusela vyhazovat...např. makové cukroví se dá posrat pečením tak rychle, že ani nemrkneš, tak ať nemusíš vyhazovat tolik...
Za tu dobu, co chodím na šž, je možná poznat, že ráda vařím. Ale vánoční cukroví byl pro mě strašák. Ne, že bych neuměla, ale když jsem chodila do práce a přišla za tmy utahaná domů, poslední, na co bych měla náladu, bylo piplání se s drobným cukrovím. Jak já si přála koupit krabici s už hotovým!! Přesto jsem to vždycky nějak udělala. Ale rozhodně nepekla o půlnoci, jak některé pilně kolegyně Vtip je v tom, že z jednoho těsta se obarvením kakaem, přidáním ořechů dají vykouzlit těsta hned tři. Vykrájí se různé tvary, různě se nazdobí barevnou polevou a na talíři dělají dojem, bůhví kolik toho není.
Tak já teda tvé nadšení pro pečení nechápu. Já peču jen když se mi chce a co se mi chce. Jakmile mám pocit, že něco musím a ještě podle časového harmonogramu, vzteky prskám. :-) Dokud nemám děti, užívám si ten luxus nicnedělání.
Jinak souhlasím s 1. příspěvkem - u nás doma je taky zvykem péct cca týden před svátky. Nedokážu si představit, že bych měla měsíc obcházet krabice s cukrovím. Krémy neplníme vůbec - za prvé mi to nechutná a za druhé má cukroví dost kalorií samo o sobě, ne tak ještě nabalené máslem.
Při přečtení nadpisu mě napadlo "Poprvé nepeču" letos na to kašlu. Jediné co udělám, jsou bábovičky, protože ty má dcera ráda, ale korpusy koupím a sbohem vánoce
Tuhle sobotu perníčky.
Příští čtvrtek 5.12. linecké bílé a čokoládové.
V neděli 8.12. skořicové a rohlíčky a kokosky.
Ve středu 11.12. nepečené kuličky - rafaleo a kokosové koule.
23 vánočka a salát
tím končím
Ne, nejsem blázen - ale mám rozpis služeb (děláme i víkendy so i ne).
Vánoční úklid řeší spíš manžel . Já to fakt nestíhám.
Napeč napřed to, co se musí rozležet a bez krému. Máslový krém je choulostivá věc a ani v zimě na balkoně bych jím plněné cukroví nenechávala dlouho ležet. Takže: rohlíčky, pracny, linecké s marmeládou, zázvorky, prostě křehké tukové ořechové těsto lze nadělat dopředu a nechat třeba v obalené krabici na balkoně. Den dva před konzumací pak spojit krémem, případně ozdobit polevou. A když náhodou něco po Vánocích zbude, dá se v krabičkách na mražák a vytahuje podle potřeby. Já už moc nepeču, ale kolem Mikuláše jsem dřív začínala, a to perníčky. Mám sice recept na ihned měkké z pařeného těsta, ale ani těm odležení neškodí a jsou lepší, proleželé.
i ty rohlíčky mám raději křehké a křupavé a voňavé než odleželé
Ja pecu po Mikulasi, nekdy i kolem desateho prosince. Pecu asi sest druhu a ukladam do mrazaku (nemam spiz:).
Vetsinou pecu nadvakrat, protoze kdyz zacnu zacatkem prosince, tak toho moc do vanoc nezbyde
Mam hodne chladny spajz tak vydrzi, a rohlicky jsou lepsi odlezele aspon nam tak vic chutnaji, ale kremem plnene rezy a pecivo delam az tak tyden pred svatky a tesne pred nimi to plnim kremem aby nebyl zlukly. Letos to asi vyjde neco 7 a neco dalsi vikend.
taky nemám ráda staré cukroví, raději čerstvé, křehké. Takže peču těsně před vánoci. A když to nevyjde (rok, kdy mi čerstvě pustili nedonošeňátko z JIPKy, rok kdy jsme zůstali až do Štědrého dne uvěznění kalamitou na horách), tak to nevyjde, vánoce přijdou i tak.... U nás to nikdo moc nejíme, takže udělám jeden dva druhy, aby si děti užily pečení a je to....
U nás se vždycky začínalo péct okolo 5. prosince, protože jsme dělali asi 20 druhů vánočního pečiva. Každý druh cukroví potřebuje jiný čas, aby byl chuťově optimální... Takže nelze paušálně říct, kdy začít péct, když se zároveň neřekne, jaký druh péct. Moje kamarádka je cukrářka, takže dobře ví, co kdy a jak a začíná péct také začátkem prosince.
U nás platilo heslo "Kdy upéct, aby ještě zbylo na Vánoce".
A teď vážně. Netrap se nějakým harmonogramem. Udělej si těsto a nech to v lednici. Až budeš mít čas a chuť, začni péct. A ta naplň také počká.
Nenech se řídit stressem ani přehnanou pečlivostí, ale také vše nenechávej na poslední chvíli.
Vánoce nejsou o úklidu, přehnaném menu, ani plánované otylosti a povánočním hubnutí ... jsou to Vaše první svátky, vytvořte si je krásné, hamornické a láskyplné.
No, nekdo pece cukrovi i nekolik tydnu predem, aby se stihlo "rozlezet". U nas v rodine tomu "rozlezenemu" cukrovi rikame stare a nikomu nam to nechutna, takze se pece az par dnu pred Vanocemi (klidne i jenom den predem). Takze zalezi spis na tvych chutovych preferencich.