Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Vepřové jazyky v citronové omáčce

Vepřové jazyky v citronové omáčce

Inspirujte se dalším receptem, který od své babičky získala naše čtenářka orinka a ráda se o něj s vámi podělí.

Běžná porce pro rodinu je ze 3 větších jazyků. Jazyky uvaříme (nejlépe v papiňáku) spolu se solí, 3 bobkovými listy, špetkou kuliček nového koření a pepře a celou oloupanou cibulí. Vaříme v dostatečném množství vody, aby bylo na omáčku, tedy cca 2 l. Jazyky jsou uvařené za cca 1 hodinu, vaříme tak dlouho, až po napíchnutí lehce sklouznou z vidličky.

Uvařené jazyky po vytáhnutí z papiňáku ihned hodíme do hrnce se studenou vodou, pak jdou lehce sloupnout Oloupané pokrájíme příčně na úhledné kousky, pokropíme vývarem a dáme do tepla stranou.

Omáčka: uděláme máslovou jíšku a tu zavaříme do PROCEZENÉ polévky z jazyků. Povaříme, až zhoustne, a ochutíme šťávou ze 2 citronů, trochu přisladíme, přidáme podle chuti sůl, to pokrájené maso a na závěr hodně sekané zelené petrželkové nati z hladké nati, ne kudrnku, ta škrábe v krku. Podáváme s novými brambory anebo s jemným knedlíkem.
Přeju dobrou chuť. Orinka.

Lenka Moučková


1.8.2011   Rubrika: Vepřové   |   Komentářů 79   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Vepřové jazyky v citronové omáčce

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-60 | 61-79
orinka
orinka - 1.8.2011 10:55

Juana: a nebyl to jazyk v polské omáčce?smajlik - 58

 
Linda
Linda - 1.8.2011 10:45

Kozoroh18: obcas ho smajlik - 40smajlik - 40taky udelám, ale nevoní mi smajlik - 66, hodim do toho vzdycky vetev libecku, abych to vubec vydejchalasmajlik - 16. Ne vnitrnosti mu nevoní, ale mám ráda játrovou omácku smajlik - 57

 
Kozoroh18
Kozoroh18 - 1.8.2011 10:37

jazyk je dobrý. Kupuju smajlik - 40 hov. srdce a po uvaření tak krásně voní, že neodolám.....

 
sharon
sharon - 1.8.2011 10:10

Juana: nebyla to povidlová omáčka s rozinkami a mandlemi ????

 
sharon
sharon - 1.8.2011 10:09

manka: a voňavý...smajlik - 68 nemusíš používat ústní vodu...smajlik - 68

 
Juana
Juana - 1.8.2011 10:04

Mňam jazyk jsme už dlouho neměli, musím se po něm podívat u řezníka. Ale nepamatuju si, že bych ho poslední dobou někde viděla. Ten vývar normálně používáme na polévku, jakoukoliv masovou, nikdy jsem s tím neměla nějaký estetický problém. Jazyky se dneska prodávají už čisté, nemusí se s tím nic dělat. Myslím, že i když jsem byla malá, tak to tak bylo, nepamatuju se, že by matka nebo babička někdy jazyky nějak drhnula. Babička ho dělávala se skvělou sladkou omáčkou s rozinkami a mandlemi, recept mi sice nezanechala (umřela dřív, než jsem začala intenzivně vařit), ale myslím, že jsem na ten postup přišla.

 
manka
manka - 1.8.2011 10:04

sharon: to ne, v automatce jsem letos poprvé prala okurky a už nikdy. To víš, přidala jsem aviváž a je to v hubě jakýsi nasládlý nebo co

 
sharon
sharon - 1.8.2011 10:03

manka: a přidej trochu sole....smajlik - 68

 
sharon
sharon - 1.8.2011 10:03

manka: hoď je do automatky...smajlik - 68

 
sharon
sharon - 1.8.2011 10:02

orinka: no dyť....smajlik - 68 už mlčím....smajlik - 72

 
manka
manka - 1.8.2011 9:56

orinka: drhnout ho teda fakt nebudu, teda asi ne, uvidím

 
Vikina
Vikina - 1.8.2011 9:55

Povídá host v restauraci: "Omáčku z jazyků nechci, přeci nebudu jíst něco, co mělo nějaké zvíře v hubě. Pane vrchní přineste mi radši dvě vejce!!! " smajlik - 42

 
orinka
orinka - 1.8.2011 9:54

sharon: kurňa, neštvi mě ještě i ty, to pak bude jak od Babicy!!!!smajlik - 59smajlik - 16

 
orinka
orinka - 1.8.2011 9:53

manka: jo, a aby ses zbavila toho pocitu: babička měla v receptu "jazyky dobře odrhnout v soli, aby se odstranily nečistoty", ale to platilo kdysi, dnes jsou jazyky čisťoučké. Ovšem, kdybys chtěla býti pilnou, tou solí to klidně odrhni a budeš mít jistotu.smajlik - 58

 
orinka
orinka - 1.8.2011 9:52

manka: a neboj, co se ti na těch jazykách nebude po uvaření líbit, to tam prostě nedáš. Já dávám vyloženě jen to libové v plátcích. Celý pokrájený jazyk i s neúhlednými kousky se hodí spíš na tlačenku, tam je to hezké v mozaice....tak, a musím se odervat od klávesnice a šup ke sporáku, nebo nic neudělám.

 
dadka
dadka - 1.8.2011 9:51

Jazyky jsou moc dobré, uzené i neuzené, hovězí i vepřové. Uzený hovězí jazyk kupuju v Makru,mají ho tam už očištěny a když ne, tak to vyktrojím a vyhodím. To bych asi nepozřela.
Ale myslím si, že to určitě není dietní, jsou to vnitřnosti a je tam hodně purinů. Vždycky, když něco takového sním, mně stoupne i tlak.

 
manka
manka - 1.8.2011 9:51

sharon: to znám, ale nezkusila jsem.

 
sharon
sharon - 1.8.2011 9:51

manka: zkus si koupit ten uzený jazyk v aspiku...to je fakt lahůdka...měkounký a dobrý...

 
manka
manka - 1.8.2011 9:51

orinka: no právě proto, že by se v tom vařil ten neoloupaný jazyk z té prasečí huby, víš?smajlik - 26smajlik - 26ale slibuju, dám si to do úkolů a až splním, dám vědět.

 
sharon
sharon - 1.8.2011 9:50

orinka: mě teda trochu vadí ten vývar z těch jazyků na tu omáčku....asi bych raději uvařila zeleninovej bujon....

 

Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-60 | 61-79
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77206.
    Archiv anket.