Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Vepřové jazyky v citronové omáčce

Vepřové jazyky v citronové omáčce

Inspirujte se dalším receptem, který od své babičky získala naše čtenářka orinka a ráda se o něj s vámi podělí.

Běžná porce pro rodinu je ze 3 větších jazyků. Jazyky uvaříme (nejlépe v papiňáku) spolu se solí, 3 bobkovými listy, špetkou kuliček nového koření a pepře a celou oloupanou cibulí. Vaříme v dostatečném množství vody, aby bylo na omáčku, tedy cca 2 l. Jazyky jsou uvařené za cca 1 hodinu, vaříme tak dlouho, až po napíchnutí lehce sklouznou z vidličky.

Uvařené jazyky po vytáhnutí z papiňáku ihned hodíme do hrnce se studenou vodou, pak jdou lehce sloupnout Oloupané pokrájíme příčně na úhledné kousky, pokropíme vývarem a dáme do tepla stranou.

Omáčka: uděláme máslovou jíšku a tu zavaříme do PROCEZENÉ polévky z jazyků. Povaříme, až zhoustne, a ochutíme šťávou ze 2 citronů, trochu přisladíme, přidáme podle chuti sůl, to pokrájené maso a na závěr hodně sekané zelené petrželkové nati z hladké nati, ne kudrnku, ta škrábe v krku. Podáváme s novými brambory anebo s jemným knedlíkem.
Přeju dobrou chuť. Orinka.

Lenka Moučková


1.8.2011   Rubrika: Vepřové   |   Komentářů 79   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Vepřové jazyky v citronové omáčce

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-60 | 61-79
orinka
orinka - 1.8.2011 9:50

manka: jestli nechceš použít vývar, tak to nedělej jako omáčku, ale napřed si udělej jen takový studený nářez na talířek ze samotných jazyků, třeba s křenem. Omáčka má být sladkokyselá a je opravdu výborná, nechápu, proč bys vylévala vývar a zbavovala se vlastně cenných látek, které v něm jsousmajlik - 76smajlik - 68? No nic, musím začít vařit, dnes ale něco jiného.smajlik - 31

 
manka
manka - 1.8.2011 9:50

sharon: to ne, neošklíbám, fakt jak píšu, vždycky jsem to chtěla zkusit, ale prostě ty předsudky. a možná kdyby mě na ně někdo pozval a já ochutnala. ale asi to fakt zkusím

 
sharon
sharon - 1.8.2011 9:49

manka: se chechtám ...si tě představuju jak se ošklíbáš...smajlik - 68

 
evropka
evropka - 1.8.2011 9:48

dadka: do kyselého jo?no dík za radu já vždy jen obyč

 
orinka
orinka - 1.8.2011 9:47

dadka: a taky se musí napřed vykrájet močovody. To mě vždycky štvalo, že z těch ledvinek po opracování zbude půlka. No, ale už je ani nedělám, i když mi chutnají, protože obsahují hodně purinů a musíme být opatrní.smajlik - 55

 
manka
manka - 1.8.2011 9:47

orinka: chjo, mě fakt štveš, hrozně bych to chtěla zkusit. tak asi koupím, až uvidím nějaký hezký smajlik - 76jazyk. ale jen jeden. ale co nezaručuju, že použiju ten vývar

 
orinka
orinka - 1.8.2011 9:46

manka: ano, uvaříš jazyky s kořením jak píšu, měkké je vhodíš do studené vody a pak hned sloupneš, přecezený vývar zahustíš máslovou jíškou, přidáš ingredience a chuťově vyladíš cukrem, solí a petrželkou a do hladké hotové omáčky zamícháš plátky vařených jazyků. Je to i hezké.

 
dadka
dadka - 1.8.2011 9:45

Bellana: 8.44
Ledvinky,než s nimi začnu něco dělat,namočím přes noc do kyselého mléka, ztratí hodně z té typické vůně.. /nebo zápachu?/

 
orinka
orinka - 1.8.2011 9:44

Bellana: jo, ale podmínkou, aby to bylo opravdu eňo ňuňo je jíška z másla, to prosím ničím nezaměňovat.

 
orinka
orinka - 1.8.2011 9:43

Bellana: ó díky, aspoň někdo má odvahu na nový recept.smajlik - 25 Díky, už jsem se začla obávat, že za tuhle dobrotu agituju marně.smajlik - 26 Jestli jste omáčkoví, pochutnáte si.

 
Bellana
Bellana - 1.8.2011 9:40

orinka: Já mám jazyk ráda. Je jemnější třeba než vařené hovězí. Jen mám nedostatečný sortiment omáček, moji potomci nejraději tatarku, ale ta citrónová je něco, co rozhodně musím vyzkoušet.

 
manka
manka - 1.8.2011 9:40

orinka: takže to maso se vmíchá do té omáčky?

 
manka
manka - 1.8.2011 9:39

talenka: tak si ho jednou uvaříme spolu, až se přijedeš učit šítsmajlik - 58

 
orinka
orinka - 1.8.2011 9:31

talenka: a kde to kupuješ? U nás jsou jazyky na pultě krásně vyskládané a očištěné. Někde je možná prodávají i s podbradkem, to když se pak po uvaření obalí v paprice a okoření se to česnekem a pepřem, tak se to podává s chlebem pod názvem "paprikový lalok" pokrájené na tenké plátky. Taky dobrý.smajlik - 57

 
orinka
orinka - 1.8.2011 9:28

manka: šmarjá, taková kuchařka, a bojí se vařit jazyk? Přece píšu, že zkusíš vidličkou a jak to do toho zajede jak po másle, je to. A opravdu je to moc dobré, jen se rozplyne. U nás to mají rádi staří i mladí - děckám chutná ta omáčka i s masíčkem a mama s manželem (zuby) si libují, jak se to dobře jí.

 
talenka
talenka - 1.8.2011 9:28

manka: chápu tě a vidím to stejně. prostě je tam blok. Opracované to vypadá nádherně. Ovšem jak to vidím neopracované, nesloupnuté, zvedne se mi kufr.
smajlik - 26

 
evropka
evropka - 1.8.2011 9:25

anitech: smajlik - 68smajlik - 68

 
manka
manka - 1.8.2011 9:23

sharon: a proč se chechtáš??????

 
sharon
sharon - 1.8.2011 9:22

vepřové ledvinky na cibulce miluju ale je s tím fakt piplačka.....a držkovku vaří manžel , dnes se dostanou už předvařené držky a vůbec to doma nesmrdí a dělá jí senzační smajlik - 47

 
sharon
sharon - 1.8.2011 9:21

manka: vůbec není tuhý, to mi věř....smajlik - 68

 

Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-60 | 61-79
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77206.
    Archiv anket.