Proč jíst české potraviny?
Vánoce jsou již tradičně svátky, při kterých na český stůl míří ´na přilepšenou´ řada exotických produktů. I předlistopadové generace tak mají štědrovečerní tabuli spojenou s představou ošatky banánů, pomerančů, mandarinek nebo kiwi. Určitě není na škodu ochutnat zahraniční speciality, připomenout bychom si však měli především přírodní produkty, které našemu zdraví a správnému vstupu do nového kalendářního roku prospějí nejvíce. Ovoce, zelenina i další výsledky práce českých farmářů.
Kvalita českých produktů je prověřena generacemi, na výrobcích našich zemědělců vyrůstala také většina z nás. Přestože záplava levných cizokrajných potravin na pultech navozuje iluzi zbytečnosti této tradice, opak je pravdou. Vedle kvality jsou totiž české potraviny logicky tím nejvhodnějším, po čem můžeme sáhnout.
ČERSTVOST
České potraviny ke svým zákazníkům necestují tisíce kilometrů, nemají za sebou skladování, přepravu na letiště, mnohahodinový let a překládku v zemi určení. Přímo z rukou českého farmáře míří k vám.
VŮNĚ A CHUŤ
Česká jablka, okurky nebo třeba rajčata dozrávají přirozeným způsobem na poli. Ovoce a zelenina dovážené ze zahraničí se sklízejí nezralé, a tak musí dozrát po cestě v kamionech nebo po chemickém ošetření v dozrávárnách. To ovlivní nejen jejich vůni a chuť, ale také obsah vitaminů. Vůně a chuť českých produktů se naproti tomu zachovávají i na pultech. Vychutnejte si ji.
TRADICE
Český zemědělec je desítkami let ověřený základní dodavatel potravin na náš stůl, právě na českých produktech vyrostly generace našich předků. A ne nadarmo se říká, že bez využití znalostí z minulosti nemáme ani budoucnost.
VÝŽIVOVÉ HODNOTY
Cestování zahraničních potravin ničí množství využitelných živin a vitaminů. Naproti tomu staletá konzumace a přirozená selekce lokálních potravin učinily české produkty ideálními pro náš zdravý a plnohodnotný život.
KVALITA
České normy pro kvalitu potravin jsou ve většině případů výrazně přísnější než normy Evropské unie, kterými se řídí dovozci a výrobci, jejichž potraviny se k nám dováží. Často se tak stává, že se na našich pultech objevují potraviny, které by kvůli nízké kvalitě jinde neuspěly. Čeští a moravští farmáři ale nic jiného než prvotřídní kvalitu vyrábět nemohou.
EKOLOGIE
Za každou bramborou, litrem mléka či plátkem masa z dovozu stojí zbytečné litry nafty do kamionů, ucpané dálnice a v neposlední řadě také chemie, která zboží na dalekou a dlouhou cestu připraví.
INVESTICE DO NÁS
Volba domácího zboží je i investicí do našeho okolí a tím vlastně i do nás samých.. Zemědělství je nejvýznamnějším zaměstnavatelem na venkově, práce farmářů službou nám všem.
NAŠE ZEMĚ
Česká krajina patří mezi nejkrásnější na světě, každý ji máme v srdci. Je jen obtížné představit si, jak by vypadala bez starosti a péče svých hlavních opatrovníků – českých zemědělců a farmářů.
ZDRAVÝ ROZUM
Česká země je naším domovem po dlouhé generace, které ji kultivovaly dle svého nejlepšího svědomí a vědomí. Živí nás a její produkty jsou zde hlavně pro nás. Nebo si opravdu někdo může myslet, že by to mělo být jinak?
1.12.2010 Rubrika: Příroda, zahrádka | Komentářů 81 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Související odkazy:
- To nejlepší z regionů teď poznáte snadno
- Cesta z Nového Zélandu na český stůl
- Moderní žena a vánoční stůl plný dobrot
Diskuse ke článku - Proč jíst české potraviny?
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.manka: ano a za B ..... prodavaji treba v MILANE za 2, 50 za kilo ....
tornado-lou: já tedy si koupím sdladkovodní rybu jen od nás...žádného pangasia, ale mořské?
kubikm: já už budu teda hodná, teda mlčet
manka: nezlob, však víš, že to myslí v euro celé...
tornado-lou: ty myslíš, že na kampaň ryba domácí nikdo nereaguje kladně? jak to víš?
Linda: Kadla: vlada se teoreticky stara o podporu ceskeho zbozi. napr kampan rybadomaci. vite o ni vubec? a kolik lidi si pod vlivem te kampane zacalo kupovat kapry, liny, candaty z jiznich cech? cili asi tolik k vladnim kampanim- vyhozene penize.
a dotovat potraviny tak aby byly ve finale levnejsi nez naklady taky nejde. to uz tu jednou bylo a jak to dopadlo.
TULI: s prodává za 2.50, nikdy to nedokončíš, řekneš A a na B zapomeneš
Kadla: manka: tak jsem to chtela rict - ze ochcodnici - teda velkoobchod nakupuje za 0, 20 .... centu .....
Kadla: jo, taky jsem to tak pochopila, ale stejně mi to tulinka nevysvětlila, jak to myslela
TULI: já teď spíš jen výjimečně koupím malé mandarinky, ty jsou kolem 20 korun. to je tak stejné, 25-30 korun za kilo.
manka: Já jsem to pochopila tak, že Tuli psala, že obchodníkům platí 0,20 centu za 1 kg pomerančů a pak to na serveru Itálie prodávají za 2,50 centu za 1 kg pomerančů...
manka: v CESKU jsou za kolik ?? vubec nemam prehled !!!
manka: na severu ITALIE - klidne ..... kdyz si je obchodnici koupi v sadu - tak zaplati za kilo 0. 20 centu ....
TULI: počkej, tomu poslednímu příspěvku nerozumím - 2,50 kg pomeranče??
Tak já tu budu za totálního vola, ale nedá mi to. Finanční rozpočet mám tak napjatý, že šetřím každou korunu. Tudíž si český výrobek koupím výhradně v případě, že je levnější nebo minimálně stejně drahý jako zahraniční. A tady u mne končí veškerá ekologie. Nesouhlasím s tím, že je to výhradně problém lidí. Pokud na dražší české výrobky nemám, můžu klidně celá ekologicky zezelenat a stejně si koupím v hypermarketu ten levnější výrobek. Mimochodem, kolegyně před dvěma týdny zavítala na tak vychvalovaný farmářský trh v Praze-Holešovicích. Vrátila se dost znechucená. Ceny zeleniny ovoce a ostatního byly tak drahé (dražší než v kterémkoli obchodě), že si tam nekoupila vůbec nic. Jediné, co si koupila, byl nějaký silně předražený domácí mošt, ale to koupila, protože chtěla udělat manželovi radost, neboť prý pořád vzpomíná na domácí mošty. Říkala, že už tam nepůjde, protože není milíonářka. Vidím to podobně. Čili - je to vládní problém. Vláda se má postarat o podporu českého zboží. Tak jako Francouzi a všichni ostatní podporují to svoje. Ať už dotacemi nebo jinak.