Proč jíst české potraviny?
Vánoce jsou již tradičně svátky, při kterých na český stůl míří ´na přilepšenou´ řada exotických produktů. I předlistopadové generace tak mají štědrovečerní tabuli spojenou s představou ošatky banánů, pomerančů, mandarinek nebo kiwi. Určitě není na škodu ochutnat zahraniční speciality, připomenout bychom si však měli především přírodní produkty, které našemu zdraví a správnému vstupu do nového kalendářního roku prospějí nejvíce. Ovoce, zelenina i další výsledky práce českých farmářů.
Kvalita českých produktů je prověřena generacemi, na výrobcích našich zemědělců vyrůstala také většina z nás. Přestože záplava levných cizokrajných potravin na pultech navozuje iluzi zbytečnosti této tradice, opak je pravdou. Vedle kvality jsou totiž české potraviny logicky tím nejvhodnějším, po čem můžeme sáhnout.
ČERSTVOST
České potraviny ke svým zákazníkům necestují tisíce kilometrů, nemají za sebou skladování, přepravu na letiště, mnohahodinový let a překládku v zemi určení. Přímo z rukou českého farmáře míří k vám.
VŮNĚ A CHUŤ
Česká jablka, okurky nebo třeba rajčata dozrávají přirozeným způsobem na poli. Ovoce a zelenina dovážené ze zahraničí se sklízejí nezralé, a tak musí dozrát po cestě v kamionech nebo po chemickém ošetření v dozrávárnách. To ovlivní nejen jejich vůni a chuť, ale také obsah vitaminů. Vůně a chuť českých produktů se naproti tomu zachovávají i na pultech. Vychutnejte si ji.
TRADICE
Český zemědělec je desítkami let ověřený základní dodavatel potravin na náš stůl, právě na českých produktech vyrostly generace našich předků. A ne nadarmo se říká, že bez využití znalostí z minulosti nemáme ani budoucnost.
VÝŽIVOVÉ HODNOTY
Cestování zahraničních potravin ničí množství využitelných živin a vitaminů. Naproti tomu staletá konzumace a přirozená selekce lokálních potravin učinily české produkty ideálními pro náš zdravý a plnohodnotný život.
KVALITA
České normy pro kvalitu potravin jsou ve většině případů výrazně přísnější než normy Evropské unie, kterými se řídí dovozci a výrobci, jejichž potraviny se k nám dováží. Často se tak stává, že se na našich pultech objevují potraviny, které by kvůli nízké kvalitě jinde neuspěly. Čeští a moravští farmáři ale nic jiného než prvotřídní kvalitu vyrábět nemohou.
EKOLOGIE
Za každou bramborou, litrem mléka či plátkem masa z dovozu stojí zbytečné litry nafty do kamionů, ucpané dálnice a v neposlední řadě také chemie, která zboží na dalekou a dlouhou cestu připraví.
INVESTICE DO NÁS
Volba domácího zboží je i investicí do našeho okolí a tím vlastně i do nás samých.. Zemědělství je nejvýznamnějším zaměstnavatelem na venkově, práce farmářů službou nám všem.
NAŠE ZEMĚ
Česká krajina patří mezi nejkrásnější na světě, každý ji máme v srdci. Je jen obtížné představit si, jak by vypadala bez starosti a péče svých hlavních opatrovníků – českých zemědělců a farmářů.
ZDRAVÝ ROZUM
Česká země je naším domovem po dlouhé generace, které ji kultivovaly dle svého nejlepšího svědomí a vědomí. Živí nás a její produkty jsou zde hlavně pro nás. Nebo si opravdu někdo může myslet, že by to mělo být jinak?
1.12.2010 Rubrika: Příroda, zahrádka | Komentářů 81 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,9/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Související odkazy:
- To nejlepší z regionů teď poznáte snadno
- Cesta z Nového Zélandu na český stůl
- Moderní žena a vánoční stůl plný dobrot
Diskuse ke článku - Proč jíst české potraviny?
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.a ještě tedy k ekologii
dálnice narvaná a zleva, zprava...převážejí se nesmysleně věci
koupila jsem svého času v delvitě bramborový salát v kelímku...
doma koukám...vyrobeno v Bruselu
už vidím, jak brambory z Polska, mrkev ze španěl, vajíčka z Německa...a tam to černoušek míchá...a číňan cpe do kelímku...a Rumun veze kamionem...
kubikm: jo, přesně, reklamy jsou na parfémy, cigarety, alkohol a různé srajdy, ale na super věc ne. Ale zas, kolik by za tu reklamu museli zaplatit
manka: no bohužel to nikdo nepropaguje...zato vložky, plenky...na mě trčí několikrát za den, ani jedno nepotřebuju a ten, kdo potřebuje, jistě si v obchodě najde...
Linda: to je ono
chápu, kakao nebo kávu tu nevypěstujeme....ale ...a už jsme zase u toho svého okolí...
majucha: já nejsem proti dovozu...ráda si dám mořské ryby např...
ale proč dovážet obilí, brambory, česnek...když to tady jsou naše domácí potraviny? proč vozit mléko a jogurty z polska? když nám by naše produkce stačila? proč už ani tu majonezu neděláme zde, ale přešla do Polska?
to je to, co mě zlobí
kubikm: jo, taky se mi to líbí. a bedýnkování, sice je to asi pomalý rozjezd, ale snad se uchytí
majucha: to je přeci dotacemi...francie, španělsko, itálie...dotují, alespoň se to tak vysvětluje...
je tam dotované i víno, ten nápoj, to se potom špatně soupeří
proto se mi líbí myšlenka farmářských trhů...to jsem vždy obdivovala ve Francii
v sobotu dopoledne vyrazí na trh, tam koupí čerstvé potraviny a udělá je k obědu a večeři....
V DK bezí momentálne reklama na dánský máslo. Tu bych nejradeji zakázala..... Newyorský obchod s pecivem a majitelka vykládá, jak pecou mufiny jen z toho nejlepsího: orechy z jedný tramtárie, kakao z druhý tramtárie na opacným konci zemekoule, a hlavne dánský znackový máslo. A u nás je pritom vyjímecne, zato nemecký mají vsude a vcera jsem potkala máslo z Nového Zélandu a bylo o polovicku levnejsí nez dánský Lurpak (stejná gramáz).
Tím jsem chtela pouze ríct, ze vsude jsou magori
Taky jsem pro podporu našich potravin a výrobků, ale neznamená to, že by se sem neměly dovážet i potraviny z jiných zemí. Jablko do pusy nestrčím a taky jich každoročně nechávám na stromech shnít několik tun, ale bez banánů, manga a dalšího ovoce bych trpěla jako zvíře.
Spíš by mě zajímalo, jaktože zahraniční zemědělci dokáží produkovat ovoce, maso, potraviny za poloviční cenu, než ti naši
manka: hrozný je, v sezoně rajčat se k nám vozí rajčata, co jsou utržená zelená a potom v jakési atmosféře v kamionu zčervenají
potom nakrojíš, uvnitř jsou zelená...totálně bez chuti...jedovatá...
manka: a dost často tam původ nevidíš...to je to
Kočkomilka: udělej si palačinkové těsto, banány na kolečka...nebo na 1/4 proužky, a opeč
ty jeté se dají krásně zužitkovat...rozmačkat, vločky, vejce, trocha rumu, udělat placičky
dobrou chuť
kubikm: no, hlavně se tu prodává kde co, fakt tomu vůbec nerozumím.
manka: taky mě to hrozně štve
brambory z egypta, česnek z číny