Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Proč jíst české potraviny?

Proč jíst české potraviny?

Vánoce jsou již tradičně svátky, při kterých na český stůl míří ´na přilepšenou´ řada exotických produktů. I předlistopadové generace tak mají štědrovečerní tabuli spojenou s představou ošatky banánů, pomerančů, mandarinek nebo kiwi. Určitě není na škodu ochutnat zahraniční speciality, připomenout bychom si však měli především přírodní produkty, které našemu zdraví a správnému vstupu do nového kalendářního roku prospějí nejvíce. Ovoce, zelenina i další výsledky práce českých farmářů.

Kvalita českých produktů je prověřena generacemi, na výrobcích našich zemědělců vyrůstala také většina z nás. Přestože záplava levných cizokrajných potravin na pultech navozuje iluzi zbytečnosti této tradice, opak je pravdou. Vedle kvality jsou totiž české potraviny logicky tím nejvhodnějším, po čem můžeme sáhnout.

 

ČERSTVOST

České potraviny ke svým zákazníkům necestují tisíce kilometrů, nemají za sebou skladování, přepravu na letiště, mnohahodinový let a překládku v zemi určení. Přímo z rukou českého farmáře míří k vám.

VŮNĚ A CHUŤ

Česká jablka, okurky nebo třeba rajčata dozrávají přirozeným způsobem na poli. Ovoce a zelenina dovážené ze zahraničí se sklízejí nezralé, a tak musí dozrát po cestě v kamionech nebo po chemickém ošetření v dozrávárnách. To ovlivní nejen jejich vůni a chuť, ale také obsah vitaminů. Vůně a chuť českých produktů se naproti tomu zachovávají i na pultech. Vychutnejte si ji.

TRADICE

Český zemědělec je desítkami let ověřený základní dodavatel potravin na náš stůl, právě na českých produktech vyrostly generace našich předků. A ne nadarmo se říká, že bez využití znalostí z minulosti nemáme ani budoucnost.

VÝŽIVOVÉ HODNOTY

Cestování zahraničních potravin ničí množství využitelných živin a vitaminů. Naproti tomu staletá konzumace a přirozená selekce lokálních potravin učinily české produkty ideálními pro náš zdravý a plnohodnotný život.

KVALITA proč jíst české potraviny

České normy pro kvalitu potravin jsou ve většině případů výrazně přísnější než normy Evropské unie, kterými se řídí dovozci a výrobci, jejichž potraviny se k nám dováží. Často se tak stává, že se na našich pultech objevují potraviny, které by kvůli nízké kvalitě jinde neuspěly. Čeští a moravští farmáři ale nic jiného než prvotřídní kvalitu vyrábět nemohou.

EKOLOGIE

Za každou bramborou, litrem mléka či plátkem masa z dovozu stojí zbytečné litry nafty do kamionů, ucpané dálnice a v neposlední řadě také chemie, která zboží na dalekou a dlouhou cestu připraví.

INVESTICE DO NÁS

Volba domácího zboží je i investicí do našeho okolí a tím vlastně i do nás samých.. Zemědělství je nejvýznamnějším zaměstnavatelem na venkově, práce farmářů službou nám všem.

NAŠE ZEMĚ

Česká krajina patří mezi nejkrásnější na světě, každý ji máme v srdci. Je jen obtížné představit si, jak by vypadala bez starosti a péče svých hlavních opatrovníků – českých zemědělců a farmářů.

ZDRAVÝ ROZUM

Česká země je naším domovem po dlouhé generace, které ji kultivovaly dle svého nejlepšího svědomí a vědomí. Živí nás a její produkty jsou zde hlavně pro nás. Nebo si opravdu někdo může myslet, že by to mělo být jinak?

 

Redakce


1.12.2010   Rubrika: Příroda, zahrádka   |   Komentářů 81   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

Související odkazy:

 

Diskuse ke článku - Proč jíst české potraviny?

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-75 | 76-81
kubikm
kubikm - 1.12.2010 9:38

a ještě tedy k ekologii
dálnice narvaná a zleva, zprava...převážejí se nesmysleně věci

koupila jsem svého času v delvitě bramborový salát v kelímku...
doma koukám...vyrobeno v Bruselu
už vidím, jak brambory z Polska, mrkev ze španěl, vajíčka z Německa...a tam to černoušek míchá...a číňan cpe do kelímku...a Rumun veze kamionem...

 
manka
manka - 1.12.2010 9:37

kubikm: jo, přesně, reklamy jsou na parfémy, cigarety, alkohol a různé srajdy, ale na super věc ne. Ale zas, kolik by za tu reklamu museli zaplatitsmajlik - 76smajlik - 76

 
kubikm
kubikm - 1.12.2010 9:35

manka: no bohužel to nikdo nepropaguje...zato vložky, plenky...na mě trčí několikrát za densmajlik - 64, ani jedno nepotřebujusmajlik - 64 a ten, kdo potřebuje, jistě si v obchodě najde...

 
kubikm
kubikm - 1.12.2010 9:34

Linda: smajlik - 75to je ono
chápu, kakao nebo kávu tu nevypěstujeme....ale ...a už jsme zase u toho svého okolí...

 
kubikm
kubikm - 1.12.2010 9:32

majucha: já nejsem proti dovozu...ráda si dám mořské ryby např...
ale proč dovážet obilí, brambory, česnek...když to tady jsou naše domácí potraviny? proč vozit mléko a jogurty z polska? když nám by naše produkce stačila? proč už ani tu majonezu neděláme zde, ale přešla do Polska?
to je to, co mě zlobí

 
manka
manka - 1.12.2010 9:32

kubikm: jo, taky se mi to líbí. a bedýnkování, sice je to asi pomalý rozjezd, ale snad se uchytí

 
kubikm
kubikm - 1.12.2010 9:30

majucha: to je přeci dotacemi...francie, španělsko, itálie...dotují, alespoň se to tak vysvětluje...
je tam dotované i víno, ten nápoj, to se potom špatně soupeří

 
kubikm
kubikm - 1.12.2010 9:29

proto se mi líbí myšlenka farmářských trhů...to jsem vždy obdivovala ve Francii
v sobotu dopoledne vyrazí na trh, tam koupí čerstvé potraviny a udělá je k obědu a večeři....

 
Linda
Linda - 1.12.2010 9:29

V DK bezí momentálne reklama na dánský máslo. Tu bych nejradeji zakázala..... Newyorský obchod s pecivem a majitelka vykládá, jak pecou mufiny jen z toho nejlepsího: orechy z jedný tramtárie, kakao z druhý tramtárie na opacným konci zemekoule, a hlavne dánský znackový máslo. A u nás je pritom vyjímecne, zato nemecký mají vsude a vcera jsem potkala máslo z Nového Zélandu a bylo o polovicku levnejsí nez dánský Lurpak smajlik - 36 (stejná gramáz).
Tím jsem chtela pouze ríct, ze vsude jsou magori

 
štoudev
štoudev - 1.12.2010 9:27

Taky jsem pro podporu našich potravin a výrobků, ale neznamená to, že by se sem neměly dovážet i potraviny z jiných zemí. Jablko do pusy nestrčím a taky jich každoročně nechávám na stromech shnít několik tun, ale bez banánů, manga a dalšího ovoce bych trpěla jako zvíře.
Spíš by mě zajímalo, jaktože zahraniční zemědělci dokáží produkovat ovoce, maso, potraviny za poloviční cenu, než ti naši smajlik - 42

 
kubikm
kubikm - 1.12.2010 9:27

manka: hrozný je, v sezoně rajčat se k nám vozí rajčata, co jsou utržená zelená a potom v jakési atmosféře v kamionu zčervenají
potom nakrojíš, uvnitř jsou zelená...totálně bez chuti...jedovatá...

 
kubikm
kubikm - 1.12.2010 9:26

manka: a dost často tam původ nevidíš...to je to

 
kubikm
kubikm - 1.12.2010 9:25

Kočkomilka: udělej si palačinkové těsto, banány na kolečka...nebo na 1/4 proužky, a opeč
ty jeté se dají krásně zužitkovat...rozmačkat, vločky, vejce, trocha rumu, udělat placičky
dobrou chuť

 
manka
manka - 1.12.2010 9:23

kubikm: no, hlavně se tu prodává kde co, fakt tomu vůbec nerozumím.

 
kubikm
kubikm - 1.12.2010 9:22

manka: smajlik - 75taky mě to hrozně štve
brambory z egyptasmajlik - 76, česnek z čínysmajlik - 76

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-75 | 76-81
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77204.
    Archiv anket.