Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Proč jíst české potraviny?

Proč jíst české potraviny?

Vánoce jsou již tradičně svátky, při kterých na český stůl míří ´na přilepšenou´ řada exotických produktů. I předlistopadové generace tak mají štědrovečerní tabuli spojenou s představou ošatky banánů, pomerančů, mandarinek nebo kiwi. Určitě není na škodu ochutnat zahraniční speciality, připomenout bychom si však měli především přírodní produkty, které našemu zdraví a správnému vstupu do nového kalendářního roku prospějí nejvíce. Ovoce, zelenina i další výsledky práce českých farmářů.

Kvalita českých produktů je prověřena generacemi, na výrobcích našich zemědělců vyrůstala také většina z nás. Přestože záplava levných cizokrajných potravin na pultech navozuje iluzi zbytečnosti této tradice, opak je pravdou. Vedle kvality jsou totiž české potraviny logicky tím nejvhodnějším, po čem můžeme sáhnout.

 

ČERSTVOST

České potraviny ke svým zákazníkům necestují tisíce kilometrů, nemají za sebou skladování, přepravu na letiště, mnohahodinový let a překládku v zemi určení. Přímo z rukou českého farmáře míří k vám.

VŮNĚ A CHUŤ

Česká jablka, okurky nebo třeba rajčata dozrávají přirozeným způsobem na poli. Ovoce a zelenina dovážené ze zahraničí se sklízejí nezralé, a tak musí dozrát po cestě v kamionech nebo po chemickém ošetření v dozrávárnách. To ovlivní nejen jejich vůni a chuť, ale také obsah vitaminů. Vůně a chuť českých produktů se naproti tomu zachovávají i na pultech. Vychutnejte si ji.

TRADICE

Český zemědělec je desítkami let ověřený základní dodavatel potravin na náš stůl, právě na českých produktech vyrostly generace našich předků. A ne nadarmo se říká, že bez využití znalostí z minulosti nemáme ani budoucnost.

VÝŽIVOVÉ HODNOTY

Cestování zahraničních potravin ničí množství využitelných živin a vitaminů. Naproti tomu staletá konzumace a přirozená selekce lokálních potravin učinily české produkty ideálními pro náš zdravý a plnohodnotný život.

KVALITA proč jíst české potraviny

České normy pro kvalitu potravin jsou ve většině případů výrazně přísnější než normy Evropské unie, kterými se řídí dovozci a výrobci, jejichž potraviny se k nám dováží. Často se tak stává, že se na našich pultech objevují potraviny, které by kvůli nízké kvalitě jinde neuspěly. Čeští a moravští farmáři ale nic jiného než prvotřídní kvalitu vyrábět nemohou.

EKOLOGIE

Za každou bramborou, litrem mléka či plátkem masa z dovozu stojí zbytečné litry nafty do kamionů, ucpané dálnice a v neposlední řadě také chemie, která zboží na dalekou a dlouhou cestu připraví.

INVESTICE DO NÁS

Volba domácího zboží je i investicí do našeho okolí a tím vlastně i do nás samých.. Zemědělství je nejvýznamnějším zaměstnavatelem na venkově, práce farmářů službou nám všem.

NAŠE ZEMĚ

Česká krajina patří mezi nejkrásnější na světě, každý ji máme v srdci. Je jen obtížné představit si, jak by vypadala bez starosti a péče svých hlavních opatrovníků – českých zemědělců a farmářů.

ZDRAVÝ ROZUM

Česká země je naším domovem po dlouhé generace, které ji kultivovaly dle svého nejlepšího svědomí a vědomí. Živí nás a její produkty jsou zde hlavně pro nás. Nebo si opravdu někdo může myslet, že by to mělo být jinak?

 

Redakce


1.12.2010   Rubrika: Příroda, zahrádka   |   Komentářů 81   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,9/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

Související odkazy:

 

Diskuse ke článku - Proč jíst české potraviny?

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-75 | 76-81
kubikm
kubikm - 1.12.2010 9:21

zažila jsem jednou v Němcích masivní kampaň
Němec kupuje pouze NĚMECKÉ zboží
protože tím dává práci lidem, daně zůstanou doma...
tady se to udělalo polovičatě, zavedla se známka...a klasicky to vyšumělo
takže se tu prodává hlavně čínské zboží...

 
kubikm
kubikm - 1.12.2010 9:18

náš organismus je naprogramovaný na "okolí"
takže hlavní zdroj potravin by měl být z okolí cca 200 km

pomeranče jsou typické letní ovoce...mají za úkol ochlazovat organismus...takže v zimě trochu protimluv, že
a to C dostaneme z kysaného zelí, brambor a kus zimy i jablek, dobře uskladněných...a utržených v době zralosti zde...nikoli v australii

 
manka
manka - 1.12.2010 8:52

já si taky myslím, že bychom měli využít to co se pěstuje a chová tady u nás. proč kupovat drahá zahraniční jablka, když ovocnáři u nás je nechávají na stromě shnít, protože za ně nedostanou pořádně zaplaceno? nevím, nechápu to, asi jsem natvrdlá nebo co.

 
Kočkomilka
Kočkomilka - 1.12.2010 8:49

Almega: no vidíš,já jsem na banánech závislá a lezou mi víc v zimě než v létě.
Jsem docela patriot a jsem pro podporu českých produktů.Jenže je mnohem pohodlnější strčit dětem banán než nakrájet jablíčko, udělat zelný salát než okurkový atd. Teď v zimě, když už nejsou česká rajčata,kupuju cherry z Itálie, okurky jsou v jednom obchodě Slovenské skleníkové,nevyhýbám se ani pomerančům a mandarinkám.letos jsme si dali závazek,že každý víken sníme mísu salátu z našeho domácího kvašeného zelí.

 
Almega
Almega - 1.12.2010 8:27

Měli bychom jíst v zimě jen to,co se dá uchovat-tj. zelí,mrkev,jablka...Pomeranče a mandarinky málo a banány vůbec ne-ty by se měly jíst hlavně v létě....Bohužel,člověk chodí nejvíc nakupovat do velkých obchoďáků a tam mají čeké jen něco-ale rozhodně kupuji naše přednostně...na cenu moc nehledím,ale na kvalitu ano.

 
dadka
dadka - 1.12.2010 8:24

Vůbec by mně nevadilo,kdyby se nedováželo exotické ovoce a prodávalo se jenom to, co se vypěstuje u nás. Úplně vy mně to stačilo.
Včera v nějakém pořadu v TV říkali, že u nás existuje nějaká skupina nebo sdružení,které bojuje za to, aby dělníci, kteří sklízejí banány, měli větší platy a banány se označovaly logem, podobným logu biobanánů.
Myslím, že máme dost svých problémů a měli bychom se zajímat o naše farmáře a jejich práci.

 

Zvolte stranu: 1-15 | 16-30 | 31-45 | 46-60 | 61-75 | 76-81
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77178.
    Archiv anket.