Láďa Hruška a jeho „kůžičky“. Inspiruje vás?
Z řadového redaktora Televizních novin se stal takřka fenoménem. A to díky vaření a receptům, které mu posílají diváci a on podle nich před kamerou vaří. Docela by mne zajímalo, jak se na něj, respektive na jeho kulinářské výtvory díváte.
V mém nejbližším okolí si totiž připadám skoro jako černá ovce. Když nahodím řeč na Láďu Hrušku, okamžitě se protistrana začne vůči němu vyhraňovat s tím, že vařit takové prasárny a ještě to propagovat v televizi, by mělo být trestné. A každý hned připomene ony obligátní kuřecí kůžičky (kuřecí kůže naplněné klasickou nádivkou, zabalené a upečené dokřupava). Skoro se až stydím přiznat, že mne jeho recepty často inspirují a několik pokrmů jsem již podle nich uvařila. A vždy se setkaly s úspěchem.
Pravda, na kůžičky jsem ještě odvahu nenašla, ale takové domácí loupáky už doma děláme pravidelně. Teď jsem vyzkoušela ruskou zmrzlinu a taky nám chutnala. Nutela se nám nepovedla, ale to jen kvůli tomu, že jsem poněkud „přepražila“ lískové oříšky, takže byla nahořklá. A tak bych mohla pokračovat. Zkrátka – recepty Ládi Hrušky mi celkově vzato tak příšerné nepřijdou a někdy mám pocit, že ti, kteří ho kritizují a vysmívají se mu, od něj nikdy nic nezkusili.
Jaký postoj k němu máte vy? Zkusily jste podle jeho receptů někdy něco uvařit? A chutnalo vám to? Nebo vám styl vaření, který propaguje, nevyhovuje a nikdy byste se k jeho receptům „nesnížily“?
1.8.2014 Rubrika: Život a vztahy | Komentářů 82 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,8/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Láďa Hruška a jeho „kůžičky“. Inspiruje vás?
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.u nás je spešl obchod jen s kuřaty a tam mají i skelety, a právě prodávají na váhu i ty kůžičky...nejsou ze stehen, ale právě z prsou, která prodávají bez ...
lidi je tady kupují pro psy, stejně jako ty skelety....
orinka: tak mít kuchařskou knihu, kde je recept na smaženou tlačenku nebo smažený sýr z mikrovlnky či bramborák z chleba, asi nebudu autorovi důvěřovat, že je to člověk úplně na svém místě...
Haninka: já třeba tam ani nedávám šlehačku, klidně stačí zakysanka z malého kelímku.
Bellana: s tou kamarádkou jsi mě pobavila
Já to mám vlastně taky tak, že pořady o vaření nesleduju, protože mě to nebaví. Tak vlastně ani nevím, co vaří Babica, co Ital a co kluci v akci. Stačí mi, když musím vařit sama, a neláká mě ještě trávit čas koukáním na to, jak vaří někdo jinej. Maximálně jsem občas sledovala Prostřeno, ale tam je to spíš o těch lidech.
Piafka: tomu moc nerozumím. Vždyť ten Hruška o sobě netvrdí, že je bůhvíjaký umělec? Prostě jen ukazuje recepty, co dostal, a lidi si vyberou sami. Když mám kuchařskou knihu, taky z ní nevařím všecko od A-Z
Anahir: máš pravdu, ale lze to i otočit: jen proto, že to vařil Hruška v televizi, nezačnu smažit tlačenku ani kupovat kuřecí kůže ...
Denrepa: Hrušku neznám, na Novu občas koukám, ale jejich zprávy jsem neviděla několik let. Nevím, co dělal z kůží. Vzpomínám si, že jsem kdysi četla článek, snad ve Vlastě, jak zužitkovat husu. Jeden z receptů byla plněná kůže z krku. My, co máme rádi jitrnice a jelita, se nad tím moc nepohoršujeme. Babicu jsem taky nesledovala. Vlastně nekoukám na žádné pořady o vaření, je to nuda. Jenže když oblíbená "vtipná" poznámka jeho odpůrců je:"Když nemáte limetku, dejte citron.", pak nechápu, co je na něm špatného. To jako dané jídlo nemám vařit nebo mám objet obchody v okolí, dokud nenajdu limetku, protože s citronem to není to ono? Bohudík nemám tak jemný jazyk a vždycky jsem měnila různé přísady do jídla podle dostupnosti. Je ale pravda, že svým jídlům nedávám jména z kuchyní jiných národů. Prostě vařím podle své chuti. V obecnosti mi někteří lidé připadají docela zábavní. Měla jsem kamarádku, která do všeho cpala Vegetu, ale jen tu pravou, jugoslávskou, jiná jí do kuchyně nesměla. Pak zase měla jiné období, kdy jedla jen sójové maso (plné glutamátů, protože to máčela ve vývarech z kostek), a teď je pro změnu veganka. No, a já celý život nepoužívám ani Vegetu, ani bujóny v kostce a rozhodně nejsem veganka. Holt jsem pořád mimo hlavní proud. Ba ani teplé večeře sestávající ze špaget, kečupu a sýra jsem svým ubohým dětem nevařila, ani hranolky jsem jim doma nedopřála. Pořád jsem odmítala sledovat trendy a vařila jsem ze základních surovin nebo vůbec.
Haninka: Tak z té půlky udělej malou šlehačkovou buchtu a máš snídani.
orinka: to mi zase zbyde půl šlehajdy
Haninka: však to nemusíš dělat z celé dávky, ale třeba o polovinu všechno pokrátit, a máš jí tak akorát.
Denrepa: Hruška není kuchař,který si vymýšlí jídla.Jen vyzkouší to,co mu pošlou za recepty diváci.A mezi lidmi je hodně "zajímavých " jídel.Ovšem je dost zavádějící když se řekne :z chlebových kůrek.Většinou se tím myslí chleba toustový a to je o něčem jiném.Každopádně si každý může vybrat.Moje babička,letos by jí bylo 105 let,v mládí sloužila v Praze u "doktorů" Pan doktor měl nejradši,když se vařila slepice,ty nožky i s pařátkama.A to se musely vyprat střívka,namotat na ty pařátky a tak uvařit.Pan doktor si potom užíval.Babička vyprávěla,že se na to nemohla dívat a vždycky musela odejít.Mě bylo blivno,jen o tom povídala.
Anahir: mě zrovna ta "Lučina" chutnala, ale je toho moc, takže jsem jí dělala jenom jednou - když bych normální lučiny koupila hodně, protože z ní dělám česnekovou pomazánku na jednohubky s pomerančem.
Dlouho jsem si myslela, že nic horšího než Babica nemůže být, ale ejhle, zase jsem se spletla .
OK, ne nechci se do něj navážet, protože ho vlastně skoro neznám. Zaregistrovala jsem ho přesně v té době, kdy předváděl ty kůžičky, eidam v hrnku a ještě něco mě ohromilo, už nevím co to bylo, ale udělalo se mi z těch věcí fakt špatně. Takže jsem to přestala sledovat a nemám ponětí, jestli to byl jen tehdejší úlet a dneska vaří dobře nebo ne.Pro mě to ale znamenalo stopku nafurt. Jak říká klasik - "Jednou jsem přeříznul fibularis, a pak už se to se mnou táhlo..."
Ale všeobecně vzato - pracuju na živnostňák, a podle počtu zakázek se taky odvíjí moje životní úroveň. Jednou jsem v pohodě, druhej měsíc vybírám kontejnery, a tyhle vlny mám pořád. Nahoře-dole. Takže vím, co je to jíst levně. Ale podle mě to pořád neznamená jíst hnusy. Nakonec naše babi a prababi taky vařily kolikrát skoro z ničeho, ale nebylo to špatný jídlo. Brambory na loupačku, se zelím jsou podle mého lepší, než nějakej instantní hnus z prášku nebo polévka z kečupu, "pizza" z chlebových kůrek a odpadků posypaná glutamátovým kořením. Těstoviny si radši koupím dražší ze semoliny, než ty úplně laciné, které se rozvaří pomalu na kaši, a sice mě hutně zaplácnou na okamžik, ale mám po nich dřív hlad, kdežto ty dražší mě zasytí na delší dobu. A podobně. Možná by nebylo špatný tady zkusit udělat nějakou "kuchařku" na levná a aspoň přiměřeně zdravá jídla?
Tak jsem se pozeptala strycka Googla, abych vedela vo co go .... gulas vypada zajimave, vareni pro me - vsechno hodit do jednoho kastrolu a at se to stara samo o sebe, ty dva masoxy me v tom trosku vadi, ale nakonec nikdo me nenuti je do toho davat. A jinak nektere recepty zajimave a nektere, slusne receno, podivne, ale opet nikdo me do nich nenuti, pokud nekoho zaujaly at je vyzkousi ....takze kdyz to shrnu nenadchlo ale ani neodpudilo
A když čtu, od Almegy o lívanečcích z banánu, cítím se ochuzena a jdu si je najít