Dostala jsem tzv. pomalý hrnec. Nevím si s ním rady.
Vážené čtenářky, před časem jsem s vámi řešila šaty na svatbu. Teď řeším jiný problém, se kterým si nějak nevím moc rady. Na otázky, co chceme jako svatební dar, jsme odpovídali, že nejlepší bude osobní účast na naší svatbě. Pokud na nás dále naléhali, tak jsme vtipně dodávali, že bychom preferovali peníze než jelena z porcelánu. Tchýně nám peníze se slovy, že jich moc nemá, dát nechtěla, ale chtěla nás něčím obdarovat. Nakonec jsme od ní dostali tzv. pomalý hrnec.
Nechci tu rozebírat, že dávání nevhodných dárků je vyhazování peněz, což by měli vědět především lidé, kteří říkají, že jich moc nemají. Chci ten dárek brát pozitivně, že nám chtěla udělat radost. Od pátku, kdy jsme dárek vybalili, jsme rozhovory na téma vaření a pomalý hrnec strávili spoustu času, až moc, řekla bych. Nepatřím mezi ty pisatelky, které tu minulý týden zavrhovaly vaření, vařím docela ráda. A to i ty večeře. Vyznávám názor, že příprava jídla, minimálně v pracovní dny, by neměla zabrat víc času, než po který to jídlo konzumujeme.
Závěrem mé studie ohledně vaření a „vařících zvyků“ jsem došla k závěru, že mezi mé nejoblíbenější kuchyňské pomůcky patří především pánve, které v kombinaci s pokličkou používám na smažení, vaření i dušení. Dokonce, když sundám rukojeť, tak je používám i jako formy na koláče, ale to už je jiná kapitola. Zvláštní místo v mé kuchyni zastává grilovací pánev (mňam) a velká pánev elektrická (mňam mňam, měla bych v ní zas někdy udělat paellu). Jako vyznavačka rychlé přípravy jídla mám v oblibě na vaření jak vývarů, tak krémových polévek, tlakový hrnec, především ten rychlohrnec, který umí „vyrobit“ vyšší tlak, a tak je v něm jídlo ještě rychleji hotové, než v těch papiňákách první generace.
A do toho teď ten pomalý hrnec. Vydedukovala jsem si, že do hrnce vše naházíme, on to začne pomalinku ohřívat a po několika hodinách se uvede do varu. Pak se v tom to jídlo vaří. Moc se mi nezdá představa, že se mi v hrnci bude louhovat maso i se zeleninou. A už vůbec ne v létě. Přijde mi to dost na štíru se zásadami zdravého vaření. Máte někdo doma pomalý hrnec? A jaké máte nejoblíbenější pomocníky při vaření?
15.9.2010 Rubrika: Život a vztahy | Komentářů 89 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,8/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Dostala jsem tzv. pomalý hrnec. Nevím si s ním rady.
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.SLOVA!!!
Stanik: ano, zlatá sova
Stanik: Vikina: Sofffie:
himbajs, takové uvítání jsem ani nečekal ... vteřinu pípá na mě sušička
Stanik: máš pravdu předsedo, člověk vítá inteligentní diskuzi, když má dobrého oponenta
Ota: hurá
Ota: no.. neverila bych , ze to nekdy reknu.. ale fakt jsi nam chybel
Stanik: majucha: léto končí, tak snad najdu víc času....
Taky už jsem se na pomalý hrnec párkrát dívala, z počátku s nedůvěrou, ale čím víc jsem o něm četla, tím víc se mi líbí a časem ho možná pořídíme. To se ještě s mužem nejspíš pohádáme, jestli pomalý hrnec nebo parní troubu
Romano, co takhle si o tom něco zjistit - přečíst si návod, pročíst články a recepty na webu a jednou dvakrát to vyzkoušet, než začneš vykřikovat cosi o nevhodných dárcích a vyhazování peněz? Ale tobě spíš asi vadí, že vám tchýně nechtěla dát peníze s poukazem na to, že jich má málo a přitom vám nakonec věnovala ne zrovna levnou věc - mohla vám přece stejné peníze dát na ruku a vy byste si vybrali něco, co by bylo podle vašeho vkusu a ne jejího, že? Zkus tomu dát šanci, třeba to nakonec nebude tak hloupé a nepoužitelné.
majucha: jooo
Ota: ztracený syn se vrátil
Ota: a hele... Otik je konecne zpatky!!!!
vitej chlape.. potulovaly/i se tu podivne existence a my nemely zadne zastani
Pomalé vaření je vlastně původní metoda, dalo by se říci, že je to i historický takový spořič času hospodyně, která od rána skákala kolem rodiny, statku, pole zvířat a tak...
Prostě dalo všechno do jednoho hrnce a nechala to dělat pomalu , zhruba do doby, kdy se všichni vrátili domů a hned mohli jíst.
Navíc některá jídla (nejenom z pomalého hrnce) jsou dlouhou přípravou, těsně pod teplotou varu pozvednuta na vyšší stupeň chuti.
Taková dlouho pečená kachna ( 13 hodin), nebo dlouho táhnutý vývar to je něco
Po pomalém hrnci dost toužím, škoda, že byt není nafukovací. My máme rádi dušené maso, protože jsme už starší a dušené je šetrnější k žaludku než minutky. Myslím, že to funguje tak trochu jako Setonův hrnec nebo jako římský hrnec. Pomalu se to dusí při teplotě mezi 60 až 70 stupni Celsia, což je prý dobrá teplota pro to, aby se bakterie nemnožily a zároveň aby z jídla nevznikla nechutná glajda. Protože podobným způsobem se už několik tisíciletí připravuje šoulet, tak tomu dost důvěřuji. A šoulet mám moc ráda, jen nemám tu trpělivost hlídat troubu 7 hodin.
Linda: Vyseskám si díru a i se smočím
majucha: pujcím Ti brusle