Co budete vařit o víkendu? Menu na neděli.
Každá žena je občas s fantazií v koncích. Máme pocit, že vaříme stále dokola ta samá jídla, rády bychom vyzkoušely něco nového, ale zároveň netoužíme strávit u plotny dlouhé hodiny. Pokud se právě nyní nacházíte v podobné situaci a zoufale dumáte, čím v neděli nakrmíte rodinu, pokusíme se vám to alespoň malinko usnadnit.
Připravili jsme pro vás nedělní celodenní menu, které vám nezabere mnoho času a na němž si všichni pochutnáte. Výhodou je, že všechna jídla včetně odpolední svačiny a večeře si můžete připravit už dopoledne.
Snídaně. Česká klasika – bábovka.
Nedělní den začněte v klidu a v pohodě. Uvařte si kávu, čaj nebo kakao a zakrojte skvělou a nadýchanou bábovku, kterou jste upekly předešlý den.
Mandlová bábovka
Potřebujete: 120 g hery, 3 vejce, 250 g krupicového cukru, 100 g jemně mletých mandlí, 200 g hrubé mouky, půl prášku do pečiva, 100 ml mléka, máslo a strouhanku na vymazání a vysypání formy, moučkový cukr na posypání
Heru utřete s cukrem, vmíchejte žloutky, pak přidejte mandle, mléko a nakonec mouku s práškem do pečiva. Nakonec do těsta lehce vmíchejte tuhý sníh z bílků. Nalijte do vymazané a vysypané formy a v předehřáté troubě pečte asi tři čtvrti hodiny. Hotovou bábovku poprašte moučkovým cukrem.
Dopolední svačinka – pomerančový salát
Na dopolední svačinku stačí něco lehkého a rychlého a plného vitaminů. Na pomerančový salát budete potřebovat: 2 velké pomeranče, 1 hlávkový salát, 1 lžíci dýňových semínek, 1 lžíci olivového oleje, šťávu z jednoho pomeranče, cukr a sůl podle chuti.
Štávu z pomeranče smíchejte s cukrem, solí a olejem. Omytý hlávkový salát natrhejte na kousky, vložte do mísy a rozložte na něj kolečka pomeranče. Zalijte připravenou zálivkou a posypte dýňovými semínky. Před podáváním vychlaďte.
Oběd – polévka je grunt
Slepičí polévka (slepici můžete nahradit kuřetem)
Potřebujete: ½ slepice, 30 g jater, 50 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 cibuli, vejce (podle počtu porcí), sůl
Slepici očistěte a rozčtvrťte. Dejte do většího hrnce a přidejte očištěná játra. Zalijte vodou a vařte do poloměkka. Pak přidejte zeleninu a cibuli a dovařte, dokud nebude maso a zelenina měkké. Polévku přeceďte. Připravte si polévkové misky nebo talíře, do každé vložte na malé kousky nakrájené maso, kdo má rád, tak i zeleninu. Rozklepněte do každé misky jedno vejce a zalijte vroucí polévkou.
Hlavní jídlo – Krůtí plátky se žampióny
Potřebujete: 4 plátky krůtích prsou, 4 lžíce másla, 400 g čerstvých žampiónů, sůl a pepř
Na pánvi rozehřejte 2 lžíce másla, vložte očištěné a nakrájené žampióny, trochu osolte a za stálého míchání osmahněte. Pak žampióny vyjměte a uložte na teplé místo. Na zbylé máslo přidejte druhou polovinu másla, vložte plátky osoleného a opepřeného masa a osmahněte z každé strany 4 minuty, až maso zezlátne. Přidejte osmahnuté žampióny, promíchejte a podávejte.
Jako přílohu si připravte brambory nebo rýži.
Odpolední svačina – banánový pohár
V neděli odpoledne si můžeme dopřát něco dobrého. Co třeba banánový pohár?
Potřebujete: 4 banány, 3 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce rumu, 5 lžic šlehačky, 1 lžičku citrónové šťávy, 50 g hrubě nasekaných pistáciových oříšků
Banány rozmixujte s cukrem, citrónovou šťávou, rumem a ušlehanou šlehačkou. Krém rozdělte do misek a posypte sekanými pistáciemi.
Večeře – česneková pomazánka s tmavým pečivem
Potřebujete: 250 g měkkého tvarohu, 100 ml mléka, 10 stroužků česneku, 4 lžíce jemně pomletých jader vlašských ořechů, 2 pórky, sůl a pepř podle chuti
Tvaroh rozmačkejte a smíchejte s mlékem. Ušlehejte do hladké pěny. Přidejte prolisovaný česnek, jemně nakrájený pórek a nastrouhaná ořechová jádra. Osolte a opepřete. Promíchejte a nechte asi dvě až tři hodiny uležet. Podávejte na tmavém pečivu a ozdobte jemně nakrájenou zelenou částí pórku.
Co budete vařit vy? Inspirovali jsme vás alespoň trochu, nebo máte vymyšlené nějaké své vlastní oblíbené nedělní menu?
Fotografie jsou ilustrační
3.6.2011 Rubrika: Články | Komentářů 90 | Vytisknout
Hodnocení článku: 2,3/5 Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1 2 3 4 5
Diskuse ke článku - Co budete vařit o víkendu? Menu na neděli.
Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.u nás bych to viděla tak na tu polívku a hlavní jídlo...jinak svačinku ať si každý obstará sám...nejsem služka
Stejně se mi na té pomazánce tvarohové něco nezdá, nedovedu si představit, že to nepoteče ,
HelenaPa: to jo, když jsem včera v kšeftě viděla ty obří pórky, tak do pomazánky možná 1/2
Hlavní chod bych si dala Já vařím v neděli hlavně klasiku, když už přes týden vaření odbývám. Hlavně aby toho bylo hodně a zbylo ještě na pondělí A ty svačinky bych si dala taky, kdyby je někdo připravil, jinak bych snědla pomeranč nebo banán jen tak.
To abych byla zavřená v kuchyni a jen vařila a připravovala a rodinka by se jen cpala. Vím, že by se mělo jíst 5x denně, ale takové množství...... V poledne si dáme buď polévku, nebo druhý chod, oboje bychom nesnědli.
A tu pomazánku snad v sobotu, v neděli nejdete do práce. Není nic horšího, než kolegyně smrdící česnekem.
Na pomazánku 2 pórky? To nemám šanci do 1 vaničky tvarohu narvat, ani když ho naředím mlíkem
Tu česnekovou pomazánku k večeři bych v neděli večer neriskovala. V pondělí ráno by spolupracovníci mohli padnout
Treba to nemusi byt na jeden den. Napady se muzou pouzit na nekolik dni a kombinovat s necim jednodussim. Treba tu polevku a k tomu chleba s pomazankou. Druhy den k snidani nebo na svacinu zbytek pomazanky na chleba. Varim rada ale svacinky nedelam, asi bychom neprosli dvermi
nejen uvařit, ale ještě stát u škopku...
Takto jsem nikdy rodinu nerozmazlovala.
Šmarjá, to bych z té kuchyně celou neděli nevylezla, tohle všechno muset uvařit.