Reklama: Základem každé pracovny jsou kvalitní kancelářské židle . Na Hawaj.cz si vyberete tu pravou přesně podle vašeho stylu.  

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Buritto s Jihočeským žervé, fazolemi, hovězím ragú, avokádem a koriandrem

Mexická klasika s Jihočeským žervé od Madety. V tomto jednoduchém receptu nechybí kvalitní hovězí maso, mexické fazole nebo avokádo. Šmrnc mu dáte kořením Fajitas a koriandrem. Zarolujte si dnešní dokonalý oběd...

pošlete nám recept

Co budete vařit o víkendu? Menu na neděli.

Co budete vařit o víkendu? Menu na neděli.

Každá žena je občas s fantazií v koncích. Máme pocit, že vaříme stále dokola ta samá jídla, rády bychom vyzkoušely něco nového, ale zároveň netoužíme strávit u plotny dlouhé hodiny. Pokud se právě nyní nacházíte v podobné situaci a zoufale dumáte, čím v neděli nakrmíte rodinu, pokusíme se vám to alespoň malinko usnadnit.

Připravili jsme pro vás nedělní celodenní menu, které vám nezabere mnoho času a na němž si všichni pochutnáte. Výhodou je, že všechna jídla včetně odpolední svačiny a večeře si můžete připravit už dopoledne.  


 

Snídaně. Česká klasika – bábovka.bábovka

Nedělní den začněte v klidu a v pohodě. Uvařte si kávu, čaj nebo kakao a zakrojte skvělou a nadýchanou bábovku, kterou jste upekly předešlý den.

Mandlová bábovka

Potřebujete: 120 g hery, 3 vejce, 250 g krupicového cukru, 100 g jemně mletých mandlí, 200 g hrubé mouky, půl prášku do pečiva, 100 ml mléka, máslo a strouhanku na vymazání a vysypání formy, moučkový cukr na posypání

Heru utřete s cukrem, vmíchejte žloutky, pak přidejte mandle, mléko a nakonec mouku s práškem do pečiva. Nakonec do těsta lehce vmíchejte tuhý sníh z bílků. Nalijte do vymazané a vysypané formy a v předehřáté troubě pečte asi tři čtvrti hodiny. Hotovou bábovku poprašte moučkovým cukrem. 


 

Dopolední svačinka – pomerančový salátpomeranč

 

Na dopolední svačinku stačí něco lehkého a rychlého a plného vitaminů. Na pomerančový salát budete potřebovat: 2 velké pomeranče, 1 hlávkový salát, 1 lžíci dýňových semínek, 1 lžíci olivového oleje, šťávu z jednoho pomeranče, cukr a sůl podle chuti.

Štávu z pomeranče smíchejte s cukrem, solí a olejem. Omytý hlávkový salát natrhejte na kousky, vložte do mísy a rozložte na něj kolečka pomeranče. Zalijte připravenou zálivkou a posypte dýňovými semínky. Před podáváním vychlaďte.

 

  

Oběd – polévka je gruntpolévka

Slepičí polévka (slepici můžete nahradit kuřetem)

Potřebujete: ½ slepice, 30 g jater, 50 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 cibuli, vejce (podle počtu porcí), sůl

Slepici očistěte a rozčtvrťte. Dejte do většího hrnce a přidejte očištěná játra. Zalijte vodou a vařte do poloměkka. Pak přidejte zeleninu a cibuli a dovařte, dokud nebude maso a zelenina měkké. Polévku přeceďte. Připravte si polévkové misky nebo talíře, do každé vložte na malé kousky nakrájené maso, kdo má rád, tak i zeleninu. Rozklepněte do každé misky jedno vejce a zalijte vroucí polévkou. 


 

Hlavní jídlo – Krůtí plátky se žampiónykrůtí se žampiony

Potřebujete: 4 plátky krůtích prsou, 4 lžíce másla, 400 g čerstvých žampiónů, sůl a pepř

Na pánvi rozehřejte 2 lžíce másla, vložte očištěné a nakrájené žampióny, trochu osolte a za stálého míchání osmahněte. Pak žampióny vyjměte a uložte na teplé místo. Na zbylé máslo přidejte druhou polovinu másla, vložte plátky osoleného a opepřeného masa a osmahněte z každé strany 4 minuty, až maso zezlátne. Přidejte osmahnuté žampióny, promíchejte a podávejte.

Jako přílohu si připravte brambory nebo rýži. 


 

Odpolední svačina – banánový pohárbanánový pohár

 

 

V neděli odpoledne si můžeme dopřát něco dobrého. Co třeba banánový pohár?

Potřebujete: 4 banány, 3 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce rumu, 5 lžic šlehačky, 1 lžičku citrónové šťávy, 50 g hrubě nasekaných pistáciových oříšků

Banány rozmixujte s cukrem, citrónovou šťávou, rumem a ušlehanou šlehačkou. Krém rozdělte do misek a posypte sekanými pistáciemi.

 
 
  

Večeře – česneková pomazánka s tmavým pečivempomazánka

Potřebujete: 250 g měkkého tvarohu, 100 ml mléka, 10 stroužků česneku, 4 lžíce jemně pomletých jader vlašských ořechů, 2 pórky, sůl a pepř podle chuti

Tvaroh rozmačkejte a smíchejte s mlékem. Ušlehejte do hladké pěny. Přidejte prolisovaný česnek, jemně nakrájený pórek a nastrouhaná ořechová jádra. Osolte a opepřete. Promíchejte a nechte asi dvě až tři hodiny uležet. Podávejte na tmavém pečivu a ozdobte jemně nakrájenou zelenou částí pórku.

 

Co budete vařit vy? Inspirovali jsme vás alespoň trochu, nebo máte vymyšlené nějaké své vlastní oblíbené nedělní menu?

 

Fotografie jsou ilustrační

Lenka Moučková


3.6.2011   Rubrika: Články   |   Komentářů 90   |   Vytisknout

Hodnocení článku: 2,3/5   Oznámkovat (hodnocení jako ve škole): 1   2   3   4   5  

 

Diskuse ke článku - Co budete vařit o víkendu? Menu na neděli.

Tato diskuse je otevřena jen pro přihlášené uživatelky.
Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-60 | 61-80 | 81-90
loupák
loupák - 3.6.2011 8:05

smajlik - 80u nás bych to viděla tak na tu polívku a hlavní jídlo...jinak svačinku ať si každý obstará sám...nejsem služkasmajlik - 27

 
LenkaT
LenkaT - 3.6.2011 7:40

Stejně se mi na té pomazánce tvarohové něco nezdá, nedovedu si představit, že to nepoteče smajlik - 66,

 
LenkaT
LenkaT - 3.6.2011 7:38

HelenaPa: to jo, když jsem včera v kšeftě viděla ty obří pórky, tak do pomazánky možná 1/2

 
Jarča*
Jarča* - 3.6.2011 7:03

Hlavní chod bych si dalasmajlik - 47 Já vařím v neděli hlavně klasiku, když už přes týden vaření odbývám. Hlavně aby toho bylo hodně a zbylo ještě na pondělísmajlik - 68 A ty svačinky bych si dala taky, kdyby je někdo připravil, jinak bych snědla pomeranč nebo banán jen tak.

 
dadka
dadka - 3.6.2011 6:48

To abych byla zavřená v kuchyni a jen vařila a připravovala a rodinka by se jen cpala. Vím, že by se mělo jíst 5x denně, ale takové množství...... V poledne si dáme buď polévku, nebo druhý chod, oboje bychom nesnědli.
A tu pomazánku snad v sobotu, v neděli nejdete do práce. Není nic horšího, než kolegyně smrdící česnekem.

 
HelenaPa
HelenaPa - 3.6.2011 6:01

Na pomazánku 2 pórky? To nemám šanci do 1 vaničky tvarohu narvat, ani když ho naředím mlíkem smajlik - 26

 
Alice.
Alice. - 3.6.2011 2:53

Tu česnekovou pomazánku k večeři bych v neděli večer neriskovala. V pondělí ráno by spolupracovníci mohli padnout smajlik - 68smajlik - 68

 
YXH
YXH - 3.6.2011 2:36

Treba to nemusi byt na jeden den. Napady se muzou pouzit na nekolik dni a kombinovat s necim jednodussim. Treba tu polevku a k tomu chleba s pomazankou. Druhy den k snidani nebo na svacinu zbytek pomazanky na chleba. Varim rada ale svacinky nedelam, asi bychom neprosli dvermi smajlik - 42

 
modroočka
modroočka - 3.6.2011 1:40

nejen uvařit, ale ještě stát u škopku...
Takto jsem nikdy rodinu nerozmazlovala.

 
Riki
Riki - 3.6.2011 0:37

Šmarjá, to bych z té kuchyně celou neděli nevylezla, tohle všechno muset uvařit. smajlik - 76

 

Zvolte stranu: 1-20 | 21-40 | 41-60 | 61-80 | 81-90
Sponzori

Prohledej


Výherci v soutěžích

Soutěže na Soutez.cz

    Anketa

    Covid

    Prodělali/y jste v uplynulém roce Covid?

    Celkem hlasovalo 77195.
    Archiv anket.